Αυτά είναι τα ελληνικά ψάρια που πρέπει να προτιμάμε για την ισορροπημένη διατροφή των παιδιών μας

Αυτά είναι τα ελληνικά ψάρια που πρέπει να προτιμάμε για την ισορροπημένη διατροφή των παιδιών μας

Τα ψάρια είναι μια τροφή που δεν θα πρέπει να απουσιάζει από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής των παιδιών καθώς φημίζονται για τα Ω-3 λιπαρά που περιέχουν αλλά για την πληθώρα πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων που προσλαμβάνει άμεσα ο οργανισμός.

Φάε, παιδί μου, ελληνικό ψάρι

Για το διατροφολόγιο της δικής μου οικογένειας επιλέγω φανατικά ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, τα οποία μεγαλώνουν στα πεντακάθαρα νερά της πατρίδας μας, σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ κοντά στο φυσικό τους, ενώ τρέφονται με GMO-free ιχθυοτροφές, που βασίζονται στο ιχθυάλευρο και το ιχθυέλαιο και εμπλουτίζονται με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Είναι η νούμερο 1 επιλογή για φρέσκο ψάρι απαράμιλλης ποιότητας, γεύσης και θρεπτικής αξίας. Τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φαγκρί και μαγιάτικο φτάνουν ολόφρεσκα στα χέρια μας, εναλλάσσονται στο οικογενειακό μενού και τα τιμάμε δεόντως στο τραπέζι.

Με εγγυηση ποιοτητασ

Φέρουν την πιστοποίηση ποιότητας Fish from Greece, ώστε πάντα να γνωρίζω ότι το ψάρι που τρώμε είναι απόλυτα ασφαλές και υγιεινό. Στα συν το γεγονός ότι αλιεύονται κατά παραγγελία, είναι διαθέσιμα στον πάγκο σε λιγότερο από 24 ώρες από την αλίευσή τους και έχουν σταθερή ποιότητα όλο τον χρόνο. Και το καλύτερο;

Η τιμή τους είναι τόσο προσιτή που μπορούμε να τα απολαμβάνουμε 1 με 2 φορές την εβδομάδα! 

Γιατί πρέπει να επιμείνουμε τόσο προκειμένου το ψάρι να γίνει διατροφική συνήθεια των παιδιών μας;

Η Kωνσταντίνα ΠαπαγεωργίουΚλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διαιτολογία μίλησε στο Ιnfokids.gr για το πόσο σημαντικό είναι το ψάρι στο διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών και γιατί να προτιμάμε ψάρια από τα ιχθυοτροφεία των μελών της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).

Γιατί αποτελεί απαραίτητη τροφή;

Το ψάρι, είτε ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε πελαγίσιο, είναι γνωστό για τα σημαντικά διατροφικά οφέλη του με πιο διαδεδομένη την υψηλή περιεκτικότητα του στα απαραίτητα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά. Ο οργανισμός μας δεν τα βιοσυνθέτει και έτσι τα βρίσκουμε αποκλειστικά και μόνο στα τρόφιμα, με κυριότερη πηγή το λίπος των ψαριών. Έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία, δρουν καρδιοπροστατευτικά, ενώ πολλές μελέτες μιλούν για την ευεργετική δράση των Ω-3 στην κατάθλιψη και στην αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων εξέδωσε ισχυρισμό υγείας που αναφέρει ότι η κατανάλωση λαβρακίου και τσιπούρας ιχθυοκαλλιέργειας δύο φορές την εβδομάδα, ως πλούσιες πηγές ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (EPA, DHA) και ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας, της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, των φυσιολογικών τριγλυκεριδίων νηστείας αίματος και συγκεντρώσεων LDL-χοληστερόλης στο αίμα.

Μία μερίδα ψάρι μάς δίνει την απαραίτητη ποσότητα λιπαρών οξέων;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες σε ω-3 λιπαρά οξέα (EPA & DHA), είναι 0,25 γραμμάρια. 100 γραμμάρια ωμής τσιπούρας ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για παράδειγμα μάς δίνουν περίπου 170 θερμίδες και 0,9 γραμμάρια ω-3. Να τονίσω ότι η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας αναγνωρίστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA, ΕΕ 1924/2006) ως πλούσιες πηγές Ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τι άλλα θρεπτικά συστατικά μάς δίνει το ψάρι;

Πέρα από τα παραπάνω οφέλη, τα ψάρια, πελαγίσια ή ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, αποτελούν πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή διαθέτουν τα απαραίτητα αμινοξέα σε σωστή αναλογία και τα προσφέρουν στον οργανισμό μας απλόχερα για να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες. Συνάμα, τα ψάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι επισφαλή για την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, αποτελούν κύρια πηγή βιταμίνης D, καθώς και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος. Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε ότι τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι διαθέσιμα στον πάγκο προς κατανάλωση μέσα σε 24 ώρες από την αλίευσή τους, γεγονός που τα βοηθάει να διατηρούν αναλλοίωτα όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε ψάρι για μια ισορροπημένη διατροφή;

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για τους ενήλικες προτείνει την κατανάλωση 2-3 φορές την εβδομάδα, μιας μερίδας 150 γραμμαρίων μαγειρεμένου ψαριού.

Μπορούμε να καταναλώσουμε τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού;

Φυσικά, τα ωμέγα-3 είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη γενικότερα και πιο ειδικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη. Γι’ αυτό και το ψάρι αποτελεί απαραίτητη τροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επιπλέον, οι τακτικοί έλεγχοι με βάση αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές αλλά και οι μη γενετικά τροποποιημένες τροφές, εξασφαλίζουν ασφάλεια σε κάθε καταναλωτή.

Με λίγα λόγια, το ψάρι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι μια τροφή που ωφελεί την οστική και την καρδιαγγειακή μας υγεία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη διατήρηση της μυϊκής μας μάζας. Ταυτόχρονα είναι νόστιμο, φρέσκο και ποιοτικό!

Γι΄ αυτό θα ήταν ωφέλιμο για εσάς να το επιλέξετε 2 φορές την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής. Τέλος, τα διαθέσιμα είδη είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κρανιός, το φαγκρί και το μαγιάτικο, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε το λαβράκι και την τσιπούρα στην πιστοποιημένα βιολογική εκδοχή τους.

Έξυπνα tips για να πείσετε το παιδί να φάει το ψάρι του

  • Προσπαθήστε να το καμουφλάρετε με κάποια σoς με γάλα και μουστάρδα ή με λίγη μαγιoνέζα για να το κάνετε πιο δελεαστικό.
  • Μαγειρεύετέ του φιλεταρισμένα ψάρια χωρίς κόκαλα
  • Δοκιμάστε να πανάρετε μόνοι σας το φιλέτο του ψαριού με λίγη φρυγανιά και ψήστε τα παναρισμένα φιλέτα – κροκέτες στον φούρνο.

  • Κομματιάστε το φιλέτο του ψαριού και φτιάξτε κεφτεδάκια ψαριού που  θα τα ψήσετε στον φούρνο.
  • Δοκιμάστε τα θαλασσινά στη διατροφή του (π.χ. ένα ριζότο), που επίσης είναι πολύ θρεπτικά και μας δίνουν ανάλογα συστατικά.

  • Αν του αρέσουν οι σούπες, ξεκινήστε με μια ψαρόσουπα, στην αρχή με περισσότερο ρύζι και λαχανικά. Σταδιακά, φορά με τη φορά, αυξάνετε την ποσότητα του ψαριού που προσθέτετε στη σούπα.
  • Αν δεν τρώει ιδιαίτερα λαχανικά, μην του βάζετε μαζί με το ψάρι μόνο σαλάτα.

 

Αν θέλεις να βρεις τις πιο νόστιμες, ποιοτικές συνταγές για να “απογειώσεις” γευστικά το ψάρι που θα σερβίρεις στα παιδιά αξίζει να ρίξεις μια ματιά στον ακόλουθο σύνδεσμο https://fishfromgreece.com/syntages/