Άρνηση εμβολιασμού των παιδιών με έγγραφη δήλωση των γονιών στο βιβλιάριο υγείας προωθεί το Υπ.Υγείας

Το αντιεμβολιστικό κίνημα έχει επεκταθεί παγκοσμίως καθώς όλο και αυξάνεται ο αριθμός των γονεών που επιλέγουν συνειδητά να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από το πρόγραμμα εμβολιασμών. Το αντιεμβολιαστικό λόμπι είναι τόσο ισχυρό, που μόνο στην Ευρώπη ένα εκατ. άτομα αρνούνται τη διενέργεια εμβολιασμών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών θα συρρικνωθούν περαιτέρω, με κίνδυνο την επανεμφάνιση «ξεχασμένων» ασθενειών όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα και η πολιομυελίτιδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη είναι το γεγονός ότι στην Ιταλία από την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών που εγγράφονται και παρακολουθούν τα μαθήματα σε τάξεις παιδικών σταθμών και σε Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια της χώρας ενώ η Γερμανία αναμένεται να υιοθετήσει νόμο, βάσει του οποίου τα Νηπιαγωγεία θα είναι αναγκασμένα να ενημερώνουν τις Αρχές σε περίπτωση που οι γονείς δεν έχουν ενημερωθεί από τον παιδίατρο για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι βάσει του νόμου που θα ισχύει από την 1η Ιουνίου, οι γονείς που αρνούνται να ενημερωθούν για τον εμβολιασμό κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 2.500 ευρώ!

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας για να προφυλαχθεί ο εμβολιασμός των παιδιών στην Ελλάδα

Οι γονείς που εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό και αρνούνται τελικά να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θα υπογράφουν σχετική υπεύθυνη δήλωση στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού.

Σε αυτή την παρέμβαση προσανατολίζεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος απαντώντας την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα για το θέμα αυτό, ανέφερε ότι ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια έχει αρχίσει να εμφανίζεται δειλά δειλά στη χώρα μας και πρέπει να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί αυτή η επικίνδυνη τάση.

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε τα εμβόλια κρίσιμο εργαλείο προστασίας της δημόσιας υγείας και πρόληψης, διεθνώς, και πρόσθεσε πως «αυτό που χρειάζεται είναι με σοβαρότητα η πολιτεία να ενισχύσει την κουλτούρα της πρόληψης».

Πώς θα καταγράφεται η άρνηση του εμβολιασμού

Εξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό του ανέφερε ότι «το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, το πρόσφατο, που έχει αναδιοργανωθεί θα συνδεθεί με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας κι εκεί θα διασυνδέεται, λοιπόν, η καταγραφή που υπάρχει για τα εμβόλια των παιδιών. Θα υπάρχει στον οικογενειακό φάκελο υγείας και θα μπορεί ο οικογενειακός γιατρός να ανατρέχει, να βλέπει, να παρακολουθεί και να κατευθύνει τους γονείς. Υπάρχει μια σκέψη να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα, στον ηλεκτρονικό φάκελο. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν παρεμβάσεις αλλαγής συνείδησης».

Τέλος, υπενθυμίσε ότι έχει αποφασιστεί να προχωρήσει μια καμπάνια καθολικής ενημέρωσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία ενισχύεται ο ρόλος του επισκέπτη υγείας, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα και τη γνώση για να συνεισφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Θεωρώ ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα -και είναι πολύ σημαντικό- είναι να μην θέσουμε σε κίνδυνο ένα πολύ καλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού που έχουμε πετύχει στην Ελλάδα, το οποίο είναι 97% στα κρίσιμα εμβόλια με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

«Ατυχείς» οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας αναφέρει το Ποτάμι σε σχόλιο του

Την έντονη αντίδραση του Ποταμιού έχουν προκαλέσει τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού για την αναγκαιότητα και ασφάλεια του εμβολιασμού.  Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «ατυχείς» τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας θεωρώντας ότι αντί να δώσει σαφές και ισχυρό μήνυμα στους γονείς για την ανάγκη αλλά και την ασφάλεια του εμβολιασμού, προσφέρει παράθυρο στην παραπληροφόρηση, θέτοντας σε κίνδυνο τους πιο ευαίσθητους συμπολίτες μας. «Η ανευθυνότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της δήθεν αριστεράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτυγχάνει ακόμα μια φορά να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας

Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μια απολύτως ξεκάθαρη απάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην βουλευτή του Ποταμιού και νυν βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κ. Μπαργιώτα για το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος θα γινόταν αντικείμενο ακραίας αντιπολιτευτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Το Ποτάμι επιδίδεται ανοικτά σε έναν άκρατο λαϊκισμό απέναντι σε ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας εμφανιζόμενο ως προστάτης του υποχρεωτικού εμβολιασμού απέναντι στην υποτιθέμενη ανεκτικότητα του υπουργού Υγείας  στην παραπληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών.

Επαναλαμβάνουμε την τοποθέτηση στη Βουλή: Ο εμβολιασμός αποτελεί διεθνώς ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο προστασίας της δημόσιας υγείας και έχει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και της αντιμετώπισης μεταδοτικών νοσημάτων.

Η απάντηση στην ευτυχώς περιορισμένη επιρροή του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η έμφαση στην κουλτούρα της οικογενειακής ιατρικής, της  πρόληψης και της αγωγής υγείας και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών για τα πολλαπλά οφέλη των εμβολίων και τους κινδύνους από τον μη εμβολιασμό.

Αρκετά λοιπόν με τη διαστρέβλωση της αλήθειας στο όνομα της αντικυβερνητικής ρητορείας. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την  επιστημονική κοινότητα, με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την ιδέα του εμβολιασμού  και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.