Γονείς, μην φοβάστε! Είναι ασφαλής η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Την Δευτέρα 18 Μαίου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίου και Α ‘ – Β’ Λυκείου και αναμένεται μέχρι τις 20 Μαΐου να παρθεί από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων τι μέλλει γενέσθαι με το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό όπως ανέφερε και στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, « Τα Δημοτικά έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν την 1η Ιουνίου εφόσον η πορεία της πανδημίας παραμένει καθοδική. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις αλλά προτεραιότητα αυτή την ώρα έχουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και οι μαθητές των Γυμνασίων.”

Οι γονείς λένε “όχι” στο άνοιγμα των Δημοτικών

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και άλλοι επιστήμονες έχουν καθησυχάσει πολλές φορές ότι τα παιδιά δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού, οι γονείς αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το ζήτημα.

Η διαφωνία των γονιών για το άνοιγμα των Δημοτικών όπως καταγράφηκε και στη μεγάλη δημοσκόπηση του Infokids.gr εστιάζεται στο γεγονός ότι  τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής και μπορεί να νοσήσουν ή ακόμα και να μεταδώσουν το ιό, ενώ τα ίδια παραμένουν ως επί το πλείστον ασυμπτωματικά κρούσματα. Επίσης, ο αριθμός των καθαριστριών στα σχολεία είναι μικρός ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής και δεν επαρκούν οι αίθουσες για να στεγαστούν τα παιδιά ανά δεκάδα στο πλαίσιο της αποστασιοποίησης.

Η απάντηση του παιδιάτρου

Ο παιδίατρος Τάσος Σέρμπης με αφορμή τις έντονες συζητήσεις για το κατά πόσο είναι ασφαλής η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, καθησυχάζει τους γονείς λέγοντας ότι ένας μαθητής αν δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή κάποιος άμεσος συγγενής δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ώστε να μην καθίσει στο θρανίο αν το σχολείο του ανοίξει. Όπως εξηγεί στην Ελλάδα, μόνο το 4% των διαγνωσθέντων περιστατικών αφορά παιδιά <18 ετών (συνολικά 102 παιδιά μέχρι 2/5/2020) ενώ πολύ λίγα από αυτά τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και κανένα δεν είχε σοβαρή εξέλιξη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της επιδημίας κάνουν ασφαλή την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Βέβαια, τονίζει ότι απαραίτητη είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής.