«Με τις καλύτερες συνθήκες των τελευταίων ετών θα ανοίξουν τα σχολεία» είπε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Η ίδια αναφέρθηκε στους δεκάδες χιλιάδες μόνιμους διορισμούς που έχουν φέτος, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα χρόνια από το 2008 και μετά, ενώ πρόσθεσε, ότι τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία. Η ίδια αναφέρθηκε, φυσικά, και στα Ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου, στα οποία καλούνται να εγγραφούν οι μαθητές έως τις 12 Σεπτεμβρίου.
«Άλλο να φεύγεις από τη δουλειά σου στις 4 κι άλλο στις 5, συνεπώς το μέτρο αυτό βοηθά και τις εργαζόμενες οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες αλλαγές που προβλέπονται φέτος, όπως οι όμιλοι στα σχολεία, οι μέντορες και συντονιστές.
Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου
Την ίδια ώρα, οι γονείς λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες επιστολές από τα σχολεία των παιδιών τους, στις οποίες παρουσιάζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, περιγράφοντας πώς θα διανεμηθούν οι ώρες και τι θα κάνουν “χοντρικά” τα παιδιά κατά την διάρκεια αυτών, μέχρι την αναχώρησή τους στις 17:30.
Αυτό είναι το πρόγραμμα από τις 13:15 έως και τις 17:30
Η αποχώρηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν το αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου λαμβάνει χώρα ή στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος. Ειδικά για το σχολικό έτος 2022-2023 δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14:55, με το πέρας της πρώτης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης.
Οι γονείς καλούνται να ενημερώσουν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου για τη συμμετοχή του παιδιού στο αναβαθμισμένη πρόγραμμα του ολοήμερου Σχολείου.
Οι γονείς καλούνται από τις διευθύνσεις των σχολείων να απαντήσουν μέχρι τις 12/9 στο αν θα συμμετέχει το παιδί τους στο πρόγραμμα αυτό, χωρίς βέβαια να γίνεται ακόμα σαφές τι ακριβώς σημαίνει “Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι”, όπως προβλέπει το πρόγραμμα κατά την 3η Ζώνη.
Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, όπως διαφαίνεται και από τα σχόλια των γονιών, καθώς από τη μια μεριά υπάρχει η μερίδα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αναζητούν μια οικονομική λύση για τη φύλαξη των παιδιών τους μέχρι να σχολάσουν στις 5:00. Από την άλλη, όμως δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θεωρούν, ότι η παραμονή του παιδιού στο σχολείο 9 συνεχόμενες ώρες μέσα στη μέρα είναι υπερβολική και ότι κάτι τέτοιο αναιρεί τη δυνατότητα να συμμετέχει το παιδί σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες που παίζουν τον δικό τους ρόλο στην ψυχική και σωματική του ανάπτυξη, καθώς και στην ακαδημαϊκή του πορεία.
Σε ένα ιδανικό σενάριο, τα παιδιά που θα συμμετέχουν στα Ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου, θα πρέπει βέβαια να τρώνε εκεί το μεσημεριανό τους φαγητό, να ολοκληρώνουν το διάβασμά τους για την επόμενη ημέρα, αλλά και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα αντικαθιστούν τις εξωσχολικές. Να εμβαθύνουν στις ξένες γλώσσες, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πάνε στο φροντιστήριο το απόγευμα. Ή να συμμετέχουν σε αθλήματα, σε μαθήματα μουσικής, εικαστικών κ.ο.κ.
Με τον τρόπο αυτό, το παιδί θα επέστρεφε σπίτι στις 6:00 και θα είχε τρεις ολόκληρες ώρες, μέχρι να πέσει για ύπνο στις 21:00 (όπως συνιστούν οι παιδίατροι), για να περάσει ποιοτικό χρόνο με τον γονιό του, να φάει και να ξεκουραστεί. Όλα αυτά, βέβαια όπως είπαμε, σε ένα ιδανικό σενάριο…
Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η νέα αυτή χρονιά.
Διαβάστε ακόμα:
Κεραμέως για τα Θρησκευτικά: Γιατί δεν γίνεται να πάρουν απαλλαγή οι ορθόδοξοι μαθητές
Πότε θα σταματήσει το παιδί μου να τραυλίζει; Τι απαντά η παιδίατρος