Γιατί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης οι έγκυες γυναίκες; Ο ειδικός απαντά

Απαραίτητος κρίνεται ο εμβολιασμός για τη γρίπη και στις εγκύους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως επεσήμανε ο ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Κρεατσάς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ενημέρωση» της ΕΡΤ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Κρεατσάς τόνισε: «Μπορεί οι έγκυες γυναίκες να μην θεωρούνται ευπαθής ομάδα, ωστόσο ο εμβολιασμός για τη γρίπη μάλλον επιβάλλεται, καθώς ο οργανισμός στην εγκυμοσύνη επιβαρύνεται».

Πρόσθεσε, δε, ότι «είναι και τα άλλα προβλήματα που μπορεί να έχει μία γυναίκα στην εγκυμοσύνη, όπως πχ. να κρυώσει, να έχει βήχα, υπέρταση ή διαβήτη, που επιζητούν συνήθως βοήθεια από το εμβόλιο της γρίπης. Μία έγκυος δεν πρέπει να εμφανίσει γρίπη».

Ερωτηθείς για τις έγκυες γυναίκες που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ο κ.Κρεατσάς απάντησε ότι «ευτυχώς υπάρχει φάρμακο που βοηθάει στα συμπτώματα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο».

Όσον αφορά τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες με κορωνοϊό, ανέφερε ότι ο ιός δεν μεταδόθηκε σε κανένα από αυτά. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε, ότι το νεογνό μπορεί να κολλήσει τον ιό, αν παραδείγματος χάρη το πάρει κάποιος αγκαλιά και δεν φορά σωστά τη μάσκα του, καθώς ο ιός μεταδίδεται από τα σταγονίδια.