Αυτές οι χειροποίητες κούκλες κρύβουν μία πολύ συγκινητική ιστορία (εικόνες)

«Κοπέλες του Μαουτχάουζεν, κοπέλες του Μπέλσεν, μην είδατε την αγάπη μου;» λέει ο στίχος του «Άσματος Ασμάτων» και μάς βάζει σε μία χρονομηχανή που πονά.

Μας μεταφέρει στο σύμπλεγμα του Μπέργκεν-Μπέλσεν που αποτελείτο από πολλά στρατόπεδα, που δημιουργήθηκαν στις διάφορες μεταβατικές φάσεις της λειτουργίας του. Τρία ήταν τα κύρια στρατόπεδα: το στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, το «στρατόπεδο διαμονής» και το «στρατόπεδο κρατουμένων».

Μέχρι το 1943 το Μπέργκεν-Μπέλσεν ήταν ένα στρατόπεδο εγκλεισμού αποκλειστικά για αιχμαλώτους πολέμου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, στο σύμπλεγμα του Μπέργκεν-Μπέλσεν κρατούνταν Εβραίοι, αιχμάλωτοι πολέμου, πολιτικοί κρατούμενοι, Ρομά (Τσιγγάνοι), εγκληματίες, μάρτυρες του Ιεχωβά και ομοφυλόφιλοι.

Το στρατοπεδο απελεθερώθηκε το 1945 από τις συμμαχικές δυνάμεις και σήμερα τέσσερις κούκλες που κατασκευάστηκαν για να τιμηθεί αυτή η ημέρα, βγαίνουν σε δημοπρασία έναντι περίπου 5.000 ευρώ. 

Αυτές οι κούκλες του Ερυθρού Σταυρού κατασκευάστηκαν από Εβραίους κρατούμενους, αφότου απελευθερώθηκε το στρατόπεδο και θα πουληθούν σε δημοπρασία στο Newbery μαζί με ένα κουκλόσπιτο της βικτωριανής εποχής.

Οι κούκλες ανήκουν σε συλλέκτη από το Μπέρμιγχαμ, ο οποίος έχει στην κατοχή του περισσότερες από 500 κούκλες αντίκες.

Η ιστορία τους

Αυτές οι κούκλες του στρατοπέδου συγκέντρωσης δημιουργήθηκαν από Εβραίους  κρατούμενους της Πολωνίας, τους οποίους περιέθαλψαν ομάδες του Ερυθρού Σταυρού, μετά την απελευθέρωση του Μπέλσεν.

Γυναίκες και παιδιά χρησιμοποίησαν κομμάτια υφάσματος για να φτιάξουν αυτές τις κούκλες, όσο σιγά σιγά συνέρχονταν και ξεκινούσαν να τρώνε ξανά μετά την φρικτή πείνα και τις κακουχίες που βίωσαν στο στρατόπεδο. 

Έξι από τις κούκλες έχουν δωρηθεί στις νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, εκ των οποίων η μία ανήκει στην γιαγιά του συλλέκτη και η οποία διηύθυνε το Birmingham’s Dolls’ Hospital, ένα κατάστημα που επισκεύαζε κατεστραμμένες κούκλες. Αργότερα, ο συλλέκτης κληρονόμησε αυτή τη συλλογή της γιαγιάς του. 

Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε, ότι αυτές τις κούκλες σπανίως τις είχε δει δημόσιο μ άτι, εκτός από  δύο φορές, το 1950 και στα τέλη του 1970.  Αργότερα, αγοράστηκαν από το Γερμανικό Μουσείο Παιχνιδιών.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2022: Ανακοινώνονται την Τρίτη οι βαθμολογίες – Όσα πρέπει να ξέρουν οι μαθητές

Έκκληση για αίμα και αιμοπετάλια για 19χρονο φοιτητή που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών

Η Τζωρτζίνα “‘εδειξε” την δολοφόνο, η Ίριδα τον τρόπο και η Μαλένα το κίνητρο