Ασπίδα για τον κορωνοϊό το μητρικό γάλα – Τι έδειξε νέα επιστημονική έρευνα

Ασπίδα κατά του κορωνοϊού στα μωρά φαίνεται ότι αποτελεί το μητρικό γάλα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Επιστήμονες από την Κίνα διαπίστωσαν ότι το μητρικό γάλα εμποδίζει τον παθογόνο μικροοργανισμό να αναπτυχθεί, ακόμη κι αν το μωρό δεν έχει αντισώματα.

Και μάλιστα, το μητρικό γάλα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και από τα υπόλοπα είδη γάλακτος, όπως αγελαδινό και κατσικίσιο.

Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Χημικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου ανέφερε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη σύσταση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας προς τις μητέρες που έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα κορωνοϊού να συνεχίζουν να θηλάζουν τα παιδιά τους.

Τι έδειξε η έρευνα

Για την πραγματοποίηση της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο bioRxiv.org, οι επιστήμονες εξέθεσαν κύτταρα από ανθρώπινους πνεύμονες και έντερα σε κύτταρα του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, ανέλυσαν τι επίδραση έχει το μητρικό γάλα, το οποίο συλλέχθηκε το 2017, πριν από την πανδημία δηλαδή, σε αυτά τα κύτταρα. Τα υγιή κύτταρα αναμείχθηκαν με το ανθρώπινο μητρικό γάλα και εν συνεχεία το γάλα αφαιρέθηκε και τα κύτταρα εκτέθηκαν στον ιό.

Ο ιός δεν κατάφερε να εισέλθει στα περισσότερα από τα κύτταρα. Επί προσθέτως, αν το κατάφερε, δεν κατέστη δυνατό να αντιγράψει τα κύτταρά του.

Αυτό υποδεικνύει ότι το μητρικό γάλα μπορεί να αποτρέψει τον κορωνοϊό από την αναπαραγωγή του, όπως κάνει και με άλλους ιούς και βακτήρια.

«Ο κορωνοϊούς μπορεί να μολύνει κύτταρα και αυτή η μόλυνση να αναχαιτιστεί από το μητρικό γάλα, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιϊκή δράση», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σε προηγούμενη έρευνα η ίδια επιστημονική ομάδα είχε αποδείξει ότι το μητρικό γάλα είχε αποτρέψει τη μόλυνση σε κύτταρα από νεφρά ζώου. Προσδιόρισαν ότι η πρωτεΐνη γάλακτος, η οποία έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, ήταν υπεύθυνη για την αδρανοποίηση του ιού, παρά οι άλλες πρωτεΐνες, όπως η λακτοφερίνη.

«Η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος από το ανθρώπινο μητρικό γάλα μπλόκαρε την προσκόλληση του ιού, την είσοδο αλλά και την αναπαραγωγή του», ανέφεραν οι επιστήμονες.