Εξοικονόμηση ενέργειας: Τα 4 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν

Μην απορήσετε αν δείτε τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ υπερβολικά φουσκωμένο: Ρίξτε το φταίξιμο στο κλιματιστικό. Για την ακρίβεια, όχι στο κλιματιστικό, αλλά στο γεγονός, ότι δεν το χρησιμοποιείτε ορθά, με αποτέλεσμα να καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από όσο πραγματικά χρειάζεστε για να δροσιστείτε.

Τα καλά νέα; Υπάρχουν τουλάχιστον 4 συμβουλές που αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε ευλαβικά, είναι βέβαιο ότι θα δείτε σημαντικά μειωμένους τους λογαριασμούς σας:

Χρειάζεστε πραγματικά τόσο χαμηλή θερμοκρασία;

Τώρα με τις ζέστες, να είστε προσεκτικοί με τον κλιματισμό. Για κάθε βαθμό Κελσίου που χαμηλώνετε στη θερμοκρασία του δωματίου σας, αυξάνετε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 11%.

Μήπως να προτιμήσω ανεμιστήρα;

Τοποθετήστε ανεμιστήρες οροφής. Οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε έως και 5 βαθμούς πιο δροσεροί και χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια από τον κλιματισμό.

Πριν αγοράσετε νέο κλιματιστικό…

Επιλέξτε προσεκτικά κλιματιστικό ή όποια άλλη οικιακή συσκευή, για εξοικονόμηση απόδοσης μέχρι 60%. Όταν αγοράζετε μια νέα οικιακή συσκευή, αναζητήστε την ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ. Οι συσκευές με υψηλότερη ενεργειακή κατάταξη μπορεί να είναι έως και 60% πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές.

Σβήνουμε ΚΑΙ απενεργοποιούμε

Όταν λείπετε για διακοπές, αποφύγετε την κατάσταση αναμονής στις συσκευές του σπιτιού. Με την απενεργοποίηση των οικιακών συσκευών, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εξοικονομώντας έως 71€ ανά έτος.

Μια σπουδαία πανευρωπαϊκά καμπάνια με έναν σημαντικό στόχο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών) πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Η καμπάνια απευθύνεται κυρίως στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο να ελαττώσει την ενεργειακή φτώχεια, να ενημερώσει τους καταναλωτές σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, να συμβάλει στη μείωση των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών για ενέργεια χωρίς να μειώσει τις ανέσεις τους, αλλά και να αλλάξει τη συμπεριφορά τόσο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και εκείνων που επενδύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Η καμπάνια επικεντρώνεται σε τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δημοκρατία της Τσεχίας, Ρουμανία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

Μάθετε περισσότερα στο www.energysavingsteam.eu.