Δουλειά, ύπνος, οικογένεια, γυμναστική ή φίλοι; Διαλέγεις 3

Η αδερφή του Mark Zuckerberg, Randi, το ονόμασε «δίλημμα του επιχειρηματία: Δουλειά, ύπνος, οικογένεια, γυμναστική ή φίλοι; Διαλέγεις 3», το πίστεψε και το έβγαλε και σε βιβλίο. Από το 2011, όμως, που δημοσίευσε το εν λόγω tweet μέχρι σήμερα, νιώθουμε, ότι σε καμία περίπτωση δεν αφορά μόνο τους επιχειρηματίες, μα τον μέσο σημερινό γονιό. Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι; Τη μέση Ελληνίδα εργαζόμενη μαμά, η οποία πασχίζει να ισορροπήσει τη ζωή της ανάμεσα σε όλα αυτά που θέλει και που πρέπει να κάνει.

Σκεφτείτε το: Θέλετε να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας, να γυμνάζεστε, και όλα αυτά χωρίς να σταματήσετε τη δουλειά; Ξεχάστε τον ύπνο! Πάρτε απόφαση, ότι θα βλέπετε πολύ πιο σπάνια τους φίλους σας. Η ίδια η Randi, πρώην διευθύντρια Marketing στο Facebook και πλέον ελεύθερος επαγγελματίας, καθώς και μαμά δύο μικρών παιδιών, δηλώνει, ότι για εκείνη δυστυχώς η γυμναστική και οι φίλοι έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα –μια σκληρή πραγματικότητα, όπως λέει, με την οποία ωστόσο είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί.

Πόσα να χωρέσουν σε ένα 24ωρο;

Ακούγεται σκληρό, όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που συμφωνούν με την θεωρία «Δουλειά, ύπνος, οικογένεια, γυμναστική ή φίλοι; Διαλέγεις 3». Οι ίδιοι υποστηρίζουν, ότι προκειμένου να γίνεις εξαιρετικά καλός σε κάποιον τομέα της ζωής σου, είναι ανάγκη να ρίξεις το βάρος εκεί –τότε η ισορροπία αυτόματα χάνεται. Σίγουρα, κάποιοι -λίγοι- ξεφεύγουν από τον κανόνα αυτόν και ισορροπούν καλύτερα, ωστόσο για τους περισσότερους ισχύει, ότι αν θέλουν πραγματικά να «πετάξουν στο διάστημα», θα πρέπει να βρίσκονται εκεί όταν το διαστημόπλοιο χτίζεται…

«Αν θέλεις να περνάς πολύ χρόνο με τους φίλους σου, να βλέπεις ταινίες τα βράδια, να κοιμάσαι καλά και να γυμνάζεσαι, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσεις στην επιχείρησή σου το 100% του εαυτού σου. Αν νοιάζεσαι για την επιχείρησή σου περισσότερο από όσο νοιάζεσαι για όλα τα παραπάνω, τότε… πέσε με τα μούτρα! Αλλά θα χρειαστεί να κάνεις θυσίες», λέει ο Jon Crawford, ιδρυτής ενός πολύ επιτυχημένου eshop στην Αμερική, προσθέτοντας πως όταν «έχτιζε» την επιχείρησή του, ήταν αδύνατο να ισορροπήσει την οικογενειακή του ζωή.

Μία είναι η λύση του διλήμματος: ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ;

Από την άλλη, υπάρχουν και επιχειρηματίες που θα πουν, ότι με ένα τυπικό 8ωρο ανά εβδομάδα, μπορούν να διατηρούν μια επιτυχημένη επιχείρηση, διαθέτοντας έτσι χρόνο για την οικογένεια, για γυμναστική και φίλους. Πώς τα καταφέρνουν, δεν ξέρουμε –ούτε αν είναι απόλυτα ειλικρινείς. Ωστόσο, η θεωρία αυτή της Zuckerberg, ζοφερή μα και ταυτόχρονα αναζωογονητικά ειλικρινής, αποτελεί μία καλή βάση για να αποδεχτούμε, επιτέλους, ότι… δεν γίνονται όλα και να βάλουμε πολύ πιο συνειδητά (και χωρίς τύψεις) τις προσωπικές μας σωστές προτεραιότητες.