Αλλάζει ο τρόπος κατανομής των μαθητών στις τάξεις – Τι θα ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά

Ένα από τα άρθρα που εντάσσονται στο νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας  «Αναβάθμιση του σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» που είναι σε δημόσια διαβούλευση αφορά και τον τρόπο κατανομής μαθητών σε τμήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, ενώ μέχρι σήμερα, μοναδικό κριτήριο ήταν η αλφαβητική σειρά και απαγορευόταν η μετακίνηση μαθητή σε άλλο τμήμα, εφεξής εισάγονται ποιοτικά κριτήρια, με την απόφαση της κατανομής να λαμβάνεται τελικά από τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων, λοιπόν, θα συνυπολογίζει τις ειδικές μαθησιακές ανάγκες των μαθητών και θα φροντίζει ούτως ώστε να διαμορφώνονται ομάδες με στόχο τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης και μαθησιακής προόδου των μαθητών. Βεβαίως, στο πλαίσιο των υπερεξουσιών των διευθυντών των σχολικών μονάδων, σε περίπτωση που ο Σύλλογος δεν λαμβάνει απόφαση, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο διευθυντής.

Τι ορίζει αναλυτικά το άρθρο 85

1. Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων δύνανται να καθορίζονται γενικά ή ειδικά κριτήρια, βάσει των οποίων κατανέμονται οι μαθητές σε τμήματα. Τα κριτήρια κατανομής των μαθητών/τριών περιλαμβάνουν ενδεικτικώς: (α) την ποσοτική αναλογία μαθητών/τριών, (β) τις ειδικότερες μαθησιακές ανάγκες των μαθητών/τριών και (γ) τη διαμόρφωση ομάδων με στόχο τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης και μαθησιακής προόδου των μαθητών/τριών. Με την ίδια απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων πραγματοποιείται η κατανομή των μαθητών/τριών σε τμήματα, η οποία πρέπει να είναι ισόρροπη.

2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δύναται να αποφασίζει για τη μεταβολή της σύνθεσης των τμημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, εφόσον συντρέχουν παιδαγωγικοί λόγοι.

3. Σε περίπτωση που ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν λαμβάνει για οποιονδήποτε λόγο τις αποφάσεις των παρ. 1 και 2, αυτές λαμβάνονται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας.

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως: “Στο νέο σχολείο δίνουμε ελευθερία στους εκπαιδευτικούς, έμφαση σε δεξιότητες”

Σε αυτό το ελληνικό δημόσιο σχολείο ΟΛΑ τα παιδιά πάνε με το ποδήλατο -και επιβραβεύονται όπως τους αξίζει!

“Το κόκκινο κουβάρι”: Το παιχνίδι που σκαρφίστηκε Έλληνας δάσκαλος για να διδάξει στους μαθητές τη καλοσύνη