Επιπλέον μελέτες σε παιδιά και έγκυες πριν δοθεί έγκριση για το εμβόλιο

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μιλά για τις πιθανές παρενέργειες του νέου εμβολίου, αλλά και την ατομική απόφαση εμβολιασμού για τον SARS-COV2.

“Ακούω με προσοχή κάποιες απόψεις ότι δεν ξέρουμε αρκετά για το εμβόλιο έναντι του SARS-COV2, αναφορικά με τις παρενέργειες σε συγκεκριμένες μεγάλες ή μικρές ομάδες του πληθυσμού ή για σπάνιες παρενέργειες. Είναι μια αποδεκτή σκέψη την οποία πρέπει να συζητήσουμε.

Η άποψή μου λοιπόν πολύ γενικά είναι η παρακάτω. Σε κανένα από τα φάρμακα και κυρίως τα εμβόλια δεν μπορούμε να ξέρουμε τις λεπτομέρειες και υποπεριπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σπάνιες περενέργειες μόνο από κλινικές μελέτες πριν την έγκριση. Για μεγάλες και καλά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού υπάρχει σχέδιο για επιπλέον κλινικές μελέτες, όπως για παράδειγμα σε παιδιά ή εγκύους, και σε αυτή τη φάση προτείνεται η μη χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις ομάδες μέχρι το αποτέλεσμα των μελετών.

Η συντριπτική πλειοψηφία πιθανών πολύ σπάνιων παρενενεργειών ταυτοποιούνται μόνο σε τεράστια δείγματα που μπορούν να προκύψουν μόνο μετά τη χορήγηση στον πληθυσμό, την παρακολούθηση και την ανάλυση. Για τα περισσότερα φάρμακα ή εμβόλια δεν είχαμε τέτοιες πληροφορίες παρά μόνο όταν δόθηκαν σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Για παράδειγμα, εάν υπήρχε πιθανότητα παρενέργειας 1 στο εκατομμύριο δεν είναι δυνατόν να κάνουμε κλινικές μελέτες σε 1 εκ. εθελοντές πριν την έγκριση.

Τέλος, και το πιο σημαντικό για μένα, ποιες θα ειναι οι συνεπείες στον κάθε οργανισμό αν κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο αλλά αντίθετα μολυνθεί από τον ιό; Τα αρχικά στοιχεία μιλάνε για μακροχρόνιες συνέπειες ακόμα και σε αυτούς που επιβιώνουν, ακόμα και σε αυτούς που την περνάμε ασυμπτωματικά.
Στους γιατρούς λοιπόν, οι οποίοι έχουν και τον πρώτο λόγο να συμβουλέψουν τους ασθενείς τους, ας αναρωτηθούν αν έχουν τέτοια στοιχεία στα χέρια τους ώστε να πούνε σε κάποιον χωρίς δισταγμό «Ναι, ειναι πιο ασφαλές να μολυνθείς από τον ιό από το να κάνεις το εμβόλιο». Γιατί με τέτοια μεταδοτικότητα όλοι σχεδόν θα μολυνθούμε αργά η γρήγορα.”