Αυτή η μηχανή αναζήτησης είναι μόνο για παιδιά – Συν ένα πολύ καλό βοήθημα για τα αγγλικά

Αυτή η μηχανή αναζήτησης είναι μόνο για παιδιά – Συν ένα πολύ καλό βοήθημα για τα αγγλικά

Με τις καταγγελίες για άσεμνο υλικό στο διαδίκτυο που πέφτει στην αντίληψη των παιδιών, αλλά και για ηλεκτρονικές προκλήσεις που ζητούν από εφήβους και μικρά παιδιά να αυτοτραυματιστούν ή ακόμα και να αυτοκτονήσουν, να αυξάνονται διαρκώς η προστασία των παιδιών μας στο Ίντερνετ κρίνεται αναγκαία.

Στις μέρες μας πρέπει να είμαστε γονείς και εκπαιδευτικοί στον online κόσμο και όχι μόνον στον πραγματικό. Το Διαδίκτυο είναι ένας σπουδαίος εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός πόρος που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν και να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους για τη ζωή.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο είναι αμέτρητες, αυξάνονται συνεχώς και, δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να τις ελέγξει απόλυτα.

Επειδή, λοιπόν, σε όλον αυτόν τον κυκεώνα πληροφοριών τα παιδιά μας μπορεί εύκολα να πέσουν θύματα απάτης ή να έρθουν σε επαφή με υλικό που δυνητικά μπορεί να τα βλάψει, οι γονείς οφείλουμε να ενημερωνόμαστε για κάθε τι νέο (το σεμινάριο «Ίντερνετ και παιδί: Κίνδυνοι και οφέλη – Μεγαλώνοντας του αυριανούς ψηφιακούς πολίτες» είναι μια πολύ καλή ευκαιρία γι’ αυτό). Να ελέγχουμε – χωρίς να παραβιάζουμε τον προσωπικό χώρο των παιδιών – τις ηλεκτρονικές κινήσεις τους και να βρίσκουμε εναλλακτικούς και ασφαλείς τρόπους για την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο.

Μια μηχανή αναζήτησης που στόχο έχει να προστατεύσει τα παιδιά και να τα κρατήσει μακριά από κακόβουλο υλικό είναι η Kiddle.co, η οποία είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για παιδιά και παρέχει και την απαραίτητη ασφάλεια ώστε να μην έρθουν σε επαφή με ακατάλληλο περιεχόμενο.

kiddle3
Η κεντρική σελίδα της Kiddle.co

Πώς λειτουργεί το Kiddle.co

Η Kiddle.co λειτουργεί ακριβώς όπως και η διασημότερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, η Google. Τα παιδιά μπορούν να ψάξουν ό,τι θέλουν, να βρίσκουν όλες τις πληροφορίες που αναζητούν, να διαβάζουν και να μαθαίνουν νέα πράγματα χωρίς να υπάρχει φόβος να εμφανιστεί κάποια πληροφορία που δεν αρμόζει στην ηλικία τους.

Ουσιαστικά, η Kiddle συνδυάζει το φίλτρο ασφαλούς αναζήτησης της Google μαζί με ελεγχόμενες μαύρες λίστες λέξεων-κλειδιών που αποτρέπουν την εμφάνιση ακατάλληλου περιεχομένου. Δηλαδή, αποτρέπει αναζητήσεις για συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις, και μπλοκάρει ορισμένες τοποθεσίες ώστε να μην εμφανίζονται στα αποτελέσματα.

Μόνη προϋπόθεση για τη λειτουργία της Kiddle.co είναι, λοιπόν, οι λέξεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά να μην ανήκουν σε αυτές τις μαύρες λίστες.

Σε περίπτωση αναζήτησης όρου που υπάρχει στη μαύρη λίστα, το αποτέλεσμα που επιστρέφει είναι ένα μήνυμα λάθους, το οποίο γράφει: «Ούπς, προσπαθήστε ξανά».

kiddle2
Τα αποτελέσματα της αναζήτησης στην έρευνα domestic violence (ενδοοικογενειακή βία)

Η Κiddle επιτρέπει επίσης την καταγγελία κάποιου όρου, και όπως αναφέρει θα χρειαστεί περίπου μία εργάσιμη ημέρα για να εξετάσει το αίτημα. Όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα στον τομέα «Σχετικά με εμάς» (About Kiddle) στην επίσημη σελίδα της μηχανής αναζήτησης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αυτά δεν συλλέγονται.

Η περιορισμένη και αμφιλεγόμενη αναζήτηση

Η Kiddle.co ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2014 υπό την ομπρέλα της Google. Η ανταπόκριση των χρηστών ήταν μεγάλη και θετική. Μερικά αποτελέσματα, όμως, στην αναζήτηση της σελίδας προκαλούν ακόμη και σήμερα αντιδράσεις.

Υπάρχει έλλειψη, δηλαδή, στο μπλοκάρισμα αναζήτησης που ίσως επιστρέψει αποτελέσματα με σκληρές εικόνες και περιεχόμενο για τα παιδιά. Για παράδειγμα οι λέξεις «αυτοκτονία» (suicide) ή «αυτοτραυματισμός» (self-harm) δίνουν κανονικά αποτελέσματα, πράγμα το οποίο προκαλεί ανησυχία σε μερικούς γονείς.

kiddle1
Η φόρμα υποβολής για να προστεθούν λέξεις για μπλοκάρισμα

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι γονείς ισχυρίζονται ότι αν τα παιδιά τους δεν έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένο υλικό τότε θα το αναζητήσουν αλλού. Θεωρούν, δηλαδή, ότι αναγκάζοντας τα παιδιά να αναζητήσουν αλλού όσα δεν βρίσκουν στην Kiddle αυξάνεται ο κίνδυνος να βρεθούν απέναντι σε δυσάρεστα και απρεπή αποτελέσματα. Η σελίδα, παρά τις αντιδράσεις συνεχίζει να είναι δημοφιλής και να θεωρείται από τις ασφαλέστερες για τα παιδά, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να προσθέσουν λέξεις που θεωρούν επικίνδυνες μέσω φόρμας υποβολής που παρέχει.

Η εξάσκηση στα αγγλικά

Η μηχανή αναζήτησης Kiddle.co παρέχεται μόνο στα αγγλικά. Τα αποτελέσματά της είναι επίσης μόνο στα αγγλικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για την εξάσκηση των παιδιών στην αγγλική γλώσσα.

Αναζητώντας πληροφορίες για κάποιο μάθημά τους ή για τα ενδιαφέροντά τους στις σελίδες της Kiddle διαβάζουν και γράφουν περισσότερο στα αγγλικά με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους σε αυτά να βελτιώνονται. Επιπλέον έρχονται σε συχνότερη επαφή με τη γλώσσα που αποτελεί την κύρια γλώσσα σε πολλούς τομείς της ζωής τους, μέσα από τα video που εμφανίζονται στην Kiddle, ενώ η Κpedia (κάτι σαν την Wikipedia) παρέχει πληροφορίες για πολλά ζητήματα ιστορικά και όχι μόνο, φυσικά στα αγγλικά.

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της Kiddle.co.

Τέλος, σημειώνεται ότι όσο καλό και αν φαίνεται ένα εργαλείο πάντα μπορεί να υπάρχουν παράμετροι που δεν γνωρίζουμε. Έτσι η Kiddle.co μπορεί να μην είναι απόλυτα ασφαλής. Ο τακτικός έλεγχος, η καλή και ήρεμη σχέση με το παιδί μας και η συνεχής πληροφόρηση αποτελούν τον καλύτερο τρόπο προστασίας του από κακόβουλους ανθρώπους και επικίνδυνο υλικό στο Ίντερνετ.

Ροή Ειδήσεων