Αιφνίδιος θάνατος παιδιού: Γιατί κάποια παιδιά πεθαίνουν στον ύπνο τους;

Η τραγική είδηση του θανάτου ενός 12χρονου σε χωριό των Τρικάλων, χωρίς σαφή αίτια, πέρα από βαθιά λύπη μας προκάλεσε και έναν εύλογο προβληματισμό: Γιατί ένα τόσο νέο παιδί, χωρίς διαγνωσμένα προβλήματα υγείας, να φύγει από τη ζωή μέσα στον ύπνο του; Από ποιες «ύπουλες» παθήσεις μπορεί να κινδυνεύουν τα παιδιά μας και τι μπορούμε να κάνουμε, ως γονείς, για να τα προστατεύσουμε –όσο περνάει από το χέρι μας- από αυτές;

Το Infokids.gr επικοινώνησε με την παιδίατρο κ. Άννα Παρδάλη, η οποία μάλιστα ειδικεύεται στην υγεία των εφήβων, προκειμένου να μας δώσει την δική της άποψη τόσο για το τραγικό συμβάν, όσο και για την γενικότερη προσοχή που χρειάζεται να δίνουν οι γονείς στην πρόληψη για την καλή σωματική και ψυχο-συναισθηματική υγεία των παιδιών.

Αιφνίδιος θάνατος παιδιού κατά τον ύπνο

Σύμφωνα με την παιδίατρο, λοιπόν, σε κάθε ηλικία μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά αίτια που ένα παιδί χάνει τόσο πρόωρα τη ζωή του. Για τα μωρά υπάρχει το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου, το οποίο αποτελεί κίνδυνο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, χωρίς όμως να έχει σαφή αίτια.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τα παιδιά στην εφηβεία, ωστόσο, τα αίτια μπορεί να είναι τόσο παθολογικά όσο και ψυχοσυναισθηματικά. Συγκεκριμένα:

-Καρδιολογικά αίτια: Υπάρχει πιθανότητα ένα παιδί να πάσχει από κάποια καρδιοπάθεια που δεν έχει δώσει καθόλου συμπτώματα σε όλη του τη ζωή. Συνήθως, βέβαια, στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος εκδηλώνεται την ώρα έντονης άσκησης (όπως συνέβη με τον άτυχο 11χρονο στον Βόλο) και σπανιότερα σε συνθήκη ηρεμίας (π.χ. στον ύπνο).

-Ανεύρυσμα: Υπάρχει πιθανότητα το παιδί να έχει κάποια συγγενή διαμαρτία διάπλασης του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία να προκαλέσει ανεύρυσμα ακόμα και σε συνθήκες ηρεμίας (π.χ. στον ύπνο), όμως αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς.

– Διαβητική κετοξέωση: Πρόκειται για μια σπάνια, αλλά δυνητικά θανατηφόρα, επιπλοκή σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ. Στην κατάσταση αυτή, αν τα επίπεδα σακχάρου πέσουν σημαντικά, το παιδί μπορεί να πέσει ακόμα και σε κώμα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Αναφορικά με τον 12χρονο στα Τρίκαλα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός το πρωί από τους γονείς του, στο κρεβάτι του, η κ. Παρδάλη επισημαίνει, ότι μπορεί να υπάρχουν άλλα παθολογικά αίτια τα οποία να προκάλεσαν τον θάνατο και μάλιστα όχι κατά την διάρκεια του ύπνου –δηλαδή, το παιδί μπορεί να ξύπνησε εκείνη την ώρα.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το συγκεκριμένο συμβάν μα αναφερόμενη στους έφηβους γενικότερα, η παιδίατρος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει και το ενδεχόμενο αυτοχειρίας. Όπως η ίδια μας εξηγεί, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εφήβων δέχεται bullying, το οποίο τα παιδιά διστάζουν να αποκαλύψουν στο περιβάλλον τους, με αποτέλεσμα να βασανίζονται μόνα τους και να οδηγούνται ακόμα και στην αυτοκτονία (θυμίζουμε το τραγικό τέλος του 14χρονου μαθητή στην Αργυρούπολη). Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε και τα διάφορα επικίνδυνα παιχνίδια (τύπου «Μπλε Φάλαινα» και «Μomo»), στα οποία εθίζονται οι έφηβοι, στο πλαίσιο των οποίων συχνά καλούνται να συμμετάσχουν σε θανατηφόρες δοκιμασίες (π.χ. προκαλώντας ασφυξία στον εαυτό τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή).

Πώς θα προστατεύσουμε το παιδί

Σύμφωνα με την παιδίατρο, αναφορικά με τους παθολογικούς κινδύνους, αυτό που περνά από το χέρι των γονιών να κάνουν (δεδομένου ότι δεν συντρέχει άλλο πρόβλημα υγείας) είναι έναν καρδιολογικό έλεγχο (σε συνδυασμό με αιματολογικές εξετάσεις) μία φορά στην προσχολική ηλικία, μία στη σχολική και έπειτα, από τα 12 έτη και μετά να γίνεται ετησίως ένα check up που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε ηλεκτροκαρδιογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις που θα ελέγχουν και το ζάχαρο στο αίμα.

Επιπλέον, ήδη από την προεφηβεία, οι γονείς πρέπει να έχουν σαφή εικόνα της ψυχο-συναισθηματικής κατάστασης του παιδιού τους, αλλά και των κοινωνικών του σχέσεων και να ελέγχουν τακτικά κατά πόσο αυτό μπορεί να πέφτει θύμα bullying ή cyber-bullying. «Στην εφηβεία, όσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος θανάτου από παθολογικά προβλήματα, άλλο τόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα κοινωνικά-ψυχοσυναισθηματικά αίτια», καταλήγει η κ. Παρδάλη.