Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού σε Λύκειο στα νότια προάστια : Θετική μαθήτρια του σχολείου

Αναστάτωση έχει προκληθεί σε Λύκειο στα νότια προάστια καθώς μετά την είδηση ότι χθες μια καθηγήτρια του σχολείου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό σήμερα διαπιστώθηκε δεύτερο κρούσμα σε μαθήτρια του σχολείου.

Ειδικότερα, πρόκειται για μαθήτρια της Α Λυκείου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το τμήμα στο οποίο φοιτά η μαθήτρια κλείνει, ενώ σύμφωνα με εκπαιδευτικούς της περιοχής τουλάχιστον δύο ακόμα εκπαιδευτικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Τι θα συμβεί αν μαθητής εμφανίσει συμπτώματα

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ή μέλος των σχολικών μονάδων, εφόσον εμφανίσει συμπτώματα στο σπίτι, παραμένει σε αυτό και ενημερώνει το σχολείο. Τα συμπτώματα αυτά είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα και απουσία εναλλακτικής διάγνωσης για τα συμπτώματα αυτά. Αν ένας μαθητής εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι, τότε ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:

  • Άμεση επικοινωνία με την οικογένεια
  • Απομόνωση παιδιού σε ειδικά διαμορφωμένο, καλά αεριζόμενο χώρο μακριά από τα άλλα παιδιά φορώντας μάσκα
  • Τόσο το παιδί, όσο και το προσωπικό που το επιτηρεί φροντίζουν για σχολαστική υγιεινή χεριών και λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα (αδιάβροχη ποδιά, μάσκα, προμετπωίδα, γάντια)
  • Επιμελής καθαρισμός χώρου όταν αποχωρήσει το παιδί
  • Στη συνέχεια το παιδί πρέπει να επισκεφτεί γιατρό
  • Αν είναι ύποπτο για λοίμωξη, να γίνει τεστ κατά προτεραιότητα

Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί θα παραμείνει σε απομόνωση κατ΄οίκον και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Τι θα συμβεί αν μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα

  • Αποχωρεί άμεσα από το σχολείο
  • Σε περίπτωση που έρθει κάποιος να τον πάρει, παραμένει σε απομονωμένο χώρο
  • Επίσκεψη σε γιατρό και εκτίμηση συμπτωμάτων
  • Αν κριθεί απαραίτητο, γίνεται τεστ κατά προτεραιότητα

Και σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Αν το τεστ του μαθητή ή του μέλους του προσωπικού, είναι αρνητικό:

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, με αρνητικό τεστ οι μαθητές και οι δάσκαλοι μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, εφόσον περάσουν 24 ώρες χωρίς πυρετό.

Αν το τεστ του μαθητή ή του μέλους του προσωπικού, είναι θετικό:

Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση θετικού τεστ πρέπει να ενημερωθεί ο υπεύθυνος κοροναϊού της σχολικής μονάδας και όλοι οι υπεύθυνοι των εξωσχολικών μονάδων.

Πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο το άτομο που εμφάνισε κοροναϊό

Είτε μαθητής είτε εκπαιδευτικός, όποιος εμφανίσει Covid-19 μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο 10 ημέρες από την πρώτη ημέρα που εμφάνισε συμπτώματα.

Απαραίτητο θα είναι να έχουν περάσει 24 ώρες με πλήρη ύφεση συμπτωμάτων, να μην έχει πυρετό και να μη χρειάζεται αντιπυρετικό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν χρειάζεται να γίνει δεύτερος μοριακός έλεγχος.

Τι γίνεται με τις στενές επαφές κρουσμάτων

Σε περίπτωση κρούσματος, ο υπεύθυνος κοροναϊού της σχολικής μονάδας θα πρέπει να καταγράψει τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αν το κρούσμα είναι μαθητής, τότε ελέγχονται όλοι οι συμμαθητές του που βρίσκονται στο ίδιο τμήμα.

Σε περίπτωση εκπαιδευτικoύ, αν είναι δάσκαλος, τότε πάλι ελέγχονται όλοι οι μαθητές που βρίσκονται στο τμήμα όπου διδάσκει. Σε περίπτωση εκπαιδευτικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γίνεται εκτίμηση κινδύνου για στενές επαφές 48 ωρών, σε συνδυασμό με τον αριθμό των διδακτικών ωρών, τον τρόπο χρήσης μάσκας και τη διάρκεια της επαφής.

Έλεγχος θα γίνεται και σε όσους χρησιμοποίησαν το ίδιο σχολικό λεωφορείο με το ύποπτο κρούσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα προαναφερθέντα άτομα που καθορίζονται ως στενές επαφές θα απομακρύνονται από το σχολείο. Μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο 14 μέρες μετά την επαφή με το κρούσμα. Αν εμφανίσει στενή επαφή συμπτώματα, μόνο τότε θα γίνεται τεστ.

Τι γίνεται στα δύο και στα τρία κρούσματα

Στο δεύτερο κρούσμα, ο υπεύθυνος COVID του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί σε πόσους θα γίνει τεστ.

Στο τρίτο κρούσμα, τέλος, αν έχουμε τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ίδια μονάδα εντός 14ων ημερών, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή εκτός σχολείου, τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση θα αποφασιστεί το εύρος του εργαστηριακού ελέγχου και η πιθανή διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας.