Εποχική γρίπη 2019: Τα 5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε πριν εμβολιάσετε το παιδί σας

Μπορεί ο καιρός να είναι ακόμα καλός, όμως η εποχική γρίπη βρίσκεται προ των πυλών. Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη έγκαιρου εμβολιασμού των ομάδων υψηλού κινδύνου και εκτιμούν ότι την χώρα μας θα “επισκεφθεί” ο ιός της γρίπης τύπου Α και το στέλεχος Η3Ν2.

Ο ιός της γρίπης Η3Ν2 αναμένεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα

Ο ιός Η3N2 φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρές λοιμώξεις σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν σε περίπου μια εβδομάδα και δεν χρειάζονται ειδική θεραπεία, εκτός ανάπαυσης στο κρεβάτι, λίγη παρακεταμόλη, ή ιβουπροφαίνη και καλή ενυδάτωση.

Τι γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης;

Το εμβόλιο της γρίπης έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από τον τύπο της γρίπης που κυκλοφορεί σε οποιαδήποτε δεδομένη εποχή. Το εμβόλιο της γρίπης αυτού του έτους έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από τον ιό H3N2 καθώς και από κάποια άλλα στελέχη.

Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκύψουν από την γρίπη;

Μέσα σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες το παιδί που νοσεί από γρίπη θα νιώσει καλύτερα. Ο ιός, όμως, αυτό το χρονικό διάστημα έχει διανύσει μια διαδρομή μέσα στον οργανισμό και τον έχει «ανακατέψει». Έτσι υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν ορισμένοι κίνδυνοι, τους οποίους μπορεί και να μην έχουμε συνδυάσει, άμεσα, με τον ιό της γρίπης.

Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές, λοιπόν, είναι:

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού (όπως η πνευμονία)

Οι ιγμορίτιδες

Οι αμυγδαλίτιδες και

Οι ωτίτιδες

Ενώ οι λιγότερες συνηθισμένες, αλλά πολύ σοβαρές επιπλοκές είναι:

Η μυοκαρδίτιδα

Η εγκεφαλίτιδα

Και η μυοσίτιδα, δηλαδή, η φλεγμονή των μυών που χρησιμοποιεί το άτομο για να μετακινεί το σώμα του.

Τα 5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε πριν εμβολιάσετε το παιδί σας

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια με αφορμή τα πρώτα κρούσματα της γρίπης, συμβουλεύει τους γονείς για το τι πρέπει να ξέρουν για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των παιδιών.

  • Φέτος κυκλοφορούν μόνο τετραδύναμα εμβόλια έναντι της γρίπης, που περιέχουν αντιγόνα έναντι 2 στελεχών του ιού της γρίπης τύπου Α και 2 στελεχών τύπου Β.
  • Υπάρχουν 3 διαφορετικά εμπορικά σκευάσματα. Από αυτά τα δυο μπορούν να χορηγηθούν σε παιδιά από 6 μηνών και άνω, ενώ το τρίτο σε παιδιά από 3 ετών και άνω.
  • Σε όλα τα παιδιά, από την ηλικία των 6 μηνών και άνω γίνεται ολόκληρη η δόση του εμβολίου.
  • Τα παιδιά κάτω των 9 ετών που θα κάνουν το εμβόλιο για πρώτη χρονιά χρειάζονται 2 δόσεις
  • Σε παιδιά άνω των 9 ετών και στους ενήλικες γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως.