Έρχεται το πολλαπλό βιβλίο – Τέλος στο ένα και μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο ανά μάθημα

Μια από τις βασικές καινοτομίες που θα αλλάξουν τη φιλοσοφία του σχολείου και το τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων όπως γίνονταν μέχρι σήμερα είναι το πολλαπλό βιβλίο.

Πρόκειται για την δυνατότητα που δίνεται πλέον στους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν ελεύθερα το βιβλίο που επιθυμούν οι ίδιοι για το εκάστοτε μάθημα.  Όπως τόνισε και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου με την εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίουΠερνάμε από τη μηχανιστική εκμάθηση στην κριτική ανάλυση και σκέψη“.

Θα μπορεί ο κάθε εκπαιδευτικός να διαλέγει οποιοδήποτε βιβλίο θέλει;

Το πολλαπλό βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο που θέλουν, ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Ταυτόχρονα, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση και στα υπόλοιπα εγκεκριμένα διδακτικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή, καθώς και σε πλούσιο συμπληρωματικό ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό.

Η ελεύθερη επιλογή βιβλίου και οι πολλαπλές πηγές σηματοδοτούν μια πραγματική αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, ξεφεύγοντας από το μοντέλο της αποστήθισης, ενισχύοντας την κριτική σκέψη των μαθητών και τη διαμόρφωση ανεξάρτητης γνώμης.

Σε ποιες εκπαιδευτικές βαθμίδες θα εφαρμοστεί;

Σε ερώτηση του Infokids.gr για το αν το πολλαπλό βιβλίο αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση θα ισχύσει για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο καθώς στο Λύκειο υπάρχουν η Τράπεζα Θεμάτων και οι Πανελλήνιες όπου οι μαθητές πρέπει να έχουν κοινή διδακτέα ύλη.