CSR School: Αυτό είναι το καλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την Εταιρική Yπευθυνότητα και Βιωσιμότητα

Έχοντας ως στόχο να αναδείξουν τη σημασία της εταιρικής υπευθυνότητας και να εκπαιδεύσουν τα στελέχη της αγοράς στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών γύρω από τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη της τελευταίας στον πυρήνα της επιχειρηματικής στρατηγικής, το CSR HELLAS, το Alba Graduate Business School, The American College of Greece και το Πανεπιστήμιο Κρήτης διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά το CSR School, με την υποστήριξη του Center of Excellence for Sustainability του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και του τμήματος Executive Development του Alba.

Οι επαγγελματίες εκπαιδεύονται στη διαχείριση της Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης για την Εταιρική Yπευθυνότητα και Βιωσιμότητα έρχεται σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης διοργάνωσης, η οποία και είχε λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Φέτος, πιστό στο πνεύμα της υπευθυνότητας και όπως ενδείκνυται λόγω της, πανδημίας του κορωνοϊού, το Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί online, από 5 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου, σε 12 webinars διάρκειας 4 ωρών το καθένα.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού πανεπιστημίου και επιχειρηματικού φορέα στη χώρα μας, απευθύνεται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να αποκτήσουν βαθύτερες γνώσεις σχετικά με την εταιρική βιωσιμότητα και υπευθυνότητα, καθώς και σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.

Οι συμμετέχοντες στο CSR School θα λάβουν ολιστική και σε βάθος γνώση σχετικά με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μέσω 12 θεματικών ενοτήτων οι οποίες συνδυάζουν θεωρητική διδασκαλία από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς που προέρχονται από διεθνή πανεπιστήμια και φορείς, όπως το Wharton, University of Pennsylvania και ο ΟΟΣΑ, πρακτικά παραδείγματα από επαγγελματίες-στελέχη των μελών του CSR Hellas καθώς και αλληλεπίδραση ανάμεσα στους επαγγελματίες και τους διδάσκοντες.

Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

1. Εισαγωγή στο πλαίσιο
2. Ηγεσία
3. Αξία
4. Διακυβέρνηση
5. Εφοδιαστικές αλυσίδες
6. Περιβάλλον
7. Κυκλικότητα
8. Εργαζόμενοι
9. Οικονομία
10. Δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων (reporting)
11. Επενδύσεις
12. Συνεργασίες

Αναφορικά με την εισήγησή του στο CSR School, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ στο Alba Graduate Business School, The American College of Greece και διδάσκων στο πρόγραμμα, Δρ. Παύλος Βλάχος, σχολίασε: «O συμμετοχικός καπιταλισμός απαιτεί και συμμετοχική διακυβέρνηση, ένα δύσκολο πρόβλημα και ίσως ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα για μάνατζερ και διανοητές του 21ου αιώνα (Amis et al., 2020; Academy of Management Review). Ωστόσο, ένα πρόβλημα δεν είναι διαχειρίσιμο αν δεν μπορεί μετρηθεί. Σε αυτήν την εισήγηση, θα εξετάσουμε τα κύρια εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες ώστε να μετρήσουν τη μετάβασή τους στον καπιταλισμό συμμετόχων (π.χ., επιδόσεις σε θέματα ESG) καθώς και τους περιορισμούς ενώ προσπαθούν να κάνουν γνωστή και να αποδώσουν αναφορά για την επίδοσή τους».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Ποσοτικών Μεθόδων στο Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Δρ. Παναγιώτης Αβραμίδης, δήλωσε σχετικά: «Εταιρική κοινωνική ευθύνη και επενδυτές κεφαλαίου. Τι έχω να κερδίσω; Μία αυξανόμενη μερίδα επενδυτών διαβλέπει αξία στις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μίας εταιρείας. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα “ειδύλλιο” που εξελίσσεται με βραδείς ρυθμούς παρά για “έρωτα” με την πρώτη ματιά».

Από την πλευρά του, ο Χημικός Μηχανικός & Μηχανικός Περιβάλλοντος (PhD), Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Επικεφαλής Εργαστηρίου Χημικών Μηχανικών & Μηχανικής Βιωσιμότητας, Δρ. Αντώνης Ζορπάς, υπογράμμισε: «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σάς δείχνει τον δρόμο, η επιλογή είναι δική σας. Επομένως το σύνθημα είναι “αλλαγή ή θάνατος στο πλαίσιο των αναγκών τού αύριο”».

Τέλος, ο Επισκέπτης Καθηγητής στο Mary University, Επίτιμος Ερευνητικός Εταίρος στο Birkbeck University και Ιδρυτής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, Δρ. Δημήτριος Ν. Κουφόπουλος, τόνισε: «Ο κύριος σκοπός της εταιρικής διακυβέρνησης (ΕΔ) είναι να προσφέρει ένα πλαίσιο για θέματα όπως εμπιστοσύνη, διαφάνεια, ευθύνη, συστατικά απαραίτητα για βιώσιμα οικονομικά και μη οικονομικά αποτελέσματα. Ο ρόλος και οι ευθύνες των Συμβουλίων, η σύνθεσή τους, θέματα ως προς την πολυμορφία, καθώς και ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα συμβούλια λειτουργούν και εμπλέκονται με τη λήψη αποφάσεων είναι κορυφαίας σημασίας για την επίτευξη βιώσιμων οργανωτικών στόχων».

Μπορείτε να βρείτε το σύνολο των εισηγητών του Προγράμματος, εδώ.

Το Πρόγραμμα θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom στην αγγλική γλώσσα και οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό επιτυχούς ολοκλήρωσης.

Γιατί αξίζει παρακολουθήσετε το CSR School 

Η προσέγγιση της βιωσιμότητας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
Σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των ΗΠΑ και όπως αντικατοπτρίζεται και στο όραμα του Προέδρου του για το 2025, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG) αναπτύσσει σταδιακά έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας.

Το Κολλέγιο δεσμεύεται να εξετάζει συστηματικά τα θέματα που σχετίζονται με την βιώσιμη ανάπτυξη στα ακαδημαϊκά προγράμματα και την έρευνα και να μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα βελτιώνοντας παράλληλα την ενεργειακή του απόδοση, ενισχύοντας τον κοινωνικό του αντίκτυπο και αυξάνοντας τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του.

Το Κολλέγιο είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα που έχει λάβει διάκριση από την US AASHE – έναν διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα που πιστοποιεί εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσω της συμμετοχής του στο UN Global Compact, στο UN Academic Impact και στο UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN), το Κολλέγιο έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει πάντα τους στόχους UN SDGs – κυρίως τον Στόχο No 4: Quality Education. Στο πλαίσιο αυτό, το ACG Center of Excellence for Sustainability (CES), το οποίο ιδρύθηκε το 2011, είναι μια συνεργατική πρωτοβουλία που λειτουργεί υπό τo ACG Office of Public Affairs, συνδυάζοντας εκπαίδευση, έρευνα και επιχειρήσεις για την προώθηση της αειφορίας στο Κολλέγιο.

Η προσέγγιση της βιωσιμότητας στο CSR Hellas (Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη)

Το CSR HELLAS είναι μη κερδοσκοπικό επιχειρηματικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 και αριθμεί σήμερα 134 μέλη. Είναι ο εθνικός εταίρος του CSR Europe –του ηγετικού ευρωπαϊκού επιχειρηματικού φορέα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ)– που, εκτός από μεγάλες επιχειρήσεις-μέλη, έχει αναπτύξει και ένα δίκτυο 40 και πλέον εθνικών εταίρων σε όλη την Ευρώπη. Το CSR HELLAS συντονίζει τη Γραμματεία του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ (UN Global Compact) και εκπροσωπεί το Παγκόσμιο Δίκτυο CSR 360 στην Ελλάδα.