Αυτoί είναι οι 3 παράγοντες που θα καθορίσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία τον χειμώνα

Εν αναμονή των αυριανών επίσημων ανακοινώσεων για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία για την νέα σχολική χρονιά, οι λοιμωξιολόγοι και οι επιστήμονες καταθέτουν τις απόψεις τους αναφορικά με το αν τα σχολεία πρέπει να ξεκινήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου όπως έχει ήδη προαναγγελθεί ή θα πρέπει να μετατεθεί η έναρξή τους κατά μια εβδομάδα ήτοι στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Κλείδωσε» η 14η Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων 

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του infokids.gr, η πιθανή ημερομηνία που έχει “κλειδώσει” για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 14η Σεπτεμβρίου και θα αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η 7η Σεπτεμβρίου που είναι η προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς φαίνεται πως δεν είναι εφικτή με βάση τα κρούσματα του κορωνοϊού και την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Μαγιορκίνης: “Εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων”

Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ερωτηθείς για το ποια ημερομηνία θεωρεί πιθανή για το άνοιγμα των σχολείων απάντησε «Υπάρχει όλο το τελευταίο 15νθημερο αυξημένη επιδημιολογική εικόνα. Εγώ θα “έκλινα” προς τις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία και σήμερα θα ακουστούν όλες οι απόψεις». Το θέμα όπως είπε θα συζητηθεί και σήμερα από την επιτροπή για να αποφασίσουν με σιγουριά τι ακριβώς θα συμβεί.

Το Σάββατο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για πρώτη φορά έθεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο τα σχολεία να χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα σχολεία τον χειμώνα. Ειδικότερα, υποστήριξε το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως είπε, πρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε σημερινές της δηλώσεις στο ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), τονίζοντας ότι τα σχολεία θα πρέπει να ξεκινήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως αρχικά είχε οριστεί από το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ αυτής της ημερομηνίας για το άνοιγμα των σχολείων προκειμένου να αξιοποιηθεί η πρώτη εβδομάδα στα σχολεία για την εκμάθηση της χρήσης της μάσκας και των μέσων
προστασίας, για την ασφάλεια των μαθητών και των οικογενειών τους.

Τι θα καθορίσει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία τον χειμώνα

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα τον χειμώνα, απάντησε πως θα εξεταστούν τρία στοιχεία: Πρώτον, αριθμός κρουσμάτων ημερησίως, δεύτερον, αριθμός νοσηλευομένων και, τρίτον, αριθμός διασωληνομένων. Αν τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι επιβαρυντικά, θα εξεταστεί το κλείσιμο των σχολείων.