«Την επιδημία παχυσαρκίας και αδράνειας θα την βρούμε μπροστά μας» προειδοποιεί γνωστός παιδίατρος

Στο λόγια του διεθνούς μπασκετμπολίστα Κώστας Τσαρτσαρή έρχεται σήμερα και ο γνωστός παιδίατρος κ. Στέλιος Παπαβέντσης, ο οποίος με ανάρτησή του εκφράζει την αγωνία του για τα παιδιά που βρίσκονται σχεδόν έναν μήνα τώρα κλεισμένα μέσα στο σπίτι, χωρίς σωματική άσκηση και αθλητισμό.

Όπως γράφει ο ίδιος:

«Από το να κάθονται όλη μέρα εσώκλειστα από καναπέ σε καναπέ, καλύτερα να τρέχουν με μάσκα. Πολύ μεγάλο πρόβλημα η άθληση που ματαιώθηκε για μήνες, με σημαντικές επιδράσεις σε βάθος χρόνου για νέες γενιές. Την επιδημία περαιτέρω παχυσαρκίας και αδράνειας θα την βρούμε μπροστά μας.»

Επισυνάπτει δε, άρθρο με τις νέες προτάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η οποία πλέον υποστηρίζει, ότι τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκες ενώ συμμετέχουν στα περισσότερα αθλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί παιδίατροι δεν διαφωνούν στο να αθληθούν τα παιδιά, ωστόσο καθώς είναι όλο και περισσότερα τα στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι η μάσκα μειώνει την διασπορά του Covid-19, καλούν τους μικρούς αθλητές να την χρησιμοποιούν και κατά την διάρκεια της άσκησης.

«Η σωστή και συστηματική χρήση της μάσκας είναι εξαιρετικά σημαντική τώρα, καθώς όλο και περισσότεροι αθλητές κινούνται σε εσωτερικούς χώρους και κλειστά γήπεδα, λόγω χειμώνα. Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για τα παιδιά, για την ψυχική και σωματική τους υγείας, όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο διασποράς», λένε συγκεκριμένα οι γιατροί.

Επισημαίνουν δε, ότι καθώς ο ιός μεταδίδεται και από τις επιφάνειες, αυτές πρέπει να απολυμαίνονται αυστηρά στους αθλητικούς χώρους.

Τέλος, σημειώνουν, ότι οι μάσκες δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένα αθλήματα, όπως το cheerleading και η ρυθμική γυμναστική, ούτε βέβαια στην κολύμβηση, τις καταδύσεις και την πάλη. Επίσης, δεν είναι απαραίτητες σε εξωτερικά αθλήματα, όπως το γκολφ και το τένις, όπου η διασπορά είναι εξαιρετικά μικρή.

Είναι, όμως, σημαντικό να χρησιμοποιούνται εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, όταν οι αθλητές είναι στον πάγκο και στα αποδυτήρια.

Εξυπακούεται, ότι απαιτείται και μικρότερος αριθμός αθλητών στους χώρους αυτούς.