Αυτό το βιβλίο χρειάζεται το παιδί σου για να καταλάβει ότι τα χρήματα… δεν φυτρώνουν στα δέντρα!

Το νέο βιβλίο του καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Προέδρου – Ιδρυτή του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Νικολάου Δ. Φίλιππα,  «Τα Χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο, αποτελεί το πρώτο βιβλίο χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης για παιδιά από 10 ετών και άνω, και είναι ό,τι καλύτερο διαβάσαμε το τελευταίο καιρό.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο που θα αξίζει να διαβαστεί από κάθε μαθητή Δ’ Δημοτικού και άνω, καθώς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να είναι οικονομικά υγιή, ανεξάρτητα και να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το πολύπλοκο χρηματοοικονομικό σύστημα που μας περιβάλλει.

Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός: Η “άγνωστη” αλλά απαραίτητη δεξιότητα που χρειάζεται κάθε παιδί

Θέτοντας τις σωστές βάσεις στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση των παιδιών, τα βοηθάμε από μικρή ηλικία να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματά τους ώστε μελλοντικά να μην υπερχρεώνονται, να αποταμιεύουν και να επενδύουν χωρίς το κίνδυνο ρίσκου. Η οικονομική κρίση που έπληξε βαρύτατα τη χώρα μας οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην οικονομική “αγραμματοσύνη” και την αδυναμία κατανόησης του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο περιήλθαμε.

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι μια δεξιότητα που πλέον είναι απαραίτητη για κάθε παιδί καθώς ευχή όλων μας είναι να δημιουργήσουμε µία νέα γενιά πολιτών που θα έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους και το μέλλον τους µε σοβαρότητα και οικονομικό προγραμματισμό.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φωνές όσων ισχυρίζονται ότι μάθημα των χρηματοοικονομικών πρέπει να μπει επιτέλους στα σχολεία και ότι ήρθε η ώρα οι μαθητές να μάθουν τι ακριβώς είναι το χρήμα, τι νόημα έχει και πώς να το χρησιμοποιούν υπεύθυνα.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές έρευνες, αν και οι γονείς σε ποσοστό 54% υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν μια επαρκή εκπαίδευση για το πώς θα διαχειρίζονται τα χρήματα, τα παιδιά μάλλον ανατρέπουν τα όσα πίστευαν οι γονείς καθώς σε ποσοστό 78% δηλώνουν ότι δεν έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση γύρω από τα οικονομικά. Βέβαια, το ίδιο αντικατοπτρίζεται και από τις απαντήσεις των εφήβων καθώς μόλις το 26% δηλώνει ότι οι γονείς του δίδαξαν την αξία της διαχείρισης των χρημάτων. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, το να μη διδάξουμε στα παιδιά μας διαχείριση χρημάτων δε θα βοηθήσει σε τίποτα. Θα κάνει απλώς τα πράγματα χειρότερα.

Η χρηματοοικονομική ασφάλεια του αύριο ξεκινάει σήμερα

Αν και τα βιβλία οικονομικής  θεωρίας και σκέψης θεωρούνται εξ ορισμού δυσνόητα και βαρετά, ο συγγραφέας ανατρέπει αυτό το στερεότυπο καθώς ο τρόπος γραφής του σε συνδυασμό με την ευρηματική εικονογράφηση, μυούν τα παιδιά στον ιδιαιτέρως απαιτητικό κόσμο της οικονομίας, με έναν ευχάριστο και εύληπτο τρόπο, που σε καμιά περίπτωση δεν κουράζει και δεν μπερδεύει. Πρόκειται μια προσεγμένη έκδοση που δίνει στα παιδιά τις πρώτες γνώσεις των βασικών λειτουργιών της οικονομίας, οι οποίες τελικά καθορίζουν την καθημερινότητα, όχι μόνο σε πολιτικό ή εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ατομικό – οικογενειακό.

Το δικό σας παιδί ξέρει πώς δουλεύει το e -banking και ποια η διαφορά ανάμεσα στην πιστωτική και τη χρεωστική κάρτα;

Στα 9 κεφάλαια του βιβλίου, το παιδί θα μάθει μεταξύ άλλων την ιστορία του χρήματος, το ρόλο και τη χρησιμότητα των τραπεζών, τις διαφορές μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών αλλά και αναγκών και επιθυμιών, τη σημασία της αποταμίευσης και του σωστού προϋπολογισμού, πώς να καταναλώνει σωστά αλλά και τι σημαίνουν χορηγία, φιλανθρωπία και εθελοντισμός. Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από δραστηριότητες ούτως ώστε το παιδί να εφαρμόσει στην πράξη όσα διάβασε και με τον τρόπο αυτό να κατανοήσει πλήρως τη σημασία των οικονομικών όρων.

Η οικονομία σαν παιχνίδι

Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου υπάρχει μια σειρά από ασκήσεις, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα και οπτικές ψευδαισθήσεις όπου ανακεφαλαιώνουν τις γνώσεις που προηγήθηκαν και αποτελούν μια αφορμή για να δουν τα παιδιά την διασκεδαστική πλευρά της ορθής οικονομικής διαχείρισης. Το «λυσάρι» όλων των ασκήσεων βρίσκεται στο πίσω μέρος του βιβλίου ώστε το παιδί να δει τα λάθη του και να τα διορθώσει καθώς σκοπός της έκδοσης είναι ο αναγνώστης να μάθει τις βασικές αρχές της οικονομίας και να γίνει χρηματοοικονομικά ενήμερος πολίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε ένα σύντομο λεξιλόγιο χρηματοοικονομικών όρων που συνοψίζουν τις ορολογίες που διάβασε το παιδί σε όλα τα προηγούμενα κεφάλαια.

Ένα βιβλίο που αξίζει να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι

Το βιβλίο «Τα Χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα» είναι ένα πολύτιμο δώρο που αξίζει να προσφέρετε στα παιδιά σας καθώς αποδεικνύει ότι η γνώση της αξίας των χρημάτων και ο τρόπος σωστής διαχείρισής τους δεν είναι ζήτημα μαθηματικού μυαλού παρά μόνο εξάσκησης και μάθησης.

Τα παιδιά φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου θα έχουν μάθει μεταξύ άλλων τους κινδύνους των πιστωτικών καρτών, να προσαρμόζουν τις επιθυμίες τους με βάση την οικονομική πραγματικότητα, να γνωρίζουν τι είναι το επιτόκιο και ο τόκος αλλά και τη διαφορά μεταξύ ενός τρεχούμενου λογαριασμού και ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου.

Γονείς, αδράξτε την ευκαιρία και δώστε στα παιδιά από μικρή ηλικία την ευκαιρία να διαχειρίζονται μόνα τους κάποια χρηματικά ποσά. Μπορεί να σας φαίνεται μια υπερβολική απαίτηση όμως αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα υπεύθυνης διαχείρισης χρημάτων που αναμφίβολα θα συμβάλλει στην μελλοντική τους επιτυχία και ευτυχία.