Ένα ρομπότ “σύμμαχος” των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη – Δείτε το πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή πρόκληση για πολλά παιδιά και εφήβους. Η ευζωία τους εξαρτάται από διάφορες αποφάσεις που πρέπει να παίρνουν, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν;

Η Ιλόνα Γκερτ ζει σε μια μικρή πόλη που δεν απέχει πολύ από το Άμστερνταμ, με τον άνδρα και τα παιδιά της, την Τατούμ και τον Άριαν. Τόσο η Τατούμ, που είναι 11, όσο και ο αδελφός της Άριαν, που είναι 13, έχουν διαβήτη:

«Το σχολείο απέχει μισή ώρα με το ποδήλατο. Έτσι κάθε πρωί, το κάθε παιδί πρέπει να σκεφτεί τι θα φάει κατά τη διάρκεια της ημέρας και πόση ινσουλίνη θα χρειαστεί. Πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας για να επιστρέψουν υγιή, χωρίς να παθαίνουν υπογλυκαιμία κάποια στιγμή» επισημαίνει η Ιλόνα Γκερτς.

Τα δύο παιδιά συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για διαβητικά παιδιά. Ειδικές εφαρμογές στα tablet μαθαίνουν στα παιδιά να διαλέγουν τις σωστές τροφές, να μετρούν τους υδρογονάνθρακες και να ελέγχουν τις δραστηριότητές τους, με έναν αρκετά διασκεδαστικό τρόπο αναφέρει το euronews.com.

Στην έρευνα συμμετέχουν τρία νοσοκομεία και δύο οργανισμοί για τον διαβήτη από την Ιταλία και την Ολλανδία. Στις επισκέψεις τους στις κλινικές, τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τον Pal, ένα ρομπότ που μοιάζει περισσότερο με φίλο τους, παρά με εκπαιδευτή. Φέρεται σαν άνθρωπος, κάνει που και που λάθη, τα οποία διορθώνουν τα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy