Διακοπές με το αυτοκίνητο: 6 σοβαρά λάθη με το παιδικό καθισματάκι που πρέπει να αποφύγετε

παιδί καθισματάκι αυτοκινήτου

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν τα οφέλη που έχει το καθισματάκι αυτοκινήτου για τα παιδιά. Πολλοί, ωστόσο, από αυτούς προτιμούν να τα προμηθεύονται από το διαδίκτυο και συνεπώς θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στην αγορά τους.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι και εκείνοι, που κάνουν σοβαρά λάθη στη χρήση τους, με συνέπεια να θέτουν το παιδί σε κίνδυνο μέσα στο αυτοκίνητο.

Το φετινό καλοκαίρι, που λόγω του κορωνοϊού τα ταξίδια με το αυτοκίνητο, αναμένεται να είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με άλλες χρονιές, φροντίστε να κάνετε σωστές επιλογές στα καθισματάκια, αλλά και να είστε προσεκτικοί στον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσετε.

Δείτε παρακάτω μερικά «τραγικά» λάθη που κάνουν γονείς με τα παιδικά καθίσματα και αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή.

Δεν ελέγχουν αν χωρούν τα παιδιά στο κάθισμα

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που ξεχνούν οι γονείς είναι, ότι τα παιδιά μεγαλώνουν. Κατ’ επέκτασιν, λοιπόν, δεν θυμούνται να τσεκάρουν, αν στο καθισματάκι που χρησιμοποιούν τα παιδάκια… χωρούν ή όχι! Πάντως, υπάρχει ένας τρόπος, ο οποίος μπορεί να τους υπενθυμίζει να ελέγχουν παραμέτρους σαν αυτή. Μπορούν να βάλουν μία υπενθύμιση στο κινητό τους τηλέφωνο που θα τους θυμίζει να ελέγξουν, αν το παιδάκι τους έχει μεγαλώσει πολύ και θα πρέπει να προμηθευτούν ένα καινούριο.

Δεν ελέγχουν τις ανακλήσεις

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου γίνονται δεκάδες ανακλήσεις παιδικών καθισμάτων και αφορούν τόσο βρέφη, όσο και μεγαλύτερα παιδιά. Συνηθέστερα, οι ανακλήσεις αφορούν ελλιπή ασφάλεια για τα παιδιά. Έτσι, οι γονείς, θα πρέπει να ελέγχουν τις μάρκες των καθισμάτων που έχουν ανακληθεί, προκειμένου να είναι σίγουροι για την αγορά τους, αλλά και αν είναι ασφαλές σε περίπτωση που το έχουν ήδη προμηθευτεί.

Το καταργούν πολύ νωρίς

Γενικότερα, οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να χρησιμοποιούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Παρόλα αυτά, ένα πολύ κοινό και σοβαρό λάθος που κάνουν είναι να το καταργούν αρκετά νωρίτερα από ό,τι πρέπει. Αυτό που συστήνεται είναι ένα παιδί να κάθεται στο καθισματάκι μέχρι δύο ετών το λιγότερο ή όσο ακόμη χωράει σε αυτό. Πολλοί γονείς θέλουν να βλέπουν το παιδάκι τους να κάθεται κανονικά στο κάθισμα του αυτοκινήτου, όμως αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους.

Βάζουν λάθος τις ζώνες ασφαλείας

Οι ιμάντες ασφαλείας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του καθίσματος. Από τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι γονείς με τις ζώνες ασφαλείας , όταν βάζουν το παιδάκι στο κάθισμα, είναι τα εξής: είτε έχουν πολύ χαλαρούς τους ιμάντες, είτε τους τοποθετούν σε λάθος θέση. Αυτές οι ζώνες δεν θα πρέπει να είναι χαλαρές και θα πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένες στη σωστή θέση.

Λάθος μέγεθος

Η αγορά του σωστού μεγέθους καθίσματος αυτοκινήτου είναι ζωτικής σημασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο το παιδί. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που κάνουν λάθος το μέγεθος του καθίσματος αναλογικά με το αντίστοιχο του παιδιού. Έχει μεγάλη σημασία να τσεκάρετε το ύψος και το βάρος του παιδιού για την επιλογή του κατάλληλου παιδικού καθίσματος.

Δεν διαβάζουν τις οδηγίες

Οι γονείς θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει πολλά προβλήματα, αν διάβαζαν με προσοχή το εγχειρίδιο οδηγιών του κατασκευαστή. Το κάθε προϊόν που αγοράζουμε εμπεριέχει φυλλάδιο οδηγιών και προφανώς υπάρχει εκεί για να το διαβάζουμε. Στην περίπτωση του παιδικού καθίσματος, κάτι τέτοιο χρήζει ακόμη περισσότερης προσοχής, καθώς θα βοηθήσει τους γονείς να γνωρίζουν σημαντικές λεπτομέρειες για το παιδικό κάθισμα που επέλεξαν για το παιδί τους. Πέραν τούτου, θα πρέπει πρέπει, πρώτα από όλα, να ελέγχουν και τη συμβατότητά του με το αυτοκίνητό τους.

Συνεπώς, αν πρόκειται να κάνετε ταξίδι με το αυτοκίνητο και δεν έχετε καθισματάκι, μεγάλη προσοχή στην επιλογή σας. Αν, πάλι, έχετε ήδη, καλό θα ήταν να κάνετε έναν επιπλέον έλεγχο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραπάνω παραμέτρους, προκειμένου να σιγουρευτείτε για την ασφάλειά του.

Πηγές: babygaga.com, people.com