Απαισιόδοξη με την πορεία της πανδημίας η Ματίνα Παγώνη: «Δεν βλέπω να κάνουμε Χριστούγεννα»

Ματίνα Παγώνη: "Να υπάρχει μονάδα εμβολιασμού σε κάθε σχολείο"

Καλεσμένη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ήταν σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία μίλησε απαισιόδοξα για τους επόμενους μήνες αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι μας περιμένει ένας «δύσκολος χειμώνας» εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού στη χώρα.

Όπως η ίδια είπε, ήδη νοσηλεύονται 15 παιδιά με κορονοϊό, ωστόσο, πρόσθεσε τα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με ανοιχτά τα παράθυρα και τα παιδιά με τα μπουφάν προκειμένου να αλλάζει ο αέρας.

Η γνώμη της είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο αναφερόμενη στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ενώ πρόσθεσε: «Δεν βλέπω να κάνουμε Χριστούγεννα με τέτοιο ρυθμό εμβολιασμών».

Τέλος, έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, περίπου 10.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό μετά το άνοιγμα των σχολείων. Ειδικά στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, η διασπορά έχει φτάσει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν καθαρά τη δυναμική της επιδημίας στους ανηλίκους μετά το άνοιγμα των σχολείων. Από το πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου – και τον τακτικό, δύο φορές σε εβδομαδιαία βάση, έλεγχο για κορωνοϊό μέσω self test των μαθητών- μέχρι και χθες είχαν ανιχνευτεί και απομονωθεί σχεδόν 10.000 παιδιά θετικά στον ιό.

Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα 13-18 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους περιοριζόταν στο 20-21% επί του συνόλου των ημερήσιων διαγνώσεων, φτάνοντας στο 25% έως 30% τις ημέρες που ακολούθησαν. Από τα τελευταία δεδομένα προκύπτει μια σχετική σταθεροποίηση στη διασπορά του ιού μεταξύ των ανηλίκων, με τη σημαντική διαφορά στα επιδημιολογικά στοιχεία να εντοπίζεται τις δύο τελευταίες Τρίτες του μήνα.

Συγκεκριμένα, τόσο την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (21/9) όσο και χθες, οι νέες μολύνσεις παιδιών από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 1.000 επί περίπου 3.000 διαγνώσεων συνολικά, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο αρκετά υψηλό 33%. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, φτάνοντας ακόμη και το 40% των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για τις παιδιατρικές κλινικές covid-19

Όσο για τις νοσηλείες των παιδιών που ειδικά στη βόρεια Ελλάδα αναμένονται αυξημένες, το υπ. Υγείας αποφάσισε να διοχετευθούν σε περισσότερα νοσοκομεία και όχι σε ένα ή δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema, σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί το δίκτυο των παιδιατρικών κλινικών που υπάρχουν σε γενικά νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και να δεσμευτούν κλίνες για τις ανάγκες της covid-19. Η χαρτογράφηση των παιδιατρικών κλινικών, της δυναμικότητας τους, του εξοπλισμού τους, του ανθρώπινου δυναμικού τους έχει ολοκληρωθεί. Έχει ζητηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία, όπως της Δράμας και των Σερρών, στο πλαίσιο της διαχείρισης των Υγειονομικών Περιφερειών, 3ης και 4ης, να αναπτυχθούν κλινικές 5 έως 10 κρεβατιών για ανηλίκους έως 14 χρόνων που θα χρειαστούν νοσηλεία λόγω κορωνοϊού.

Με ανάλογο ρυθμό ετοιμάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα επικαιροποιημένα για τη λοίμωξη covid-19, για τους παιδιάτρους που θα κληθούν να διαχειριστούν αυτά τα περιστατικά εντός των νοσοκομείων αλλά και τους ιδιώτες. Ζητούμενο είναι η πληρέστερη ενημέρωση των ειδικών στην αντιμετώπιση των ανήλικων ασθενών με covid ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση, η προσεκτική παρακολούθηση, η χορήγηση της σωστής θεραπείας.

Διαβάστε ακόμα:

Υπ. Παιδείας: Νέα λουκέτα σε τάξεις λόγω κρουσμάτων – Καθησυχαστική η κυβέρνηση για τη νόσηση μαθητών

Καμπανάκι για τα κρούσματα στα παιδιά: Σε ΜΕΘ Covid νοσηλεύεται 2 μηνών βρέφος

Πότε θα δοθούν τα νέα self test στους μαθητές για να πάνε σχολείο τον Οκτώβρη