Είστε σίγουροι ότι πληρώνετε όσα πρέπει στο κυλικείο του σχολείου;

Τις ανώτατες τιμές για τα προϊόντα που πωλούν τα κυλικεία σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία γνωστοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε σχετική ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει ότι με βάση σχετική υπουργική απόφαση ισχύουν τα εξής:

«Για τα σημεία πώλησης (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων τα είδη που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα διατίθενται σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές ως ακολούθως:

Ανώτατες Τιμές σε ευρώ με ΦΠΑ:

  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,10 ευρώ
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων) 1,35 ευρώ
  • Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμαρίων τουλάχιστον. 0,40 ευρώ
  • Τυρόπιτα–σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων 1,10 ευρώ
  • Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35 ευρώ
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml 0,95 ευρώ

Επιπλέον, απαγορεύεται η διάθεση στους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων ροφημάτων καφέδων. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου.

Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.

Ποια τρόφιμα επιτρέπονται στα σχολικά κυλικεία;

Δείτε αναλυτικά τι επιτρέπει η νομοθεσία να πωλείται στα σχολικά κυλικεία και συγκρίνετέ τα με αυτά που πουλάει η καντίνα του σχολείου των παιδιών σας.

Φρούτα – Λαχανικά

* Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα με την εποχή καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
* Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.λπ.) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
* Φυσικούς χυμούς φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων-καντίνων. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών, ενώ συστήνεται να καταναλώνονται άμεσα μετά την παρασκευή τους και σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
* Φρουτοσαλάτες που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων από φρέσκα, φρούτα εποχής καλά πλυμένα. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
* Σαλάτες από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνον η προσθήκη ελαιολάδου, ξιδιού ή λεμονιού.
* Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 330ml.

Γαλακτοκομικά

* Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά).
* Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (έως 1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
* Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200γρ.
* Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων, καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
* Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Π.Ο.Π. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλοιφώδη υφή.

Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα

* Κουλούρι σσουσαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
* Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
* Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
* Κράκερ ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.

Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
Τρανς λιπαρά έως 0,1%
Νάτριο έως 0,5%

Διάφορα αρτοσκευάσματα

* Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
* Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
* Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60γρ.) με τις παρακάτω προδιαγραφές:
– Η περιεκτικότητά τους σε τρανς λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων
– Ανά 100γρ. προϊόντος: η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10γρ., τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10γρ., τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5γρ. και το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5γρ.
* Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ., η οποία να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές: κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τρανς λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%

Τυρόπιτα

Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας – πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
– Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη – φύλλο να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% σε συνολικά λιπαρά και το 0,1% σε τρανς λιπαρά.
– Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Π.Ο.Π., ενώ απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.

Πίτσα

Με τις παρακάτω προδιαγραφές:
– Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά-βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονονάτριο.
– Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

Σάντουιτς

Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν. Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού -ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σουσαμένιο κουλούρι-, αν και συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριός, το κρουασάν ή το πιροσκί. Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις εξής προδιαγραφές: κορεσμένα λιπαρά έως 1% και νάτριο έως 1%.

Τα σάντουιτς / τοστ μπορούν να περιέχουν:
* Λαχανικά όλων των ειδών
* Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς
* Τυριά (όπως αυτά αναφέρονται στην παράγραφο “Γαλακτοκομικά” παραπάνω)
* Αβγό καλά βρασμένο
* Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου

Επιτρέπεται επίσης η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερόμενων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

Γλυκίσματα

* Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ. (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%)
* Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
* Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
* Μέλι σε ατομική μερίδα
* Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.
SOS: Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών

Ξηροί καρποί
Στα κυλικεία των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών, χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

Υγρά τρόφιμα
* Εμφιαλωμένο νερό
* Στα κυλικεία των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή συνθετικών γλυκαντικών.

Τι να κάνετε αν διαπιστώσετε παραβάσεις στο σχολικό κυλικείο

Πολλές φορές γινόμαστε δέκτες παραπόνων για κυλικεία που διαθέτουν παγωτά, τσιπς κι άλλες ανθυγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά. Αν έχετε κι εσείς (ως γονιός ή συγγενής ή δάσκαλος) αμφιβολίες για την ποιότητα των τροφίμων που σερβίρονται στα κυλικεία μπορείτε να κάνετε κάποιες πολύ απλές κινήσεις:

– Μιλήστε με τους δασκάλους του σχολείου και ζητήστε να ελέγξουν αν πράγματι τηρείται η Υπουργική Απόφαση

– Αν όχι, τότε ζητήστε από τον διευθυντή του σχολείου να προχωρήσει σε καταγγελία

– Ενημερώστε το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων

– Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αρκετό, απευθυνθείτε στους επόπτες υγείας του νομού όπου κατοικείτε, ζητώντας να αναλάβουν δράση.

– Αναφορικά με τις παραβάσεις στις τιμές των ειδών που πωλούνται στο κυλικείο οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνουν ως προς αυτό στην τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή «1520»