Γονείς, επενδύστε στην πρόληψη μέσω της μεθόδου του attachment parenting

Ενήλικες που ως παιδιά έζησαν δύσκολα και πολύ τραυματικά παιδικά βιώματα, καθώς δυστυχώς οι παλιές γενιές με αυτόν τον τρόπο μόνο ήξεραν να συνδέονται με τα παιδιά τους, αναζητούν όλο και πιο συχνά τη βοήθεια ενός ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή, ώστε να επουλώσουν τις πληγές που φέρει το πληγωμένο παιδί μέσα τους. Βιώματα που κουβαλούν χρόνια και έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους και την προσωπικότητα τους και βάσει αυτών δομούν τις σχέσεις τους σε φιλικό ή διαπροσωπικό επίπεδο.

Πόσο πιο αποδοτικό θα ήταν αν επενδύαμε στην πρόληψη; Στις διάφορες εκπαιδεύσεις που κατά καιρούς έχουμε συμμετάσχει ως ειδικοί, έχουμε διαπιστώσει ότι οι πρώιμες εμπειρίες που βιώνονται σε προγλωσσικό στάδιο, καταγράφονται στο σώμα, χωρίς όμως να μπορεί το άτομο στην ενήλικη ζωή του να τις ανακαλέσει και να τις εκφράσει χρησιμοποιώντας τον λόγο, εξηγεί στο Infokids.gr η Μαρίνα Κρητικού, Ψυχολόγος Υγείας/Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος. Αναμνήσεις αποσπασματικές με τη μορφή εικόνων, μυρωδιές ή ήχοι που διεγείρουν τις αισθήσεις και προκαλούν παράξενους και ανεξήγητους πόνους έρχονται για να μας δείξουν ότι κάτι υπάρχει που δεν έχουμε μπορέσει να ανασύρουμε από τη μνήμη μας, καθώς ανήκει στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, όπου οι αναμνήσεις αποθηκεύονται στη μνήμη του σώματος.

Η φιλοσοφία του attachment parenting και της θετικής διαπαιδαγώγησης, στοχεύει στην πρόληψη ξεκινώντας από την ενδομήτριο ζωή! Η προετοιμασία για την εγκυμοσύνη, τη γέννα και τη γονεϊκότητα βοηθάει τη νέα μητέρα και τον σύντροφό της, να διαχειριστούν όλες τις αλλαγές που επιφέρει η έλευση ενός νέου μέλους, να το καλωσορίσουν και να λάβουν και οι ίδιοι τα απαραίτητα εφόδια για να μπορούν να χτίσουν τις βάσεις για έναν ασφαλή συναισθηματικό δεσμό με το παιδί τους. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα της γέννησης, το νεογνό να “τραφεί” ψυχικά και σωματικά και να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες για άνευ όρων αποδοχή, αγάπη και σύνδεση με τα πρόσωπα αναφοράς του.

Όσο πιο πολλοί γονείς ενημερώνονται και εκπαιδεύονται στη φιλοσοφία του attachment parenting, επουλώνοντας παράλληλα και τα δικά τους παιδικά τραύματα, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχουν τα παιδιά τους να εξελιχθούν σε τραυματισμένους ενήλικες και με τη σειρά τους να κληροδοτήσουν αυτά τα βιώματα στα δικά τους παιδιά. Όταν από την πρώτη πνοή της ζωής σου έχεις βιώσει ότι είσαι μοναδικός, ότι αξίζεις και ότι είσαι ασφαλής, αυτό το βίωμα επεκτείνεται και αργότερα στις φιλικές σου σχέσεις, όπου δεν θα επιδιώκεις να κερδίσεις την αποδοχή όλων, αλλά θα επιλέγεις εσύ ποιους ανθρώπους θα έχεις δίπλα σου, δεν θα επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά το ίδιο μοτίβο στις διαπροσωπικές σου σχέσεις επιλέγοντας λάθος συντρόφους, αλλά οι διαπροσωπικές σου σχέσεις θα βασίζονται σε ασφαλείς δεσμούς. Αξίζει να το προσπαθήσουμε!

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος
Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
E-mail: marina.kritikou@yahoo.com