Επικαιροποιημένο εμβόλιο κορωνοϊού: Για ποια παιδιά συστήνεται εμβολιασμός – Πού εξακολουθούν να ισχύουν τα πιστοποιητικά

Εμβολιασμός παιδιών κάτω των 12 ετών: Αίτημα αδειοδότησης από τη Pfizer έως τα τέλη Σεπτεμβρίου

Σε διευκρινίσεις για το ποιες κατηγορίες πολιτών μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια προχώρησε η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Για ποια παιδιά συστήνεται εμβολιασμός

«Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορονοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό:

 σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου  σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού

Διευκρινίζεται ότι:

-Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

-Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες συστήνεται η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορονοϊού

Πού εξακολουθούν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Στο σχέδιο νόμου, «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν μέχρι και το τέλος του έτους (31/12/2022) να επιδεικνύουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αποφασίστηκε και για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι οφείλουν να υποβάλλονται σε rapid test σε εβδομαδιαία βάση, σε δημόσια ή ιδιωτική δομή ή φαρμακείο, με δική τους δαπάνη.

«Παραμένει το μέτρο στους εργασιακούς χώρους»

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα αυτό στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισε πως το μέτρο παραμένει και αφορά μόνο στους εργασιακούς χώρους.

Αυτό για να το ξεκαθαρίσουμε αφορά την υποχρέωση στην εργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεν αφορά τα πιστοποιητικά στο να μπαίνεις στα μαγαζιά ή οτιδήποτε άλλο. Την υποχρέωση των ανεμβολίαστων για ένα τεστ.

Είναι από τα τελευταία μέτρα που κρατιούνται γιατί ξέρετε, είμαστε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό και ο μεγαλύτερος λόγος είναι -αυτό που αναφερθήκαμε και προηγουμένως- γιατί ο κόσμος έχει εμβολιαστεί, και το 81% του πληθυσμού έχει νοσήσει.

Αυτοί που εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και πολύ μεγάλο κίνδυνο, είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και για αυτό είναι αυτό μέτρο σε ισχύ ακόμη”, ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

«Έβλεπε ότι ασελγούσε στα εγγόνια της και χαζογελούσε»: Ο εφιάλτης που έζησαν 3 παιδιά από τον σύντροφο της γιαγιάς τους

O Γιαννάκης από το “Ευτυχισμένοι Μαζί” αποκαλύπτει: «Ήμουν 7 χρονών και 12χρονα ήθελαν αυτόγραφα στο στήθος»

Αττική: Τραυματίστηκε 7χρονος παίζοντας στα συγκρουόμενα παιδότοπου εμπορικού κέντρου