Aλόννησος: Περιπέτεια για μωρό με βρογχιολίτιδα – Οδύσσεια εν πλω μέχρι να φτάσει στον Βόλο

Οι γονείς του ενός έτους βρέφους από την Αλόννησο που ταλαιπωρείται από βρογχιολίτιδα έζησαν χθες έναν εφιάλτη καθώς το αγοράκι  έπρεπε εσπευσμένα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείου Βόλου.

Το πλωτό ασθενοφόρο ήταν για μία ακόμη φορά εκτός λειτουργίας όπως επισημαίνει ο taxydromos.gr  και άμεσα κλήθηκε ιδιωτικό σκάφος από τη Σκόπελο, το οποίο λίγο έξω από τη Σκιάθο «έμεινε».

Η Οδύσσεια του άρρωστου μωρού για να μεταφερθεί άμεσα στο Νοσοκομείο

Η ώρα περνούσε και η αγωνία κορυφωνόταν. Ειδοποιήθηκε αμέσως ο θάλαμος επιχειρήσεων. Σκάφος του λιμενικού έσπευσε και παρέλαβε το μωρό μαζί με τη μητέρα του, για να τους μεταφέρει με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου. Από τις 11 το βράδυ που το μωρό μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αλοννήσου, έφτασε στο Νοσοκομείο Βόλου στις 5 τα χαράματα όπου και νοσηλεύεται.

Τι ακριβώς είναι η βρογχιολίτιδα;

Είναι μία μόλυνση του αναπνευστικού, η οποία εμφανίζεται συχνά σε επιδημίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.

Συνήθως οφείλεται σε έναν ιό που λέγεται αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλους, π.χ. στον ιό της ινφλουέντσας, παραϊνφουέντσας και στον αδενοϊό. Η ιδιότητα αυτών των ιών είναι να προσβάλουν τους πνεύμονες του παιδιού και πιο συγκεκριμένα τα βρογχιόλια (μικροί σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες). Η μόλυνση αυτή τότε προκαλεί οίδημα (φούσκωμα) και υπερπαραγωγή φλεγμάτων.

Το αποτέλεσμα είναι να μπλοκάρονται τα βρογχιόλια και ο αέρας να μην μπορεί εύκολα να κυκλοφορεί.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της βρογχιολίτιδας;

Τα πρώτα συμπτώματα είναι αυτά του κοινού κρυολογήματος: Μυτούλα που τρέχει και βήχας. Ωστόσο, πολύ σύντομα ο βήχας γίνεται όλο και πιο έντονος και το παιδί αρχίζει να δυσκολεύεται να αναπνεύσει –το στήθος του παιδιού τότε «σφυρίζει». Αυτό είναι και το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα που πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς!

Το παιδί αναγκάζεται να αυξήσει τον ρυθμό της αναπνοής του, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι σφίξεις του. Το πιθανότερο είναι, ότι λόγω δυσκολίας να αναπνεύσει, δεν θα έχει και όρεξη για φαγητό.

Μπορεί να εμφανίσει και πυρετό, χωρίς να είναι απαραίτητο σύμπτωμα.

Τι πρέπει να κάνετε μετά τα πρώτα συμπτώματα – Πότε χρειάζεται το παιδί νοσηλεία;

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνει ο γονιός, όταν παρατηρήσει δυσκολία στην αναπνοή του μωρού του είναι να επισκεφθεί τον παιδίατρο, ο οποίος με μια απλή ακρόαση του θώρακα θα μπορέσει να κάνει τη διάγνωση. Εφόσον ο παιδίατρος το κρίνει, το μωρό μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τη λοίμωξη στο σπίτι, συνήθως με εισπνεόμενα φάρμακα.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, πάντως, η ασθένεια διαρκεί περίπου 7-10 μέρες, με σπάνια περιστατικά να διαρκούν περισσότερες μέρες. Ακόμα πιο σπάνια, η λοίμωξη αυτή μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές, όπως πνευμονία και ωτίτιδα.

Διαβάστε επίσης:

Τι νιώθει ένα παιδί όταν ακούει Μπετόβεν; Η απρόσμενη απάντηση στις ζωγραφιές μαθητών από την Θεσσαλονίκη

Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου – Τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων

O ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για οφθαλμικές σταγόνες – Τι πρέπει να προσέξετε

Ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας είναι το σημαντικότερο δώρο που τους προσφέρουμε