Αυτό το δημόσιο σχολείο της Αττικής αποτελεί το καλύτερο πρότυπο τηλεκπαίδευσης

Η τηλεκπαίδευση έχει “μπει” για τα καλά στην σχολική πραγματικότητα της χώρας μας τη φετινή σχολική χρονιά και τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να καταφέρουν να προχωρήσουν στην ύλη παρά τις αντιξοότητες και τα τεχνικά προβλήματα που συμβαίνουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα που για πρώτη φορά δοκιμάζεται στο σύνολο της εκπαίδευσης.

Το παράδειγμα του 7ου Γυμνασίου Ηλιούπολης

Το 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για το πώς πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα δημόσια σχολεία ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και να μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που αποτελεί αναπόφευκτα το μέλλον της εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα σχολείο που χάρη στις συντονισμένες πρωτοβουλίες των καθηγητών και στη συνεργασία του Διευθυντή έχει δημιουργήσει εκ του μηδενός μια τεχνολογική υποδομή που δεν δύσκολα συναντά κανείς σε δημόσια σχολεία όχι μόνο της Δευτεροβάθμιας όσο και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς, το σχολείο δημιούργησε το δικό του  intranet/extranet, δηλαδή ένα εσωτερικό δίκτυο διαμοιρασμού πληροφοριών, πρωτοπορώντας και διασφαλίζοντας την μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών της σχολικής κοινότητας.

Όπως αναφέρει και ο διευθυντής του σχολείου, Ιωάννης Καρράς, “Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με ανακατασκευασμένους σταθερούς υπολογιστές με ηχεία ώστε να μπορούν καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες μαθημάτων και εκπαιδευτικών. Σήμερα το σχολείο μας έχει όλες τις αίθουσες διδασκαλίας  και αίθουσες εκπαιδευτικών συνδεδεμένες σε ασφαλές καλωδιακό Τοπικό Δίκτυο (LAN) και παροχή ίντερνετ παντού.”

Ένα καινοτόμο project που δημιουργήθηκε από τον Καθηγητή Πληροφορικής

Το εσωτερικό intranet, που αποτελεί ένα καινοτόμο ψηφιακό έργο που δεν συναντάται σχεδόν σε κανένα άλλο δημόσιο σχολείο της χώρας, δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Πληροφορικής του σχολείου. Η δομή και η λειτουργία του είναι απλή αλλά συνάμα τόσο καταλυτική ώστε να διεκπεραιώνεται εύκολα, γρήγορα και με απόλυτα ασφάλεια η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών.  Ένας κεντρικός υπολογιστής που ονομάζεται αποθετήριο περιέχει αποθηκευμένο το υλικό από κάθε καθηγητή ανά μάθημα και ειδικότητα και το υλικό εκδηλώσεων, εορτών και εργασιών, ώστε να υπάρχει πρόσβαση χρήσης σε οποιαδήποτε αίθουσα.

Η ψηφιακή τάξη έχει γρήγορη σύνδεση με το διαδίκτυο ενώ ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές αλληλεπιδρούν με δυναμικό τρόπο με τη χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων των ΤΠΕ.

Πώς εξασφαλίζεται ο ασφαλής διαμοιρασμός των πληροφοριών;

Το Intranet είναι ένα ιδιωτικό Web site (ιστοσελίδες εγκατεστημένες σε ένα υπολογιστή (ή και περισσότερους), μέσα στο τοπικό σχολικό δίκτυο. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη συνηθίσει να μοιράζονται τα αρχεία και να επικοινωνούν μέσα από δίκτυα υπολογιστών εδώ και πολλά χρόνια. Εκ τούτου, ένα ενδοδίκτυο που περιλαμβάνει μία ή περισσότερες ιδιωτικές θέσεις ιστού με αποθηκευμένο και προσπελάσιμο εκπαιδευτικό υλικό, διευκολύνει και ενθαρρύνει την επικοινωνία και τον διαμοιρασμό πληροφοριών και επιτρέπει περιορισμένη εξωτερική πρόσβαση από τους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς για ενημέρωση τους για επιμόρφωση ή εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η περιορισμένη πρόσβαση στο ενδοδίκτυο εξασφαλίζεται με firewall, με κωδικό χρήστη (user code), την έκδοση και χρήση ψηφιακού πιστοποιητικού (digital certificate), με κρυπτογράφηση των μηνυμάτων (encryption) ή τη χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων (virtual private networks, VPN).

Το μέλλον της εκπαίδευσης είναι και …ψηφιακό

Το παράδειγμα του 7ου Γυμνασίου Ηλιούπολης αποδεικνύει ότι τα σχολεία πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στις σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές και να βελτιώσουν τις τεχνολογικές τους υποδομές. Να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών δημιουργώντας ένα σχολικό περιβάλλον αναβαθμισμένο με σύγχρονες υποδομές και παιδαγωγικές τεχνικές, ώστε να εκπαιδεύουν μαθητές με τις δεξιότητες που απαιτούνται από τον κόσμο του αύριο, όπως αυτός διαμορφώνεται σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αναβάθμιση θα στηρίζεται σε ανοιχτές τεχνολογίες και πρότυπα, θα αφορά υπολογιστές, συστήματα ρομποτικής και αισθητήρων, τρισδιάστατους εκτυπωτές και βοηθητικό εξοπλισμό.