Ανοιχτό γράμμα στο δάσκαλο: «Δεν στέλνουμε το παιδί μας στο σχολείο για να γίνει το πιο έξυπνο ή το καλύτερο στα πάντα…»

«Αγαπημένε μας δάσκαλε,
σας γράψαμε αυτό το γράμμα για να σας πούμε ότι μετράμε την επιτυχία του παιδιού μας στο σχολείο κάπως διαφορετικά..

Δεν το στέλνουμε στο σχολείο για να γίνει το πιο έξυπνο ή το καλύτερο στα πάντα. Δεν θα μετρήσουμε την επιτυχία του με τους βαθμούς του. Όσο μαθαίνει και βελτιώνεται, για μας θα παίρνει πάντα άριστα, μόνο και μόνο για την προσπάθειά του.

Ο λόγος που το στέλνουμε στο σχολείο είναι για να γίνει ανθεκτικό. Να μάθει πώς να διαχειρίζεται την απογοήτευση, πώς να παίρνει καινούργιες πρωτοβουλίες, πώς να πέφτει να και ξανασηκώνεται.

Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται χωρίς λάθη και αποτυχίες, χωρίς τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Άρα, ελπίζουμε να κάνει πολλά λάθη.

Ελπίζουμε να παλέψει με νέες λέξεις, ιδέες και εξισώσεις.

Ελπίζουμε να αμφιβάλλει για τις ικανότητές του και να συγκρίνει τις αδυναμίες του με τα δυνατά σημεία των συμμαθητών του.

Ελπίζουμε να αναζητήσει τρόπους για να επιβεβαιώσει τον χειρότερο φόβο του ότι δεν είναι αρκετά ικανό.

Ελπίζουμε να δοκιμάσει καινούργια και τρομακτικά πράγματα.

Το πιο πιθανόν είναι ότι φέτος, θα αποτύχει στα περισσότερα από αυτά. Και ευχόμαστε πράγματι να γίνει έτσι!

Γιατί τώρα έχει κοντά του την ασφαλή αγκαλιά σου και όταν πέσει, θα καταλάβει ότι το να ξανασηκωθεί δεν είναι και τόσο τρομακτικό.

Ελπίζουμε να συνειδητοποιήσει πως ό,τι χρειάζεται για να πετύχει βρίσκεται ήδη μέσα του και πως είναι ήδη «τέλειο» έτσι, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει κάτι. Δεν υπάρχει καμία εξέταση που θα δείξει το πόσο καταπληκτικό παιδί είναι.

Πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να προστατέψουμε την πτώση του από την απογοήτευση της αποτυχίας, αλλά από την άλλη, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ενήλικα ευγενικό, θαρραλέο, εργατικό, ευγνώμωνα και ανθεκτικό.

Συνειδητοποιούμε ότι φέτος, ο ρόλος σου στη ζωή του είναι πολύ σημαντικός. Θα δώσεις μορφή σε ό,τι ελπίζουμε, θα συνεισφέρεις ώστε το παιδί μας να εξελιχθεί στον υπέροχο άνθρωπο που ονειρευόμαστε.

Εκτιμούμε ό,τι κάνεις και ανυπομονούμε για την υπέροχη χρονιά που μας περιμένει!»

Πηγή:

Aλεξάνδρα Κοσμαρίκου

παιδίατρος