Ένα υλικό που ομολογουμένως δεν είχαμε σκεφτεί να προσθέσουμε στις φακές είναι η γλυκοπατάτα. Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και η γλυκιά κρεμώδης γεύση της κάνει τις φακές ένα θρεπτικό γεύμα που τα παιδιά σας θα δουν με άλλο μάτι.
Διαβάστε επίσης: Τι να μαγειρέψω σήμερα: Κρύα σαλάτα με φακές αγγουράκι και ντοματίνια

Συνταγή για φακές με γλυκοπατάτα
Υλικά
• ¾ σακουλάκι φακές
• 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο κανονικά
• 1 καρότο
• ½ μεγάλη γλυκοπατάτα
• Λίγο ελαιόλαδο (ή νερό για baby-friendly εκδοχή)
• Μπαχαρικά: κούρκουμα, σκόρδο, πιπέρι
• Αλάτι (προστίθεται στο τέλος)
• Ρίγανη
• Ντοματοχυμός
• Νερό όσο χρειαστεί
• Ελιές για σερβίρισμα
Προετοιμασία
1. Ξέπλυνε καλά τις φακές και βράσε τες σε αρκετό νερό. Πέτα το πρώτο νερό για πιο καθαρές φακές.
2. Ψιλοκόψε το κρεμμύδι σε κανονικό μέγεθος.
3. Κόψε το καρότο και βάλε τη γλυκοπατάτα στο μούλτι για να γίνει σε μικρά κομματάκια.
Εκτέλεση
1. Σε μία κατσαρόλα, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και βάλε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί για 3–4 λεπτά.
• Για baby-friendly εκδοχή: Απόφυγε το τσιγάρισμα με ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι με λίγο νερό.
2. Πρόσθεσε τα μπαχαρικά: κούρκουμα, σκόρδο, πιπέρι. Το αλάτι το αφήνουμε για το τέλος, γιατί αλλιώς οι φακές σκληραίνουν.
3. Ρίξε το καρότο και σοτάρισέ το 1–2 λεπτά, και μετά τη γλυκοπατάτα.
4. Πρόσθεσε τις φακές που έχουν σουρωθεί, τον ντοματοχυμό και συμπλήρωσε νερό μέχρι να καλυφθούν όλα τα υλικά.
5. Κλείσε με καπάκι και άφησέ τες να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα, παρακολουθώντας σε μέτρια φωτιά.
6. Μετά από μισή ώρα, πρόσθεσε το αλάτι και τη ρίγανη, αν χρειάζεται λίγο ακόμα νερό. Άφησέ τες να βράσουν ακόμα 10–15 λεπτά μέχρι να γίνουν τέλειες για σερβίρισμα.
7. Σέρβιρε με ελιές και ξίδι προαιρετικά.
• Σημείωση: Για καλύτερη θρέψη, αποφύγετε τη φέτα ή άλλο γαλακτοκομικό στο ίδιο πιάτο, ώστε να μη μειώνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
• Για baby-friendly εκδοχή: Παράλειψε το αλάτι και το τσιγάρισμα.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
@eleni_kirk Συνταγή παρακάτω ⬇️ Απλά φαγητά καθημερινά, οικονομικά, που πολλές φορές τα θεωρούμε βαρετά… αλλά με τα σωστά υλικά μπορούν να γίνουν πεντανόστιμα και γεμάτα αρώματα! Υλικά που χρησιμοποιώ: • ¾ σακουλάκι φακές • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο κανονικά • 1 καρότο • ½ μεγάλη γλυκοπατάτα • Λίγο ελαιόλαδο (ή νερό για baby-friendly εκδοχή) • Μπαχαρικά: κούρκουμα, σκόρδο, πιπέρι • Αλάτι (προστίθεται στο τέλος) • Ρίγανη • Ντοματοχυμός • Νερό όσο χρειαστεί • Ελιές για σερβίρισμα Προετοιμασία 1. Ξέπλυνε καλά τις φακές και βράσε τες σε αρκετό νερό. Πέτα το πρώτο νερό για πιο καθαρές φακές. 2. Ψιλοκόψε το κρεμμύδι σε κανονικό μέγεθος. 3. Κόψε το καρότο και βάλε τη γλυκοπατάτα στο μούλτι για να γίνει σε μικρά κομματάκια. Εκτέλεση 1. Σε μία κατσαρόλα, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και βάλε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί για 3–4 λεπτά. • Για baby-friendly εκδοχή: Απόφυγε το τσιγάρισμα με ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι με λίγο νερό. 2. Πρόσθεσε τα μπαχαρικά: κούρκουμα, σκόρδο, πιπέρι. Το αλάτι το αφήνουμε για το τέλος, γιατί αλλιώς οι φακές σκληραίνουν. 3. Ρίξε το καρότο και σοτάρισέ το 1–2 λεπτά, και μετά τη γλυκοπατάτα. 4. Πρόσθεσε τις φακές που έχουν σουρωθεί, τον ντοματοχυμό και συμπλήρωσε νερό μέχρι να καλυφθούν όλα τα υλικά. 5. Κλείσε με καπάκι και άφησέ τες να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα, παρακολουθώντας σε μέτρια φωτιά. 6. Μετά από μισή ώρα, πρόσθεσε το αλάτι και τη ρίγανη, αν χρειάζεται λίγο ακόμα νερό. Άφησέ τες να βράσουν ακόμα 10–15 λεπτά μέχρι να γίνουν τέλειες για σερβίρισμα. 7. Σέρβιρε με ελιές και ξίδι προαιρετικά. • Σημείωση: Για καλύτερη θρέψη, αποφύγετε τη φέτα ή άλλο γαλακτοκομικό στο ίδιο πιάτο, ώστε να μη μειώνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. • Για baby-friendly εκδοχή: Παράλειψε το αλάτι και το τσιγάρισμα.
♬ πρωτότυπος ήχος – Eleni Kirkasidou
