Γιορτή των Τριών Ιεραρχών 2018: Δεν θα ισχύσει από φέτος η αργία για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Μπορεί η είδηση της θέσπισης ως αργίας της εορτής των Τριών Ιεραρχών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, (Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία), που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, την 11η Ιανουαρίου, ως προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου για την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να δημιούργησε χαμόγελα σε γονείς και μαθητές για την νέα μέρα ανάπαυλας εντούτοις οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά (2018-2019).

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου για την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η ημέρα των Τριών Ιεραρχών ορίζεται ως αργία για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως ισχύει και για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης [περίπτ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ΠΔ 104/1979 (Α΄ 23)]. Με εγκύκλιο θα ορίζεται ότι ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα θα γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, κ. Μπόβαλη, μάς ενημέρωσε ότι πράγματι ισχύει η πρόταση θέσπισης αργίας της εορτής των Τριών Ιεραρχών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης όμως η εν λόγω προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση ΔΕΝ έχει ψηφιστεί ακόμη από τη Βουλή οπότε δεν θα μπορούσε πρακτικά να τεθεί σε εφαρμογή από φέτος.

Τι θα ισχύσει φέτος για τον εορτασμό της γιορτής των Τριών Ιεραρχών

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγη ώρα το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει τα κάτωθι αναφορικά με τον φετινό εορτασμό της γιορτής των Τριών Ιεραρχών:

α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με την παρ. 2δ, του άρθρου 3, του Π.Δ. 79/2018(ΦΕΚ 109Α /1-8-2017).

β) Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο εορτασμού στις σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης της χώρας θα καθοριστούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.

δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.