“Έχω ένα αγόρι 3 ετών το οποίο δαγκώνει συνέχεια. Τι να κάνω;”

«Έχω ένα αγόρι σχεδόν τριών ετών. Δαγκώνει σε όλες τις φάσεις θυμού και χαράς καθώς και χωρίς να υπάρξει λόγος.

Στην αρχή ήταν σε πολύ αραιά διαστήματα τώρα όμως πολλές φορές την ημέρα. Κάναμε πολλές συζητήσεις και για τον πόνο που προκαλεί και για το ότι είναι κακό. Ρώτησα και τον λόγο αλλά απάντηση δεν πήρα ποτέ.

Εγώ εργάζομαι και το παιδί είναι στο παιδικό σταθμό και έπειτα στην γιαγιά του μέχρι να τελειώσω την δουλειά μου στις 5 το απόγευμα. Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω. Δαγκώνει όλους και φυσικά τα παιδιά στον παιδικό αλλά και τις δασκάλες. Ευχαριστώ για το χρόνο σας».

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

«Το παιδί σε αυτή την ηλικία δεν έχει αναπτύξει τις κοινωνικές και λεκτικές του δεξιότητες. Χρησιμοποιεί το «δάγκωμα» ως μέσω αλληλεπίδρασης με εσάς και τους συνομήλικους του.

Είναι ένας τρόπος να εκφράσει τα συναισθήματα του όπως τον θυμό, την άρνηση, την απογοήτευση, την χαρά, ακόμα και την διεκδίκηση. 

Οπότε όταν το παιδί σας δαγκώνει εξηγήστε του με ήπιο τόνο ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν σωστή και ότι προκαλεί πόνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φράσεις τύπου «φαίνεσαι πολύ λυπημένος ή θυμωμένος τι σε έκανε να το νιώσεις αυτό;».

Ενθαρρύνετε με λόγια να εκφράσει αυτό που το ενοχλεί η του προκαλεί δυσαρέσκεια. Διερευνήσετε την αιτία που μπορεί να του προκλήθηκε αυτή η αναστάτωση.

Διαβάστε ιστοριούλες ή παραμύθια που έχουν να κάνουν με το «δάγκωμα» μέσα από τις  εικόνες, την συζήτηση και τα παραδείγματα του περνάτε μηνύματα για την σωστή διαχείριση και αντίληψη των συναισθημάτων του.

Εάν το παιδί δαγκώνει άλλα παιδάκια μπορείτε να βγάλετε από την τσάντα ένα μαλακό παιχνίδι ή πανί να το δαγκώσει ούτως ώστε να αποφορτίσει την μεγάλη ένταση που νιώθει έτσι ώστε να μεταφέρει το δάγκωμα του σε κάτι πιο ασφαλές.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να είναι στη μπλούζα του καρφιτσωμένο ένα μαλακό αρκουδάκι η πανί ούτως ώστε να καταφεύγει σε αυτό όταν νιώθει ένταση.

Είναι σημαντικό να ενισχύετε και να επιβραβεύετε το παιδί σας όταν πράττει σωστά χρησιμοποιώντας φράσεις τύπου «είμαι περήφανος για εσένα».

Καλό είναι να αποφεύγεται φράσεις τύπου «ήσουν  καλό παιδί». Το παιδί χρειάζεται να ξέρει ότι έχει την αγάπη σας, αλλά δεν εγκρίνετε την συγκεκριμένη συμπεριφορά του εκείνη την στιγμή!».

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com