«Δεν ήθελα να βγω σε αυτή τη φωτογραφία… Την κράτησα κι αυτός είναι ο λόγος»

Δεν ήθελα να βγω σε αυτή τη φωτογραφία... Την κράτησα κι αυτός είναι ο λόγος

Μια μαμά, με αφορμή μια φωτογραφία που βρήκε στο κινητό της έκανε μία ανάρτηση, όπου εκφράζει  κάποιες σκέψεις της. Και σίγουρα δεν είναι λίγες οι μαμάδες που θα ταυτιστούν μαζί της.

«Ξύπνησα το πρωί και βρήκα αυτή τη φωτογραφία στο κινητό μου

Bλέπετε, αυτην την περίοδο με ένα νεογέννητο στο σπίτι είμαι στην τσίτα. Όμως εκείνο το βράδυ ήταν η σειρά του άντρα μου να ξυπνήσει για να ταϊσει το μωρό. Αφού το τάισε, το άλλαξε και το κοίμισε έβγαλε αυτή τη φωτογραφία με εμένα και την μεγαλύτερη κόρη μας που ήρθε και χώθηκε στο κρεβάτι μέσα στη νύχτα.

Κανονικά, όταν βλέπω μία φωτογραφία μου στην οποία δεν έχω ποζάρει, δεν την ποστάρω ποτέ. Και γενικά με ενοχλεί, όταν με τραβά κάποιος χωρίς την άδειά μου. Αυτή τη φορά όμως ήταν διαφορετικά.

Γιατί αυτές οι τελευταίες εβδομάδες ήταν δύσκολες. Ήταν οι εβδομάδες που κατάλαβα ξανά πόσο απαιτητικές είναι οι μέρες και οι νύχτες με ένα μωρό. Πόση εξάντληση νιώθεις σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Και με δυο μικρά παιδιά στο σπίτι που θέλουν φροντίδα, καταλαβαίνετε γιατί νιώθω έτσι.

Οι μέρες μου είναι γεμάτες με αλλαγές πάνας, σκούπισμα δακρύων, καθαρισμό διάφορων χυμένων ουσιών, πλύσιμο ρούχων και πιάτων. Α! Και ατελείωτα “Μαμά πεινάω” με συνοδεία ατελείωτων σνακ που ετοιμάζω καθώς κλαίει το μωρό.

Δεν έχω την πολυτέλεια να κάνω ντους όταν θέλω ή τέλος πάντων. Τα μάτια μου μόνιμα πρησμένα με έντονες σακούλες από την έλλειψη ύπνου. Τα ρούχα μου πιθανότατα έχουν πάνω τους είτε φαγητό, εμετό, σάλια ή κάποιο είδος λεκέ. Τα μαλλιά μου είναι μόνιμα μπερδεμένα ή πιασμένα πάνω σε κοτσίδα.

Και αυτή η φωτογραφία τα δείχνει όλα!

Δεν είναι εντυπωσιακή και λαμπερή, αλλά είναι μια φωτογραφία μητρότητας. Θέλω να έχω σε φωτογραφίες αυτή τη φάση της ζωής μου. Χρειάζομαι αυτή τη φωτογραφία για να μου τη θυμίζει. Γιατί μερικές φορές όντας χαμένη στις δυσκολίες, ξεχνάς ότι κάποια μέρα θα σου λείψουν όλα αυτά.

Όχι όλα… αλλά κάποια…

Σίγουρα  δεν θα μου λείψουν οι άγρυπνες νύχτες. Αλλά μάλλον θα μου λείψει το να κρατάω το μικροσκοπικό σώμα τους στην αγκαλιά μου. Το να τα νανουρίζω εκεί μέσα. Το να νιώθω την αναπνοή τους και τα χεράκια τους να με χαϊδεύουν ασυναίσθητα.

Δεν θα μου λείψουν τα κλάματα. Σίγουρα! Αλλά μάλλον θα μου λείψει η ικανότητα που έχω να ηρεμήσω τα παιδιά μου μόνο με μια αγκαλιά και ένα φιλί στο μέτωπο.

Δεν θα μου λείψουν οι ζημιές και τα χυμένα πράγματα στο πάτωμα. Αλλά θα μου λείψουν οι σκανδαλιές και τα πειράγματα. Και θα μου λείψει που αυτά ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα μας εκείνη την εποχή.

Σίγουρα ΔΕΝ θα μου λείψει το να ξυπνάω με πόνο στην πλάτη και στο σώμα, επειδή το κρεβάτι μας δε μας χωράει όλους. Αλλά κάποια μέρα, θα μου λείψει το να ξυπνάω με τα πρόσωπά τους δίπλα στο δικό μου το πρωί. Θα μου λείψει να ξυπνάω με αυτές τις πρωινές αγκαλιές.

Αυτή είναι η φάση που θέλω να κρατήσω στο μυαλό μου.

Αυτή η φάση της μητρότητας, που αν και είναι κουραστική και εξαντλητική, δε θέλω να την ξεχάσω ποτέ!

Να ζητήσεις και να θυμίζεις συχνά λοιπόν στον σύντροφό σου. Να σε βγάζει οπωσδήποτε τέτοιες φωτογραφίες. Ξαφνικές. Που δεν ποζάρεις.

Και να τις κρατήσεις. Να είσαι περήφανη για αυτές τις φωτογραφίες.

Γιατί αυτή τη φάση θα θέλεις να την κρατήσεις στο μυαλό σου. Θα θέλεις να τη θυμάσαι…»

Διαβάστε επίσης:

Oι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του bullying

Αποκάλυψη: Νέες ζωγραφιές της Τζωρτζίνας παραδόθηκαν στην Ανακρίτρια

10 απίθανες οικογενειακές βόλτες για το Σαββατοκύριακο και για όλα τα γούστα