Αρχαία Ελληνικά: Η πιο πρωτότυπη εξωσχολική δραστηριότητα!

Πολλοί είναι οι γονείς που, έχοντας πεισθεί για τα οφέλη της εκμάθησης αρχαίων ελληνικών, αναζητούν το κατάλληλο κέντρο για να γράψουν τα παιδιά τους. Πράγματι, τα οφέλη στη γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών είναι πολλαπλά και αποδεδειγμένα. Μιλώντας με τους καθηγητές της Ελληνικής Αγωγής, μας λένε πως τα Αρχαία Ελληνικά είναι μία υπέροχη, ζωντανή, πανέμορφη γλώσσα που θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τον προφορικό και γραπτό λόγο, να εκφράζονται σωστότερα, να σκέπτονται με λογική και ειρμό και να αποκτήσουν αρχές, αξίες και υγιή πρότυπα που θα τους καθοδηγήσουν σε όλη τους τη ζωή, ανεξαρτήτως του κλάδου που θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως η Αρχαία Ελληνική γλώσσα στην Ελληνική Αγωγή δεν διδάσκεται ως «νεκρή», αλλά ως ιδιαίτερη μορφή της ενιαίας ελληνικής γλώσσας. Η διαπίστωση πως η ελληνική γλώσσα είναι μία, ενιαία και συνεχής αποτελεί τον βασικό στόχο των μαθημάτων, τα οποία διδάσκονται με τέτοιον τρόπο, ώστε οι μαθητές να χαίρονται με τις γνώσεις που λαμβάνουν και να μην θεωρούν το μάθημα βαρετό ή αχρείαστο.

Διαβάστε επίσης: Ελληνική Αγωγή: Γιατί τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά;

Στην Αγγλία, τα τελευταία δέκα χρόνια τα Αρχαία Ελληνικά έχουν εισαχθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω του προγράμματος “the Iris Project” ενώ, στα περισσότερα σχολεία της Ευρώπης, οι μαθητές διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά από 4 έως 6 χρόνια στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Τα προγράμματα

Τμήμα Αγωγής Νηπίων (3 έως 5 ετών)


Με τραγούδια, ποιήματα, σκετσάκια και κατασκευές, τα Αρχαία Ελληνικά γίνονται παιχνίδι! Στην Ελληνική Αγωγή τα παιδιά ξεκινούν την εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών ήδη από τα τρία τους χρόνια. Πώς γίνεται αυτό; Όπως ακριβώς μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα. Και μάλιστα, για παιδιά που η μητρική τους γλώσσα είναι η ελληνική, τα Αρχαία Ελληνικά είναι πολύ ευκολότερα από τα Αγγλικά ή τα Γαλλικά, αφού, οι περισσότερες λέξεις, τούς είναι ήδη γνωστές. Οι φράσεις, τα κείμενα και οι μύθοι που χρησιμοποιούνται στην τάξη περιέχουν εύκολες λέξεις για την ηλικία τους με αποτέλεσμα να τις μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Κλασσικά και αγαπημένα ομαδικά παιχνίδια και τραγούδια έχουν μεταγραφεί στα Αρχαία Ελληνικά και τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο και δυναμώνουν την άρθρωσή τους, διασκεδάζοντας. Έτσι, το «να ζήσεις … και χρόνια πολλά … » γίνεται «σὺ ζῆθι … καὶ εἰς ἔτη πολλά … », «πετάει – πετάει ο γάιδαρος» γίνεται «ἴπταται – ἴπταται ὁ ὄνος», το «που ‘ν ‘το το δακτυλίδι …» γίνεται «Ποῦ οὖν τό, ποῦ οὖν τό, τὸ δακτυλίδι ψαῦσαι, ψαῦσαι, οὐκ ἂν εὑρῇς … » και το παιχνίδι ξεκινά!

Σε συνδυασμό με μουσική, χορό, τραγούδι και θεατρικό παιχνίδι, μέσα σε λίγους μήνες τα νήπια ξεκινούν τους πρώτους διαλόγους στα Αρχαία Ελληνικά. Τα αποτελέσματα είναι φανερά από τον πρώτο καιρό και τόσο οι γονείς, όσο οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο εντυπωσιάζονται από την γρήγορη πρόοδο των παιδιών σε όλους τους τομείς. Στο εξωτερικό η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών πραγματοποιείται σε όλο και μικρότερες ηλικίες, έχοντας πλήρη επίγνωση των ευεργετικών ιδιοτήτων στη γλώσσα και την πνευματική εξέλιξη των παιδιών.

Τμήμα Αγωγής Παίδων (6 έως 12 ετών)

Στις αρχές του δημοτικού δίνεται έμφαση στην κατανόηση του αρχαίου λόγου κυρίως μέσω της Μυθολογίας, στην ετυμολογική ανάλυση και στην χρήση του πολυτονικού συστήματος, ενώ στο τέλος του δημοτικού ξεκινάει η μελέτη της Οδύσσειας του Ομήρου από το πρωτότυπο κείμενο και η προετοιμασία για το Γυμνάσιο.
Πρόσφατες έρευνες των Νευροεπιστημών δείχνουν ότι η εξάσκηση και το εμπλουτισμένο περιβάλλον αυξάνουν όχι μόνο τις νευρωνικές συνάψεις, αλλά ακόμη και την νευρογένεση. Έρευνα που είχε διενεργηθεί στους μαθητές της σχολής μας από τον Ιωάννη Τσέγκο, ψυχίατρο, διευθυντή του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού τομέα του Ανοιχτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Αθηνών, το 2007 και είχε παρουσιασθεί στο 18ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο στην Κω, κατέδειξε τη σπουδαιότητα εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στα πρώτα σχολικά χρόνια για την αποτελεσματική νοητική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Αντίστοιχα συμπεράσματα καταδεικνύουν και ξένες μελέτες.

Τμήμα Αγωγής Εφήβων (13 – 17 ετών)

Πιστοί στην αρχαιοελληνική αντίληψη σύμφωνα προς την οποία η Φιλοσοφία δεν αποτελεί «ειδικότητα» για λίγους, αλλά πρωταρχικό μέλημα του κάθε ολοκληρωμένου ανθρώπου, οι έφηβοι διδάσκονται φιλοσοφικά κείμενα, συνδυάζοντας πάντοτε την αρχαία ελληνική σοφία, με σύγχρονους προβληματισμούς που απασχολούν ιδιαιτέρως σήμερα τους νέους.

Στη δύσκολη ηλικία από τα 13 έως τα 17 έτη, οι μαθητές επιδίδονται στην μελέτη φιλοσοφικών κειμένων, συμμετέχοντας ταυτοχρόνως σε ρητορικές αντιπαραθέσεις και φιλοσοφικά “συμπόσια” που διοργανώνονται στην σχολή. Στόχος πάντοτε η ποσότητα και η ποιότητα των ερεθισμάτων και των μορφωτικών ευκαιριών που παρέχονται, καθώς αποτελούν παράγοντα καθοριστικό για την νοητική και γλωσσική ανάπτυξη του μαθητή.

Τα παιδιά διδάσκονται αρχές και αξίες μέσα από τα φιλοσοφικά κείμενα, απαντούν σε διλήμματα που συναντώνται σε όλες τις ηλικίες, γνωρίζουν τον εαυτό τους και καλλιεργούν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους.

** Όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν μιάμιση ώρα.

Παράλληλες Δράσεις

Σημαντικό μέρος των μαθημάτων αποτελούν οι εορτές που διοργανώνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους με αποκορύφωση την εορτή λήξεως της χρονιάς καθώς και οι εκδρομές σε ανασκαφές, αρχαιολογικούς χώρους και γενικότερα χώρους παιδείας και πολιτισμού.

Τμήματα Ενηλίκων

Αντιστοίχως με τα τμήματα των παίδων, στα τμήματα των ενηλίκων διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά από την αρχή, ώστε όποιος επιθυμεί, σε οποιαδήποτε ηλικία, να μάθει σωστά τις βάσεις της γλώσσας μας. Παράλληλα, παραδίδονται μαθήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, δια ζώσης αλλά και μέσω διαδικτύου.

Γνωρίζοντας την Ελληνική Αγωγή

Η Ελληνική Αγωγή ιδρύθηκε το 1994 με στόχο να γνωρίσουν και να αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι την Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό των προγόνων μας.
Μέσα στα 25 και πλέον χρόνια λειτουργίας της πέρασαν από τα θρανία της Ελληνικής Αγωγής περισσότεροι από 7.000 μαθητές, έγιναν παραπάνω από 20.000 ώρες διδασκαλίας και τα τελευταία χρόνια με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πραγματοποιούνται πάνω από 1.500 ώρες ζωντανής μετάδοσης ανά έτος. Οι δράσεις της Σχολής επεκτείνονται πλέον σε πολλούς τομείς, με διεθνείς συνεργασίες, διοργανώσεις ομιλιών, σεμιναρίων και εκδρομών.

Εφέτος η Ελληνική Αγωγή διακρίθηκε στον διαγωνισμό Education Leaders Awards, αποσπώντας βραβεία στους τομείς: Καινοτομία στη Διδασκαλία, Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία, Online Εκπαίδευση, Επένδυση ανά τομέα Εκπαίδευσης καθώς και την τιμητική διάκριση του Ιδιωτικού Κέντρου Εκπαίδευσης της Χρονιάς 2020.

Παρά την άνοδο, την εξέλιξη και την πρόοδο η Ελληνική Αγωγή συνεχίζει να διακατέχεται από το ίδιο όραμα, να αγαπήσουν όλα τα παιδιά την ελληνική γλώσσα, την γλώσσα των προγόνων μας, την γλώσσα που ταξίδεψε στους αιώνες αποτελώντας την βάση όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών, μαθαίνοντάς την από την αρχή με απλό και ευχάριστο τρόπο.

Βρείτε την Ελληνική Αγωγή παντού, στο Facebook, twitter, Instagram @Ellinikiagogi!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Λ. Κηφισίας 125, Αθήνα
210.5221314
info@ellinikiagogi.gr
Ellinikiagogi.gr