Μπομπ ο Μάστορας: 5 + 1 λόγοι που κάθε παιδί τον λατρεύει!

«Μπομπ ο Μάστορας, όλο μαστορεύει. Μπομπ ο Μάστορας παντού τα καταφέρνει»: Ποιος δεν θυμάται αυτό το δίστιχο και τον χαρακτηριστικό ρυθμό του; Όποιος πει, ότι δεν έχει ακούσει ή τραγουδήσει έστω μία φορά το παραπάνω τραγούδι θα πει ψέματα.

Ήμουν γύρω στα 13, όταν το πρωτοάκουσα και από τότε «κόλλησα» μαζί του. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό, αλλά μου αρέσει ακόμα να βλέπω παιδικά. Και ο «Μπομπ ο Μάστορας» είναι ένα από τα αγαπημένα μου!

Το ίδιο συμβαίνει και με τον 3χρονο γιο μου, ο οποίος όποτε ακούει τη γνωστή μελωδία χοροπηδά από την χαρά του. Την περασμένη εβδομάδα, καθώς παρακολουθούσαμε, στο Vodafone TV, καθισμένοι στον καναπέ ένα ακόμη επεισόδιο στο οποίο ο Μπομπ ο Μάστορας και η παρέα του προσπαθούν να βρουν λύση σε ένα πρόβλημα που προέκυψε στην πόλη τους, αναρωτήθηκα τι είναι εκείνο που με τραβά τόσο σε αυτή τη σειρά κινουμένων σχεδίων και γιατί δεν την έχω βαρεθεί, όπως τόσες και τόσες άλλες.

Στην έρευνα, λοιπόν, που έκανα, πάνω στον «Μπομπ Μάστορα» ανακάλυψα, πέρα από τον λόγο για τον οποίο αρέσει σε εμένα, αλλά και σε χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτή την τόσο πετυχημένη σειρά. Εσείς ξέρατε, ότι:

Ο Μπομπ ο Μάστορας υπάρχει εδώ και 20 χρόνια;

Συγκεκριμένα, τον ερχόμενο Νοέμβριο, ο Μπομπ ο Μάστορας γιορτάζει τα 20α γενέθλιά του. Πράγμα που – αν το καλοσκεφτούμε – σημαίνει, ότι τον έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως. Η καταγωγή του είναι βρετανική, αλλά προβάλλεται σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Δημιουργός του είναι ο Κιθ Τσάπμαν, τηλεοπτικός παραγωγός και εμπνευστής διάφορων σειρών κινουμένων σχεδίων, με τον Μπομπ Μάστορα να είναι η πιο επιτυχημένη.

Έχει βραβευτεί ως ένα από τα καλύτερα παιδικά;

Κέρδισε το βραβείο «Καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων» το 2003, ενώ ήταν προτεινόμενος για το βραβείο BAFTA «σειρά κινουμένων σχεδίων προσχολικής ηλικίας» από το 1999 έως το 2009. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί θεωρείται μία από τις καλύτερες σειρές για παιδιά τόσο προσχολικής όσο και μεγαλύτερης ηλικίας. Η επιτυχία της σειράς, μάλιστα, αποδίδεται από αρκετούς στο φωτεινό και αξιαγάπητο περιβάλλον όπου εξελίσσονται όλα, ενώ πολλοί θεωρούν, ότι το θέμα «κατασκευές και φορτηγά που μιλούν» είναι τόσο διαχρονικό και μυστήριο όσο οι δεινόσαυροι και γι’ αυτό δεν σταματά να αρέσει στα παιδιά.

Αποτελεί σύμβολο της βρετανικής εργατικής τάξης και όχι μόνο;

Στη Βρετανία η θετική αύρα του Μπομπ Μάστορα και η αισιοδοξία του έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στα παιδιά, όπως συμβαίνει και σε όλες τις χώρες που προβάλλεται η σειρά. Ο Μπομπ ο Μάστορας είναι υπεύθυνος μιας μάντρας οικοδομικών υλικών και παρέα με την βοηθό του Γουέντι και τα ομιλούντα μηχανήματά του μπορούν να φέρουν σε πέρας όποια δύσκολη αποστολή τους ζητηθεί. Με σύνθημα «Μπορούμε να το φτιάξουμε; Ναι, μπορούμε», ο Μπομπ ο Μάστορας μεταφέρει μηνύματα πίστης, χαράς και ενθάρρυνσης. Προτρέπει τα παιδιά να μην τα παρατούν και να παλεύουν για τους στόχους τους, προσπαθώντας, με θεμιτά μέσα, να αναδείξουν τον καλύτερο τους εαυτό. Μάλιστα, σε άρθρο του το BBCnews, αποθεώνει τον Μπομπ χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν τίμιο και γοητευτικό άνθρωπο, ο οποίος προσπαθεί να χτίσει έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Η εμφάνισή του ανανεώθηκε και αυτό δεν άρεσε;

Το 2014 ο Μπομπ ο Μάστορας, αλλάζει. Γίνεται πιο «μεγάλος» και πιο «σύγχρονος». Η εμφάνιση του αξιαγάπητου κατασκευαστή «ανανεώνεται», κάτι που φαίνεται να μην αρέσει σε πολλούς. Αρκετά σχόλια για αυτή την αλλαγή ήταν αρνητικά, αν και αυτό δεν επηρέασε καθόλου την απήχηση που έχει ο Μπομπ στα παιδιά. Παραμένει πολύ δημοφιλής και οι κατασκευές του προκαλούν ακόμη ενθουσιασμό!

Έχει τη δική του ιστοσελίδα;

Σίγουρα έχετε κάποιο βιβλίο ή παιχνίδι του στο δωμάτιο του παιδιού σας. Ίσως, πάλι, το αγοράκι σας να φορά ένα μπλουζάκι ή ένα μαγιό «Μπομπ ο Μάστορας». Τώρα μπορείτε να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα του Μπομπ στην ιστοσελίδα του, bobthebuilder.com/en-gb, αλλά και να μαθαίνετε για τις νέες κυκλοφορίες παιχνιδιών, βιβλίων και ρούχων του.

Τα παιδιά μπορούν να δουν όποιο επεισόδιο του Μπομπ θελήσουν όποτε το θελήσουν!

Πώς; Μέσα από το πλούσιο περιεχόμενο του Vodafone TV! Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δουν όποια εκδοχή του Μπομπ Μάστορα επιθυμούν, αφού η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των επεισοδίων του Μπομπ on demand, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θελήσουν.

Μετά από όλα αυτά, να σας εξομολογηθώ τι κατάλαβα; Ο Μπομπ μου αρέσει ακόμα, επειδή δεν τα παρατά. Δεν υπάρχει δουλειά – μικρή ή μεγάλη – που να μην μπορεί να φέρει σε πέρας, ενώ προσπαθεί πάντα χωρίς να δυσανασχετεί. Και αυτή είναι μια συμπεριφορά που θα ήθελα ο γιος μου να υιοθετήσει.