Ο εφιάλτης της Μπλε Φάλαινας επέστρεψε – Δύο 13χρονες τα νέα θύματα του επικίνδυνου παιχνιδιού

Το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλε Φάλαινα” το οποίο μας είχε απασχολήσει έντονα τον περασμένο χρόνο, συνεχίζει να ευθύνεται για τις αυτοκτονίες παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο των επικίνδυνων προκλήσεων που θέτει. Είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί από τους παίχτες 50 πράξεις σε 50 ημέρες με στόχο να δημιουργήσει τραυματικές ψυχολογικές εμπειρίες με επικεφαλής έναν «διαχειριστή» που δίνει οδηγίες στους παίχτες οι οποίες μπορεί να ξεκινούν από το να δούν ταινίες τρόμου και να φτάσουν μέχρι του σημείου του θανατηφόρου αυτοτραυματισμού.

13χρονη Τουρκάλα αυτοπυροβολήθηκε με την καραμπίνα του πατέρα της

Η 13χρονη Εμινέ Καραντάγκ από την Τουρκία είναι το τελευταίο θύμα του διαδικτυακού παιχνιδιού. Η Εμινέ  βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι του σπιτιού της στα Άδανα αφού είχε αυτοπυροβοληθεί με την καραμπίνα του πατέρα της. Οι συγγενείς της Εμινέ βρήκαν ζωγραφιές του μικρού κοριτσιού, μια λίστα με 25 πράγματα που «πρέπει να κάνω πριν πεθάνω» και οδηγίες του παιχνιδιού με τις οποίες ενθαρρύνονται οι παίχτες να αυτοκτονήσουν. Η Εμινέ είχε αφήσει, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, και ένα γράμμα στην οικογένειά της που ξεκινούσε με τη φράση «η αυτοκτονία είναι μια διέξοδος».

«Η αυτοκτονία είναι μια διέξοδος» έγραψε στο γράμμα προς τους γονείς της

«Βρήκαμε ορισμένες σημειώσεις της από τις οποίες προκύπτει ότι ήταν μέλος μιας ομάδας που έπαιζε τη “Μπλε Φάλαινα”.  Στις σημειώσεις έγραφε σήμερα θα κάνουμε αυτό, αύριο εκείνο, “θα χτυπήσουμε αυτά τα παιδιά, θα αυτοκτονήσουμε και θα πάμε στον ουρανό όπου θα αναστηθούμε και θα επιστρέψουμε εδώ”, οπότε καταλάβαμε ότι ήταν υπό την πλήρη επήρεια του παιχνιδιού» δήλωσε ο θείος της 13χρονης. Σύμφωνα με τον ίδιο η Εμινέ, που ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειάς της, δεν είχε κανέναν λόγο να αυτοκτονήσει «ήταν μια πολύ καλή μαθήτρια, πάντα με το χαμόγελο για όλους».

Ρωσία: Βουτιά θανάτου για 14χρονη από όγδοο όροφο κτηρίου

Η 14χρονη,  Αντζελίνα Μπεσμερτνάγια, ανέβηκε στον όγδοο όροφο κτηρίου στο Νίζνι Νόβγκοροντ, στη δυτική Ρωσία, και έπεσε στο κενό. Το συναγερμό στις αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα Κομσομολσκαγιά Πράβντα, προκάλεσε η κατάθεση μιας κοπέλας, με το όνομα Αλίνα. «Ήμασταν φίλες τους περασμένους μήνες. Πηγαίναμε βόλτες το καλοκαίρι, αλλά έπαιζε τη “Μπλε Φάλαινα” για αρκετό διάστημα και ήταν μέλος μιας “ομάδας θανάτου» φέρεται να έχει καταθέσει η Αλίνα. Την ημέρα της βουτιάς θανάτου της 14χρονης σε γκραφίτι κοντά στο κτήριο από το οποίο έπεσε γράφτηκε «σε θεωρώ πιο σημαντικό από τη ζωή, αλλά εσύ όχι». Η Αλίνα κατέθεσε, επίσης, ότι η 14χρονη είχε πολύ ισχυρά αισθήματα για ένα αγόρι που ζούσε σε μεγάλη απόσταση.

Τι πρέπει να κάνει ο γονέας εάν αντιληφθεί ότι παιδί του συμμετέχει στη Μπλε Φάλαινα

Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσειάμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

– Τηλεφωνικά στο 11188
– Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr
– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
– Μέσω twitter: @CyberAlertGR.