Εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά: Γονείς, μην αμελείτε τον ιατρικό έλεγχο του παιδιού

Φέτος, οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά της χώρας διεξάγονται πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά και ένα από τα ζητήματα που πρέπει να δώσουν βαρύτητα οι γονείς είναι το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή ή όπως το λέμε οι περισσότεροι «το χαρτί για το σχολείο».

Με μια ανάρτησή της η παιδίατρος Τατιάνα Σπίγγου εξηγεί στους γονείς πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ιατρικός έλεγχος του παιδιού που αντιμετωπίζεται δυστυχώς από πολλούς ως μια ρουτίνα και πολλοί εξ αυτών σπεύδουν να το δώσουν σε γνωστό γιατρό ώστε να το συμπληρώσει χωρίς καν να εξετάσει το παιδί.

Κι όμως αυτή η πρακτική κάθε άλλο πάρα ωφέλιμη μπορεί να θεωρηθεί καθώς επί της ουσίας αφήνει το παιδί έκθετο ως προς την κατάσταση της υγείας του.

Η ανάρτηση της παιδιάτρου

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, το ΑΔΥΜ είναι απαραίτητο για την εγγραφή στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη δημοτικού. Ισχύει για τρία χρόνια, άρα κατατίθεται ξανά στην τετάρτη δημοτικού, στην πρώτη γυμνασίου και στην πρώτη λυκείου.

-Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα «τυπικό» χαρτί που το συμπληρώνουμε επιπόλαια. Χρειάζεται να γίνει πλήρης εξέταση από τον/την παιδίατρο έτσι ώστε να βεβαιωθεί η υγεία του μαθητή.

-Το ΑΔΥΜ συνοδεύεται από το φύλλο εξέτασης. Εκεί με ευθύνη του γονιού, συμπληρώνονται στοιχεία από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του παιδιού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό που συχνά παραγνωρίζεται. Επίσης, καταγράφονται τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Το φύλλο εξέτασης φυλάσσεται από τον γιατρό ή τη μονάδα υγείας στην οποία συμπληρώνεται.

-Η/ο γιατρός που συμπληρώνει το ΑΔΥΜ θα αποφασίσει αν θα παραπέμψει το παιδί για εξειδικευμένο έλεγχο π.χ. καρδιολογικό, ορθοπαιδικό κ.λ.π. Πρώτα γίνεται η εξέταση από τον παιδίατρο και μετά η παραπομπή στους ειδικούς, αν κρίνει ότι χρειάζεται. ΔΕΝ είναι αναγκαστική σε όλα τα παιδιά η εξέταση από καρδιολόγο.

-Σύμφωνα με το ΦΕΚ, για τη συμπλήρωση του πιστοποιητικού όσον αφορά την οπτική οξύτητα, μπορεί να γίνεται έλεγχος με οπτότυπο (μια σχετικά «χονδρική» εξέταση για το αν το παιδί βλέπει)

-Στο ΑΔΥΜ , ο/η παιδίατρος γράφει το πόρισμα που θεωρεί απαραίτητη πληροφορία για τους υπεύθυνους του σχολείου προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία του μαθητή (π.χ. αλλεργίες, καρδιοπάθεια, μεταβολικά νοσήματα)

-Σύμφωνα με το ΦΕΚ «τα Α.Δ.Υ.Μ. είναι απόρρητα έγγραφα και διέπονται από τις αρχές και τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των ευαίσθητων δεδομένων. 2. Τα Α.Δ.Υ.Μ. φυλάσσονται, εντός ειδικού φακέλου, σε ασφαλή χώρο της σχολικής μονάδας με ευθύνη του διευθυντή.»

Τα 4 SOS για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

1.Σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε ότι θα πάρετε το χαρτί στο γιατρό και θα το υπογράψει χωρίς να εξετάσει το παιδί. Η εξέταση είναι απαραίτητη ακόμη κι αν το παιδί εξετάστηκε το προηγούμενο διάστημα για κάποιο άλλο λόγο π.χ. για κάποια ίωση.

2. Θυμηθείτε: θα σας το ζητήσουν στο Νηπιαγωγείο, στην πρώτη και τετάρτη δημοτικού και στην πρώτη γυμνασίου και λυκείου. Ακόμη κι αν δεν σας δώσουν το έντυπο από το σχολείο , «κατεβάστε» το από το διαδίκτυο εγκαίρως και κλείστε ραντεβού με τη γιατρό σας ή με τη δημόσια μονάδα υγείας .Μην το αφήσετε τελευταία στιγμή. Έτσι, θα έχετε χρόνο να κάνετε και τις εξειδικευμένες εξετάσεις που ίσως σας ζητηθούν.

3.Μην κάνετε εξειδικευμένες εξετάσεις που πιθανώς δεν χρειάζονται πριν εξεταστεί το παιδί από το γιατρό σας.

4.Μην το δείτε ως μπελά αλλά ως μια καλή ευκαιρία για μια συστηματική επανεξέταση, τσεκάρισμα των εμβολίων, συζήτηση με το γιατρό σας για κάτι που σας απασχολεί.

Το post της παιδιάτρου