Η υγεία των παιδιών στην Ελλάδα: Παχυσαρκία και άγχος τα κυριότερα προβλήματα

Η υγεία των παιδιών στην Ελλάδα: Παχυσαρκία και άγχος τα κυριότερα προβλήματα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με την υγεία των παιδιών στην Ελλάδα. Η έρευνα διενεργήθηκε το 2019 σε δείγμα 8.125 ιδιωτικών νοικοκυριών και σε ισάριθμα μέλη αυτών, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το θεματικό ερωτηματολόγιο για την υγεία των παιδιών συμπληρώθηκε για 1.334 παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τo 12,6% του εκτιμώμενου πληθυσμού της χώρας είναι παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών. Το 98,1% των παιδιών έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, το 1,4% μέτρια υγεία και το 0,5% κακή ή πολύ κακή υγεία. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών, λοιπόν, τα στοιχεία είναι θετικά.

Ποσοστό 6,7% των παιδιών ηλικίας 2 έως 14 ετών, κατά δήλωση των γονέων / κηδεμόνων τους, έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση. Μάλιστα, το 2,2% των παιδιών, έχουν περιορίσει, για λόγους υγείας και για διάστημα 6 μηνών ή και περισσότερο, κάποιες από τις συνήθεις για παιδιά της ηλικίας τους δραστηριότητες.

Στο σύνολο των παιδιών ηλικίας 2 έως και 14 ετών:

– 9,2% είναι ελλιποβαρή,

– 53,3% είναι φυσιολογικού βάρους,

– 37,5% είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

Τα περισσότερα ελλιποβαρή (23,8%) παιδιά καταγράφονται στις ηλικίες 2 έως 4 ετών, ενώ τα περισσότερα υπέρβαρα ή παχύσαρκα (43,0%) στις ηλικίες 5 έως 7 ετών.

Μνήμη και συμπεριφορά

Αναφορικά με τη μνήμη και τη συμπεριφορά των παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών, σύμφωνα με τη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα τους και σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας τους:

Το 2,5%, αντιμετωπίζουν δυσκολία να θυμούνται πράγματα.

Το 3,0% αντιμετωπίζουν δυσκολία να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους.

Το 15,2% των παιδιών ηλικίας 5-14 ετών εμφανίζουν άγχος, νευρικότητα ή ανησυχία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Περιορισμοί στις σωματικές λειτουργίες

Η έρευνα κατέγραψε περιορισμούς που υφίστανται στις αισθητηριακές και τις σωματικές λειτουργίες των παιδιών ηλικίας 2 έως και 14 ετών, πιο συγκεκριμένα στην όραση, την ακοή, την κινητικότητα, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία:

▪ 6,2% των παιδιών ηλικίας 2 έως 14 ετών φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής.

▪ 0,6% των παιδιών ηλικίας 2 έως 14 ετών χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας ή άλλα βοηθητικά εξαρτήματα, λόγω προβλημάτων ακοής.

▪ 0,4% των παιδιών ηλικίας 2 έως 14 ετών, που δεν χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας ή άλλα βοηθητικά εξαρτήματα αντιμετωπίζουν δυσκολία να ακούσουν ήχους, όπως τη φωνή κάποιου ή μουσική.

▪ 1,1% των παιδιών ηλικίας 2 έως 14 ετών χρησιμοποιούν κάποιο βοηθητικό εξάρτημα ή βοήθεια από άλλον για να περπατήσουν. Από αυτά, μεγάλη δυσκολία και κάποια δυσκολία να περπατήσουν, χωρίς τη χρήση του βοηθητικού εξαρτήματος ή βοήθειας από άλλον, αντιμετωπίζει το 74,6% και το 25,4%, αντίστοιχα.

▪ 2,3% των παιδιών ηλικίας 2 έως 14 ετών, σύμφωνα με τον γονέα/ κηδεμόνα τους και σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας τους, αντιμετωπίζουν κάποιου βαθμού μαθησιακή δυσκολία.

Δείτε στον πίνακα αναλυτικά τα στοιχεία:

Διαβάστε ακόμα:

Νονά στην Ελλάδα η Ντέμι Μουρ! Ποιο μωρό γνωστής οικογενείας θα βαφτίσει;

Αυτό το ελληνικό πανεπιστήμιο φιλοξενεί την τεραστίων διαστάσεων τοιχογραφία που αφηγείται την Οδύσσεια

Η ανοιχτή επιστολή της Τζίτζι Χαντίντ στον Τύπο για να προστατεύσει το μωρό της