Γιάννενα: Αλαλούμ με ψευδώς θετικά self test σε μαθητές – Τι συμβουλεύει ο παιδίατρος

Ένα απίστευτο αλαλούμ προκλήθηκε με τα self test των μαθητών στα Γιάννινα, πιθανόν και σε άλλες περιοχές καθώς δεκάδες από αυτά βγήκαν θετικά ή οριακά θετικά.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr oλα ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής, όταν μαθητές άρχισαν να κάνουν τα τεστ εν όψει της επιστροφής στα θρανία. Ωστόσο δεκάδες προέκυψαν θετικά με αποτέλεσμα αφενός την αγωνία και αφετέρου την ταλαιπωρία.

Γονείς επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και δεκάδες μαθητές κλήθηκαν να επαναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test τόσο στην κεντρική πλατεία όσο και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Από το αποτέλεσμα του rapid test προέκυψε σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις ότι το self είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή μόνο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν 500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θετικά ήταν μόλις πέντε από τα τεστ που διενεργήθηκαν.

Τι έχει συμβεί με τα self test;

Προς το παρόν απάντηση δεν έχει δοθεί παρά μόνο γίνονται εικασίες για ενδεχόμενο πρόβλημα στην συγκεκριμένη παρτίδα.

Τι συμβουλεύει ο παιδίατρος

Με μια ανάρτησή του ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης παίρνει θέση για το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές αναφορές για ψευδώς θετικά self test σε όλη τη χώρα και συμβουλεύει τους γονείς τα εξής:

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές αναφορές σήμερα πανελλαδικά για ψευδώς θετικά self test σε μαθητές. Τα παιδιά αξιολογούνται στη συνέχεια με rapid test ή με pcr όπου και βγαίνουν αρνητικά.

Προσοχή λοιπόν με τα self test :

Σε πολύ αχνή γραμμή στο θετικό, σε ασυμπτωματικό παιδί και ασυμπτωματική οικογένεια, επαναλαμβάνουμε χωρίς πανικό τον έλεγχο με rapid test σε δημόσια δομή.

Σε αρνητικό self test αλλά σε συμπτωματικό παιδί ή με ύποπτα συμπτώματα στην οικογένεια, δεν πηγαίνουμε ελαφρά τη καρδία σχολείο, αλλά απευθυνόμαστε σε δημόσια δομή για έλεγχο με rapid ή pcr.