Έσπασαν τα νερά; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρώτα λεπτά του τοκετού

Βρίσκεστε στις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης σας και μετράτε αντίστροφα για την ώρα του τοκετού; Τότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες για τη στιγμή που θα σπάσουν τα νερά σας!

Μερικές γυναίκες έχουν άγχος για το τι θα τους συμβεί στα τελευταία λεπτά της εγκυμοσύνης τους και συχνά δεν πηγαίνουν ούτε στο σούπερ μάρκετ, φοβούμενες μήπως χρειαστεί να φωνάξει κανείς… «κουβά και σφουγγαρίστρα στον διάδρομο 8». Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά είναι πολλές ετοιμόγεννες που τους τρομάζει.

Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να ξέρει κανείς αν και πότε θα σπάσουν τα νερά, καθώς είναι μία διαδικασία πολύ πιο σύνθετη από μία ροή υγρού.

Όταν σπάνε τα νερά είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμη, καθώς είναι το πρώτο στάδιο μίας μακράς διαδικασίας.

Τι σημαίνει ακριβώς «σπάνε τα νερά»

Αυτό που αναφέρεται συνήθως ως «νερά» είναι στην πραγματικότητα πρόειται για τον σάκο με το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό και το προστατεύει από τις μολύνσεις. Αυτός ο σάκος μπορεί να διαρραγεί ή να σπάσει οποιαδήποτε στιγμή πριν ή κατά τη διαδικασία του τοκετού. Όταν «σπάνε» είναι αναμφισβήτητα ένα σημάδι ότι το μωρό έρχεται και θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Πόση ώρα αφότου σπάσουν τα νερά ξεκινά ο τοκετός;

Επειδή θα σπάσουν τα νερά σας δεν σημαίνει ότι ο τοκετός θα ξεκινήσει ευθύς αμέσως. Οι συσπάσεις μπορεί να ξεκινήσουν είτε άμεσα, είτε όχι. Μπορεί να νιώσετε ένα αίσθημα σαν πόνο περιόδου, που θα γίνει πιο έντονος πριν ξεκινήσουν οι δυνατές συσπάσεις. Από την άλλη αυτές μπορεί να ξεκινήσουν αρκετές ώρες αφότου σπάσουν τα νερά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα χρειαστεί εισαγωγή στο μαιευτήριο.

Τα σημάδια ότι σπάνε τα νερά: Από μικρές σταγόνες μέχρι «χείμαρρο»

Το σπάσιμο των νερών μπορεί να εμφανιστεί ως μικρή ακράτεια ή ως πιο σύνηθες, «χείμαρρο». Αν τα νερά σας σπάσουν και εμφανιστούν σαν ακράτεια, τότε σημαίνει ότι ο αμνιακός σάκος υπέστη μία μικρή διάνοιξη, από όπου διέρχεται αμνιακό υγρό. Αυτό στάζει (μέσα σε ώρες ή μέες) με την κίνηση είτε τη δική σας, είτε του μωρού, είτε από με σύσπαση.

Εάν νιώσετε ότι σας τρέχουν υγρά, μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθείτε αν είναι αμνιακό υγρό ή ούρα. Το πρώτο εξακολουθεί να ρέει ακόμη και αν αδειάσει η ουρήθρα. Έτσι αν νιώσετε ότι τρέχει υγρό, θα πρέπει να αδειάσετε την κύστη σας και μετά φορέστε μία σερβίέτα (όχι ταμπόν) προκειμένου να διαπιστώσετε, αν το υγρό συνεχίσει να ρέει και τις επόμενες ώρες. Επίσης, μία καλή ένδειξη είναι και η οσμή, καθώς του αμνιακού υγρού δεν είναι όξινη όπως των ούρων.

Αν σπάσουν τα νερά με μορφή ξαφνικής εκροής υγρού θα την νιώσετε, εάν το κεφάλι του μωρού σας δεν ακουμπά πλήρως στον τράχηλό σας. Άλλες πάλι γυναίκες βιώνουν μία άλλη μορφή αυτής της διαδικασίας, όταν το υγρό τρέχει από μία μικρή τρύπα που υπάρχει στον αμνιακό σάκο πίσω από το κεφαλάκι του μωρού. Για αυτό μερικές γυναίκες αντιλαμβάνονται μία μικρή ροή νερού και μετά τίποτα περισσότερο για μερικές ημέρες μέχρι τελικά να σπάσουν.

Τι πρέπει να κάνω αν σπάσουν τα νερά μου νωρίτερα από το φυσιολογικό;

Αν θεωρείτε ότι τα νερά σας έσπασαν πριν από τις 37 εβδομάδες, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το μαιευτήριο και τον γυναικολόγο σας, ανεξαρτήτως αν έχετε συσπάσεις, καθώς ενδέχεται να υπάρξει πρόωρος τοκετός. Σε αυτές τις περιοπτώσεις μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές που χρειάζονται άμεση περίθαλψη.

Οι καλύτερες ασκήσεις αν έχετε συσπάσεις πρόωρου τοκετού

Υπάρχουν περιπτώσεις που η μέλλουσα μητέρα βιώνει συσπάσεις πρόωρου τοκετού, κάτι που ωστόσο πρέπει να παρακολουθηθεί από τον γιατρό και αν σταματήσουν να επιτρέψει σπίτι της.

Συνεπώς, ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις για την μέλλουσα μετήρα που βοηθούν σε αυτό; Αν νιώσετε συσπάσεις την ημέρα τότε μπορείτε να βγειτε μία βόλτα, να ψήσετε μπισκότα, να δείτε μία ταινία, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να διαλογιστείτε. Αν πάλι είναι απόγευμα, κάντε ένα ζεστό μπάνιο, χουχουλιάστε στον καναπέ, αλλά καλού κακού βεβαιωθείτε ότι η βαλίτσα του μαιευτηρίου είναι έτοιμη.

Το πιο πιθανό είναι να τις νιώσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου, αρχίζει να αυξάνεται, καθώς πέφτει το φως. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης, η ορμόνη αυτή μαζί με την οξυτοκίνη αυξάνουν την ένταση των συσπάσεων. Γι αυτό άλλωστε και η πλειονότητα των γεννήσεων συμβαίνουν ή αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

Σε περίπτωση που αρχίσουν συσπάσεις τη νύχτα ξαπλώστε στη στάση παιδιού, καθώς βοηθά την αποσυμφόρηση της ράχης, ξεκουράζει τους γλουτούς και τους προσαγωγούς, ενώ είναι μία πολύ καλή στάση ξεκούρασης και εστίασης στην αναπνοή.