ΑΚΑΤΑ ΜΑΚΑΤΑ: Τι είναι αυτό που κάνει τη σειρά τόσο αγαπητή στα παιδιά;

Πολλές ωραίες παιδικές σειρές συναντά κανείς κατά καιρούς στην ελληνική τηλεόραση, οι οποίες λόγω της μεγάλης επιτυχίας τους αποκτούν διαχρονικό χαρακτήρα. Από αυτές, ελάχιστες είναι σύγχρονες ελληνικές παραγωγές που να συνδυάζουν τις εξής δύο μεγάλες προκλήσεις: ποιότητα και αληθινούς χαρακτήρες.

Καθώς παρακολουθούσα, λοιπόν, τις προάλλες το ΑΚΑΤΑ ΜΑΚΑΤΑ στο On Demand του Vodafone TV, η απάντηση στο τι το κάνει τόσο επιτυχημένο προέκυψε αβίαστα: Είναι η μοναδική ελληνική παιδική σειρά μυθοπλασίας, με την Ακαντού και τον Λυκούργο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η οποία από το 2009 προσφέρει ταυτόχρονα ψυχαγωγία, γνώσεις και οικολογικά μηνύματα. Και τα παιδιά μου, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τη λατρεύουν!

Μια παρέα νέων παιδιών που αγαπά αυτό που κάνει

Έπειτα από τρία χρόνια θεατρικών επιτυχιών με τα Mazoo and the Zoo 1, Mazoo and the Zoo On the Road και Mazoo and the Zoo 2, η Άρτεμις Κοκκιναρά και ο Ευθύμης Κοκκιναράς παρουσίασαν το 2012 το ΑΚΑΤΑ ΜΑΚΑΤΑ, μια ημίωρη τηλεοπτική εκπομπή μυθοπλασίας, σε κείμενα και σκηνοθεσία Αμαλίας Γιαννίκου. Οι χαρακτήρες που ενσάρκωσαν, η καλή μαγισσούλα Ακαντού και ο κατεργάρης γείτονάς της Λυκούργος, έζησαν μια πληθώρα από περιπέτειες με θεματολογία τόσο διασκεδαστική, όσο και εκπαιδευτική, ενώ υπήρχαν και εκπομπές με εποχιακή/ εορταστική ύλη.

Μέσα από δύο κύκλους –174 στο σύνολο επεισοδίων– οι μικροί τηλεθεατές συμμετείχαν μαζί τους σε πολλές περιπέτειες! Παρακολούθησαν όπερα, ξεναγήθηκαν σε μουσείο, έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής, έκαναν σκι, «μπήκαν» μέσα στα παραμύθια της Χιονάτης και της Ωραίας Κοιμωμένης, βοήθησαν έναν εξωγήινο να επιστρέψει σπίτι του, ανακάλυψαν διάφορα χόμπι, δημιούργησαν ένα τηλεοπτικό magazino, βρήκαν ένα μαγικό σεντούκι όντας ναυαγοί, ταξίδεψαν μέχρι το Χονγκ Κόνγκ για να μάθουν πινγκ πονγκ κι έλαβαν μέρος στο κυνήγι  του χαμένου… παπουτσιού.

Ταυτόχρονα, μέσα από τα επεισόδια τα παιδιά έμαθαν για τους αριθμούς, τα σχήματα, τα χρώματα, τα μουσικά όργανα και τα είδη μουσικής, τα ζωάκια, τη φωτογραφία, τα ήθη και τα έθιμα άλλων λαών, το νόημα των γιορτών και των δώρων.

Στον 3ο κύκλο επεισοδίων η παρέα της Ακαντού και του Λυκούργου μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Η επίσκεψη της Λόλο, της ανιψιάς του Λυκούργου, επεφύλασσε μια μεγάλη ευχάριστη έκπληξη που τους οδήγησε όλους σε μια σειρά από νέες περιπέτειες.

Παράλληλα με τον διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα των επεισοδίων, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο να απεικονιστούν διάφορες αξίες, όπως είναι η φιλία, η φροντίδα, η υπευθυνότητα, η οικολογική συνείδηση καθώς και ο προσδιορισμός και η έκφραση των συναισθημάτων ώστε να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία.

Για τα παιδιά που δεν «χορταίνουν» το ΑΚΑΤΑ ΜΑΚΑΤΑ…

Το ΑΚΑΤΑ ΜΑΚΑΤΑ έχει, λοιπόν, ήδη συμπληρώσει 3 κύκλους επεισοδίων, ενώ είμαστε σε αναμονή του 4ου κύκλου, που θα αποτελείται από 20 νέα επεισόδια.

«Μέχρι τότε, τα παιδιά μας μπορούν να το απολαμβάνουν όποτε εκείνα επιθυμούν (και εμείς συμφωνούμε) στην υπηρεσία On Demand του Vodafone TV, με τη μεγαλύτερη ποικιλία μεταγλωττισμένων παιδικών ταινιών και σειρών!»