Αυτές είναι οι 5 ζημιές που προκαλεί η σωματική κακοποίηση

Ένας στους τρεις γονιούς προκαλεί σωματικό πόνο


Τι είναι η σωματική κακοποίηση; Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει χαστούκια, χτυπήματα, τσιμπήματα, χτύπημα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή κακοποίησης που προκαλεί σωματικό πόνο στα παιδιά. Κανένας γονέας δεν θα ήθελε να βλάψει σκόπιμα τα παιδιά του ούτε θα ήθελε να δει τα παιδιά του να βλάπτονται από άλλους. Οι γονείς γνωρίζουν ότι η σωματική κακοποίηση δεν είναι καλή για κανέναν.

Ακόμα και τότε, γιατί ένας στους τρεις γονιούς συνεχίζει να κακοποιεί σωματικά τα παιδιά με τη μία ή την άλλη μορφή; Τις περισσότερες φορές οι γονείς μετανιώνουν που προκάλεσαν βλάβη, αλλά δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την κατάσταση και δεν αντιλαμβάνονται τη μακροπρόθεσμη ζημιά των πράξεών τους.

Συχνά μερικοί γονείς τείνουν να επιλέγουν εύκολες μεθόδους για να πειθαρχήσουν τα παιδιά όταν συμπεριφέρονται άσχημα, δεν ακούν, αντιμιλούν, έχουν προβλήματα με το διάβασμα, το γράψιμο κ.λπ. Υπάρχουν αρκετές αποδεδειγμένες αποτελεσματικές μέθοδοι για να πειθαρχήσετε τα παιδιά χωρίς να τα κακοποιείτε σωματικά ή λεκτικά.

Πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στα παιδιά όταν αυτά υφίστανται σωματική κακοποίηση. Άλλες μορφές κακοποίησης (π.χ. λεκτική κακοποίηση) αποτελεί για άλλη μια φορά σοβαρή ανησυχία.

1. Η ασφάλεια προηγείται της μάθησης Ας διερευνήσουμε τη θεωρία του Maslow για την «Ιεραρχία των αναγκών». Το «στρώμα των αναγκών» που πρέπει να εκπληρωθεί για να ευδοκιμήσει ένας άνθρωπος και να συνεισφέρει στην κοινωνία ως σωματικά και ψυχικά υγιές άτομο.

Αυτές οι ανάγκες είναι απλές και παρατίθενται με τη σειρά. Η πρώτη ανάγκη του ανθρώπου είναι τροφή, νερό, καθαρός αέρας για να αναπνεύσει κ.λπ. Η δεύτερη ανάγκη είναι στέγη και σωματική ασφάλεια. Όταν τα παιδιά κακοποιούνται σωματικά τίθεται σε κίνδυνο η βασική τους ανάγκη για ασφάλεια. Τα παιδιά σε αυτήν την κατάσταση είναι συνεχώς απασχολημένα με την προστασία τους από την κακοποίηση και θεωρούν ότι είναι δύσκολο να επικεντρωθούν στη μάθηση. Η ενασχόλησή τους με τη δική τους ασφάλεια παρουσία του θύτη εμποδίζει ή σταματά την ικανότητά τους να μάθουν.

2. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι η σωματική κακοποίηση είναι αποδεκτή συμπεριφορά. Ας ξεκαθαρίσουμε τα γεγονότα, δηλαδή οι γονείς είναι μεγαλύτεροι και πιο δυνατοί από τα παιδιά. Μερικοί γονείς πιστεύουν επίσης ότι ξέρουν περισσότερα από τα παιδιά και κακοποιούν σωματικά τα παιδιά για να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο χωρίς να δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να μιλήσει.

Οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι το παιδί μαθαίνει συνεχώς παρατηρώντας τους. Στη μαθησιακή διαδικασία, το μήνυμα που μεταδίδεται στα παιδιά από τους γονείς είναι: «είναι εντάξει να κακοποιούν σωματικά άτομα που είναι μικρότερα και πιο αδύναμα από αυτά».

Οι γονείς δεν πρέπει να εκπλαγούν εάν διαπιστώσουν ότι τα παιδιά τους εκφοβίζουν άλλα μικρότερα παιδιά στο σχολείο ή μεγαλώνουν ως κακοποιοί στην ενήλικη ζωή τους.

3. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν τον αυτοέλεγχο Οι γονείς συχνά επιστρέφουν στο σπίτι απογοητευμένοι από τη δουλειά και δίνουν στον εαυτό τους την άδεια να χάσουν τον έλεγχο ενώ αντιμετωπίζουν καταστάσεις στο σπίτι. Αφού προκαλέσουν τον πόνο, οι γονείς αργότερα μετανιώνουν για τις πράξεις τους, αλλά είναι πολύ αργά και η ζημιά είναι δύσκολο να διορθωθεί. Σε αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά αποτυγχάνουν να μάθουν ότι υπάρχουν άλλα μέσα αντιμετώπισης της απογοήτευσης και η απώλεια αυτοελέγχου δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της απογοήτευσης. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, τα παιδιά καταφεύγουν επίσης μιμούμενοι τη συμπεριφορά των γονέων.

4. Προκαλεί Συναισθηματική βλάβη Η σωματική κακοποίηση προκαλεί τεράστια ζημιά στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Τείνουν να μεγαλώνουν ως θυμωμένοι, αγανακτισμένοι ενήλικες ή εξαιρετικά φοβισμένοι και υπάκουοι ενήλικες με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα. Όσο περισσότερη σωματική κακοποίηση δέχονται τα παιδιά τόσο πιο προκλητικά είναι προς τους γονείς και τους άλλους ενήλικες. Τελικά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τα παιδιά να μεγαλώσουν και να επαναλάβουν το ίδιο με τα παιδιά και τους συζύγους τους. Αυτό έχει βαθύ ισόβιο αντίκτυπο στα παιδιά.

5. Επηρεάζει τον δεσμό μεταξύ γονέων και παιδιών. Δεν είναι στη φύση του ανθρώπου να νιώθει αγάπη προς κάποιον που πληγώνει. Η σωματική κακοποίηση, ακόμη και όταν φαίνεται να λειτουργεί, θα προκαλέσει μόνο προσωρινή καλή συμπεριφορά. Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η κακοποίηση μπορεί να συνεχιστεί μόνο έως ότου το παιδί μεγαλώσει αρκετά για να αντισταθεί. Δυστυχώς, η σωματική κακοποίηση παραμένει χαραγμένη στη μνήμη των παιδιών για πάντα και είναι δύσκολο να διαγραφεί. Τα παιδιά είτε γυρίζουν πίσω και επαναστατούν μπορεί να αναζητήσουν ουσίες που τους δίνουν ευχαρίστηση ή να αποχωρήσουν εντελώς από τους κακοποιούς γονείς. Ήρθε η ώρα οι γονείς να κάνουν πίσω και να εξετάσουν το είδος του περιβάλλοντος που θα ήθελαν να δημιουργήσουν για τα παιδιά και να διαμορφώσουν τη ζωή τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει έτοιμος οδηγός ανατροφής που να ταιριάζει σε όλους και να μπορεί να ακολουθηθεί από όλους για να είναι πιο αποτελεσματικοί γονείς.

Ροή Ειδήσεων