Δείτε το ολοκαίνουργιο μουσείο των παραμυθάδων Γκριμ

Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ έχουν μεγαλώσει αναμφίβολα πολλές γενιές παιδιών. Πλέον, τα παραμύθια αυτά αποκτούν και το δικό τους παιδικό μουσείο για τους απανταχού λάτρεις αυτών των ιστοριών.

Στις 14 Απριλίου  2019 εγκαινιάστηκε στο Χανάου της Γερμανίας, «Το βασίλειο των παραμυθιών Γκριμ», το πρώτο παιδικό μουσείο για τα παραμύθια Γκριμ εγκεκριμένο μάλιστα από τα ίδια τα παιδιά σύμφωνα με το dw.com!

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο μπαρόκ ανάκτορο. Μουσεία Γκριμ υπάρχουν πολλά, όμως το καινούργιο είναι το πρώτο παιδικό μουσείο στη Γερμανία για τα παραμύθια που γράφτηκαν μεταξύ 1812 και 1815. Το μουσείο εκτείνεται σε 340 τ.μ και κόστισε συνολικά 2,1 εκατομμύρια ευρώ. Η φιλοσοφία του στηρίζεται στην αλληλεπίδραση και καλεί τα παιδιά να περιηγηθούν στους χώρους του μουσείου και να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν μέσα τους.

Ένα Μουσείο διαφορετικό από τα άλλα

Ένα πράσινο σακάκι με μια ολόχρυση μπάλα μεταμορφώνει τα παιδιά στον ‘βασιλιά βάτραχο’. Η ποδιά με τα μαξιλάρια στην κοιλιά και μια μπορντούρα από χνούδι ζωντανεύει τη φιγούρα της κυρίας Χόλε των αδελφών Γκριμ. «Μπορεί κανείς να συνδυάσει την Κοκκινοσκουφίτσα με τον Κακό Λύκο» λέει γελώντας στο dw.com η παιδαγωγός του μουσείου Καταρίνα Φελκ. Μπορεί δηλαδή κανείς να φορέσει το κόκκινο σακάκι της Κοκκινοσκουφίτσας και την γκρι μάσκα του Κακού Λύκου και μετά να κολλήσει και την ουρά.

Στο “Δωμάτιο της μεταμόρφωσης” τα παιδιά μπαίνουν στον κόσμο του παραμυθιού. Δεν υπάρχουν εκθέματα αλλά διαδραστικοί σταθμοί που προηγουμένως έχουν ελεγχθεί φυσικά από τα παιδιά-ειδικούς. Εάν φυσικά οι μικροί επισκέπτες καταφέρουν να πάρουν το κλειδί από την Κακιά Μάγισσα ή να φτιάξουν μια μάγισσα με κουλουράκια ή να γεμίσουν την κοιλιά του Κακού Λύκου ή να βρουν στο Μαγικό Βουνό τον κατάλληλο συνδυασμό αριθμών, όλα αυτά θα φανούν στην πράξη.

Στη βιβλιοθήκη οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν ή να ακούσουν παραμύθια που φυσικά έχουν διαλέξει παιδιά. Και αυτό όχι μόνο στα γερμανικά αλλά σε διάφορες γλώσσες. Τέλος τα παιδιά καλούνται, αν θέλουν, να γράψουν και αυτά τις δικές τους ιστορίες και τα δικά τους παραμύθια.

Το μουσείο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη αρωγή των παιδιών

Τα παιδιά είχαν από την πρώτη στιγμή λόγο για το στήσιμο και το σχεδιασμό του μουσείου. 18 παιδιά από τον παιδικό σταθμό και 12 παιδιά από την τρίτη και τετάρτη δημοτικού διόρθωναν τους επιμελητές, αποφάσιζαν για τα κουστούμια και το ντιζάιν. Με τον τρόπο αυτό γλίτωσαν τους μεγάλους από κάμποσα λάθη. Όπως για παράδειγμα ότι από το γκρι κουστούμι του Κακού Λύκου έλειπε η ουρά ή ότι το κουστούμι του πράσινου βασιλιά-βάτραχου θα έμενε χωρίς κορώνα.

Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από το Μουσείο “Το Παραμυθένιο Βασίλειο των Γκριμμ”: