Είναι επίσημο: Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων – Τι θα ισχύσει από την Δευτέρα 1/2

Ενισχυτική Διδασκαλία: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις υποψηφίων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

«Τα βλέμματα όλων μας μετακινήθηκαν από την βόρεια Ελλάδα στην Αττική. Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε άνοδο των κρουσμάτων σε όλη την Αττική» είπε, κάνοντας λόγο για «εκτόξευση» της τάξης του 45%! 2.800 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική σήμερα σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ η αύξηση του επιδημιλογικού φορτίου αποτελεί «πονοκέφαλο.»

Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και των Λυκείων

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα επαναλειτουργήσουν κανονικά από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα όπως είχε προγραμματιστεί με εξαίρεση τις «κόκκινες περιοχές» που θα επαναλειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά.

«Εισηγηθήκαμε το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα. Στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Μόνο τα Γυμνάσια ανοιχτά στις “κόκκινες” περιοχές

Στις κόκκινες περιοχές, οι μαθητές του Λυκείου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τι θα γίνει τα σχολεία Ειδικής Αγωγής

Σημειώνεται πως κανονικά θα λειτουργήσουν πάντως και στις κόκκινες περιοχές τα Λύκεια Eιδικής Aγωγής.

Με πλειοψηφία άνοιξαν τα Γυμνάσια στην Αττική οι επιδημιολόγοι

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ 18 μέλη της επιτροπής των Ειδικών ψήφισαν υπέρ του ανοίγματος των Γυμνασίων και Λυκείων ενώ 12 κατά, θέλοντας να ανοίξουν λίγο πιο μετά. Σε κάθε περίπτωση τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές και την Αττική.

Τι θα ισχύσει από την Δευτέρα 1/2 στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Οι μαθητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα επιστρέψουν, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, τα οποία είναι τα εξής:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών,
  • σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Παπαευαγγέλου: Γιατί αποφασίσαμε το ανοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων «μένοντας πιστή στην απόφασή της», εισηγήθηκε το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων σε όλες τις περιοχές, με την εξαίρεση των περιοχών στις «κόκκινες περιοχές». Παράλληλα, τόνισε ότι η «ενδοσχολική μετάδοση δεν είναι ισχυρή» ,ενώ διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης, έναντι του γενικού πληθυσμού.

Παρέθεσε, δε, πως σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Παιδείας μόλις το 0,2% των τμημάτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σε αναστολή λειτουργίας, ενώ μόνο 2 στους 10.000 μαθητές νοσούν από κορονοϊό.

Τα στοιχεία από την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς δείχνει ποσοστό θετικότητας μόλις 0,13%. Αυξημένη θετικότητα στα τεστ σημειώνεται μόνο στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.