Οι μαθητές παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και δηλητηρίασης
Το Πλημμελειοδικείο Λαμίας ανακοίνωσε την απόφασή του για την υπόθεση των σχολικών γευμάτων που προκάλεσαν ομαδική δηλητηρίαση σε μαθητές της περιοχής. Σύμφωνα με το lamianow.gr, η ποινή για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ανέρχεται σε 5 χρόνια και 9 μήνες φυλάκισης, με αναστολή και δικαίωμα έφεσης, την οποία, σύμφωνα με τους νομικούς της εταιρείας «Γιαννίτσης», πρόκειται να υποβάλει.
Η εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρές κατηγορίες για την «λειτουργία ακάθαρτης επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος», την «παραγωγή και διακίνηση επιβλαβών τροφίμων» και «σωματική βλάβη εξ αμελείας κατά συρροή», σε συνδυασμό με την έλλειψη ιδιαίτερης επιμέλειας.
Eντοπίστηκε το βακτήριο του σταφυλόκοκκου
Από τα δείγματα που είχαν ληφθεί από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας και τον Ε.Ο.Δ.Υ., εντοπίστηκε το βακτήριο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) σε όλα τα δείγματα φαγητού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μαθητές, λίγες ώρες μετά την κατανάλωση των γευμάτων, παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και δηλητηρίασης, όπως πυρετό, αδυναμία, εμετούς και διάρροια. Ορισμένα περιστατικά εξελίχθηκαν σε λιποθυμικά επεισόδια. Κάποια από τα γεύματα καταναλώθηκαν εντός των σχολείων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, τα φαγητά καταναλώθηκαν κατ’ οίκον, και μάλιστα υπήρξαν περιστατικά όπου τα φαγητά κατέληξαν σε συγγενικά πρόσωπα των μαθητών. Στην περίπτωση της γιαγιάς ενός μαθητή, οι παρενέργειες ήταν τόσο έντονες που η κατάσταση ήταν κρίσιμη.
Οι καταθέσεις των γονέων μαρτυρούν τον πανικό και την ανησυχία που προκάλεσε η κατάσταση. Πολλοί ανέφεραν ότι ήταν η πρώτη φορά που τα σχολικά γεύματα είχαν προκαλέσει ασθένεια, ενώ άλλοι τόνισαν πως είχαν παρατηρήσει κακές μυρωδιές και αλλοιώσεις στα γεύματα, με αποτέλεσμα να τα απορρίψουν.
Από την πλευρά τους, οι Διευθυντές των σχολείων ανέφεραν πως στα δικά τους σχολεία οι μαθητές κατανάλωσαν τα γεύματα στο σπίτι, γεγονός που απέτρεψε τη μαζική εμφάνιση κρουσμάτων. Ανέφεραν μάλιστα ότι σε περίπτωση που τα γεύματα καταναλώνονταν ταυτόχρονα από πολλούς μαθητές, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.
Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου εντοπίστηκε σε όλα τα δείγματα που εστάλησαν από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και το περιστατικό έχει προκαλέσει ευρεία ανησυχία στην περιοχή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δικηγόροι της εταιρείας παρουσίασαν έγγραφα που έδειχναν ότι οι αρχές είχαν πραγματοποιήσει ελέγχους πριν και μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις της παραγωγής. Ωστόσο, η έκθεση του ΕΦΕΤ δεν πραγματοποιήθηκε άμεσα λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο, ενώ η γραμμή παραγωγής ήταν κλειστή την ημέρα της δηλητηρίασης.