Δ. Παπαστεργίου: Έγκαιρα όλα τα σχολεία θα έχουν προμηθευτεί τις μάσκες

Στις 91 έφθασαν οι προσφορές ισάριθμων εταιρειών που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό προμηθειών μασκών για τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, που διενήργησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρός της και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους συναρμόδιους υπουργούς για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όπως είπε, η εξέταση των προσφορών αυτών ξεκίνησε ήδη με τη συμμετοχή παρατηρητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα ολοκληρωθεί άμεσα, διαβεβαιώνοντας ότι έγκαιρα όλα τα σχολεία πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα έχουν προμηθευτεί τις μάσκες που τους αναλογούν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια για μια ασφαλή σχολική χρονιά. Και στο πλαίσιο αυτό, προσέθεσε, έχει επιδοθεί σ’ έναν «αγώνα δρόμου» και ήδη έχουν προσληφθεί οι καθαρίστριες, έχουν αγοραστεί αντισηπτικά κ.ά. Μόνο το μηνιαίο κόστος αγοράς αντισηπτικών για τα σχολεία πανελλαδικά υπολογίζεται σε ένα 1 εκατομμύριο ευρώ, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Αυτές είναι οι υφασμάτινες μάσκες που θα μοιραστούν στους μαθητές

Οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι υφασμάτινες μάσκες που θα μοιραστούν είναι οι εξής:

  • Καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης >180 TC.
  • Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της μάσκας.
  • Είναι σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες κλπ.
  • Διαστάσεις: για ηλικίες 4-10 ετών 12Χ20 εκατοστά περίπου.

Ηλικίες > 10 ετών  αρχικές διαστάσεις 15Χ25 εκατοστά περίπου.

  • Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.
  • Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη.
  • Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για την συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.