ΔΟΕ: 3ωρη στάση εργασίας κήρυξαν οι δάσκαλοι για την Παρασκευή 16 Μαρτίου

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγη ώρα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) γνωστοποίησε την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (3 τελευταίες ώρες του πρωινού και 3 πρώτες του απογευματινού προγράμματος) για την Παρασκευή 16 Μαρτίου.

Σε ποια περίπτωση τα σχολεία θα είναι κλειστά όλη την ημέρα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την γραμματεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας αναφορικά με το αν και κατά πόσο θα επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων από τη στιγμή που η Παρασκευή 16 Μαρτίου έχει κηρυχθεί ημέρα 24ωρης απεργιακής δράσης μας απάντησε ότι η ΔΟΕ κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών το ίδιο. Αν λοιπόν σε ένα σχολείο οι δάσκαλοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας της ΔΟΕ και την ίδια απόφαση έχει πάρει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της περιοχής, τότε συμψηφίζοντας την 3ωρη της ΔΟΕ και την 3ωρη του Συλλόγου, τα μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν όλη την ημέρα.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΔΟΕ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 κι έπειτα και από την πρόσκληση που δέχτηκε από τον Υπουργό Παιδείας για πραγματοποίηση συνάντησης την Τετάρτη 7 Μαρτίου, αποφάσισε ομόφωνα έπειτα από τη συζήτηση επί των προτάσεων που αρχικά είχαν κατατεθεί, τα παρακάτω:

• Δεν συμμετέχουμε στη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας. Η μεγαλειώδης συγκέντρωση της 2 Μαρτίου, η οποία χτυπήθηκε βίαια από τα Μ.Α.Τ., μια μόνο οδό συνάντησης με την πολιτική ηγεσία αφήνει ανοιχτή, αυτήν της συνάντησης με αγωνιστική κινητοποίηση.

• Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις, κηρύσσοντας την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ημέρα 24ωρης απεργιακής δράσης (με 3ωρη στάση εργασίας από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και 3ωρη από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκείνη την ημέρα).

• Καλούμε τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στη 1 μ. μ. δίνοντας το μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για αληθινή στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που τη συρρικνώνουν και περικόπτουν τις θέσεις εργασίας (π.χ. τριμελείς επιτροπές εγγραφών των άρθρων 6 και 7 του ΠΔ 79/2017) σε εφαρμογή των κατευθύνσεων που θέτουν οι “θεσμοί” και ο Ο.Ο.Σ.Α.

Παλεύουμε για:

• μόνιμους, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης,

• 14χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση άμεσα σε όλη τη χώρα,

• στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης,

• εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων,

• μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικών – μαθητών σε 1:15 για το νηπιαγωγείο και 1:20 για το δημοτικό σχολείο,

• αύξηση δαπανών για την παιδεία,

• υπεράσπιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.