Άνοιγμα των σχολείων: Οι 5 επικρατέστερες ημερομηνίες για την επιστροφή στα θρανία

Η Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αναμένεται σήμερα να δώσει στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την εισήγησή της αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, τα κριτήρια τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία καθώς και το πλαίσιο προστασίας και τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Προτεραιότητα φυσικά θα δοθεί στους μαθητές της Γ΄ λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονται εδώ και καιρό για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η επιστροφή τους στα θρανία αναμένεται να ξεκινήσει σιγά σιγά μετά τις 10 Μαΐου, με το υπουργείο Παιδείας να μην θέλει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει την υγεία κανενός.

Το μεγαλύτερο “πονοκέφαλο” δημιουργεί το πώς θα γίνει η επιστροφή των νηπίων και των μαθητών Δημοτικού που είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν σε μέτρα τήρησης της υγιεινής και παρότι πρόκειται για πληθυσμό που σπανίως νοσεί, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Aυτές είναι οι 5 επικρατέστερες ημερομηνίες για την επιστροφή στα θρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του aftodoikisi.gr, οι προτεινόμενες ημερομηνίες είναι 11/5 η Γ’ Λυκείου, 18/5 Α’ και Β’ Λυκείου, 21/5 τα Γυμνάσια, 1/6 τα Δημοτικά και 8/6 οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.

Ν. Κεραμέως: Υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν τα σχολεία όλα μαζί

«Περιμένουμε τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα το μήνα Μάιο και πώς αυτή θα αφορά τις εκπαιδευτικές δομές» ανέφερε με σημερινές δηλώσεις η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Επιδίωξη του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εντός Ιουνίου και να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια των εξετάσεων και επιπλέον αίθουσες από τα Γυμνάσια.

«Δεν είναι η πρόσθεση μας να πάμε σχολείο τον Ιούλιο» ξεκαθάρισε η Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας πως μπορεί να δοθεί μια μικρή παράταση του διδακτικού έτους.

Σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία και οι ειδικοί εισηγηθούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συγχρωτισμός, επισήμανε πως υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση των μαθητών ανά τάξη και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις των ειδικών την επόμενη εβδομάδα.

Ζαχαράκη: “Είμαστε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων”

«Να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή στην ομαλότητα», δήλωσε στον Realfm 97,8 η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

«Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Κάνουμε, ήδη, συνεχείς συσκέψεις για το θέμα της επανόδου των μαθητών στα σχολεία και περιμένουμε οδηγίες από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για πώς ορίζουν τον συνωστισμό των παιδιών στις τάξεις, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους που υπάρχουν στα σχολεία. Τι θα γίνει, δηλαδή, στο προαύλιο, με το κυλικείο; Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες δραστηριότητες των παιδιών».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει το ενδεχόμενο η επάνοδος των μαθητών στα σχολεία να είναι προαιρετική, χωρίς, δηλαδή, να μετρούν απουσίες, προκειμένου να μην νοσήσουν από τον ιό, απάντησε: «Αν υπάρξει προαιρετική επάνοδος, αντιλαμβανόμαστε πως εκεί θα υπάρχουν πολλές “ταχύτητες”. Νομίζω ότι είναι καλό να υπάρχει μία κοινή γραμμή και προφανώς όπως είδατε στην αρχή αυτής της μεγάλης περιπέτειας για τη χώρα είχαμε βγάλει και ειδικές εγκυκλίους για τις απουσίες, άρα να είναι όλοι σίγουροι πως θα λάβουμε όλα τα δεδομένα υπόψη. Το ζήτημα δεν είναι η αυστηροποίηση ενός πλαισίου, αλλά κοινοί κανόνες. Και προφανώς όπως δείξαμε και με το θέμα της εποχικής γρίπης και στην αρχή της αντιμετώπισης του κορονοϊού, κάθε περίπτωση θα αντιμετωπιστεί. Αλλά όταν μιλάμε για επάνοδο, αντιλαμβανόμαστε ότι εκεί θα πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες».

Γεραπετρίτης: “Δεν θα είναι οι τάξεις τις οποίες έχουμε συνηθίσει”

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε ότι αν η πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων του κορωνοϊού συνεχίσουν πτωτικά, «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν» και σε κάθε περίπτωση αφού ληφθεί υπόψιν η άποψη των επιδημιολόγων.

Δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών.

«Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Θα είναι τάξεις οι οποίες θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Εάν δούμε σε κάθε περίπτωση ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις» εξήγησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις τάξεις θα τηρούνται αποστάσεις των 2 μέτρων με μείωση των διδακτικών ωρών ώστε οι τάξεις να χωρίζονται σε περισσότερα τμήματα για να γίνεται το μάθημα καθώς σε κάθε τάξη θα πρέπει να υπάρχει το 1/4 των μαθητών που υπήρχε έως τώρα. Τα διαλείμματα θα γίνονται τμηματικά και με επιτήρηση. Μάλιστα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ζήτημα των μαθημάτων σε εξωτερικούς χώρους, αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.