Για πολλές γυναίκες, ο γάμος είναι όνειρο ζωής. Από μικρή ηλικία ονειρεύονται να φορέσουν νυφικό και να παντρευτούν τον «Πρίγκηπά τους»! Φέτος, όμως ο κορονοϊός έβαλε φρένο ακόμη και στους γάμους.
Βρήκαμε τη Σοφία Αγγελή, μαζί με την διοργανώτρια του γάμου της στον Άγιο Δημήτριο, να κανονίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τους καλεσμένους, το γλέντι, αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά κατά τη διάρκεια τόσο του μυστηρίου, όσο και της δεξίωσης. Το ζευγάρι αντιστέκεται στην πανδημία και έτσι στις 28 Ιουνίου, η Σοφία θα παντρευτεί τον αγαπημένο της Γιώργο με παπά και με κουμπάρο!
«Ο γάμος μας θα γίνει στις 28 Ιουνίου. Ήταν προκαθορισμένη η ημερομηνία. Είμαστε τυχεροί, που πλέον έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα και θα μπορέσουμε να το χαρούμε! Στην αρχή αγχωθήκαμε αλλά ποτέ δε σκεφτήκαμε να μεταθέσουμε το γάμο. Υπήρξε επανασχεδιασμός. Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να καλέσουμε και τα 300 άτομα που υπολογίζαμε. Θα αναγκαστούμε να μειώσουμε τους προσκεκλημένους μας και να τηρήσουμε τις οδηγίες των ειδικών. Βέβαια, έχουμε μεριμνήσει για όσους δεν θα παραστούν στο γάμο μας! Για να μην έχει κανένας παράπονο, θα στείλουμε σε όλους από μία μπομπονιέρα και όταν με το καλό υπάρξει πλήρης άρση των μέτρων θα κάνουμε ένα μεγάλο πάρτι και θα το γιορτάσουμε»!
Μέτρα ατομικής προστασίας για τους καλεσμένους
Αντισηπτικά, γάντια και μάσκες θα υπάρχουν παντού. Και στην εκκλησία και στο χώρο της δεξίωσης. Άνθρωποι της διοργάνωσης, θα δίνουν οδηγίες στους καλεσμένους και θα επιβλέπουν διακριτικά, εάν τηρούνται οι αποστάσεις.
«Θέλουμε οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας και οι δικοί μας άνθρωποι να νιώθουν ασφαλείς. Θα έχουμε μάσκες και αντισηπτικά για όλους, ενώ σε κάθε τραπέζι στη δεξίωση θα κάθονται 6 άτομα αντί για 12 όπως αρχικά είχαμε υπολογίσει. Συζητάμε με τον ιερέα, ο γάμος να γίνει έξω ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν όλοι το μυστήριο. Αν δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, θα παραστούν στην εκκλησία μόνο όσοι επιτρέπεται. Την κλασική χαιρετούρα θα τη γλιτώσουμε, αφού απαγορεύονται οι αγκαλιές, τα φιλιά και οι χειραψίες», μας λέει η μέλλουσα νύφη!
Τι αλλάζει στους γάμους και τις βαφτίσεις
Μετά την άρση του lockdown, πολλά ζευγάρια αναθάρρησαν και αποφάσισαν να κάνουν τελικά τον γάμο που είχαν προγραμματίσει, ειδικά όσοι είχαν κλείσει ημερομηνίες μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η Ειρήνη Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια της εταιρίας fantasy creation, μας εξηγεί τι αλλάζει στους γάμους και τις βαπτίσεις εν μέσω πανδημίας.
«Καταρχάς, υπάρχει μέγιστος αριθμός καλεσμένων. Σε ναούς έως 300 τ.μ. θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 τμ, ενώ σε χώρους άνω των 500 τ.μ., θα επιτρέπονται μέχρι 50 άτομα. Στους γάμους κυρίως, αλλά και στις βαπτίσεις, έχουμε συνηθίσει, οι καλεσμένοι να είναι πολύ περισσότεροι. Σε αυτή την περίπτωση, τα ζευγάρια πρέπει να αποφασίσουν ποιους θα καλέσουν και ποιους όχι. Η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Όμως, η επιχείρησή μας διαθέτει μάσκες για τους προσκεκλημένους, ώστε να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Ατομικά αντισηπτικά θα είναι διαθέσιμα, ενώ τα κουφέτα θα δίνονται σε ατομική συσκευασία, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με πολλά χέρια. Προτείνουμε στα ζευγάρια να αποφεύγουν το χαιρετισμό μετά τη λήξη του μυστηρίου, ενώ δικοί μας άνθρωποι θα φροντίζουν να τηρούνται οι αποστάσεις».
«Βάφτιση… για λίγους»
Η Τόνια Αγγελίδου αγκαλιάζει σφικτά το γιο της! Είναι ώρα που διαλέγουν μαζί τις μπομπονιέρες της βάπτισής του. Ο μικρός είναι 11 μηνών. Θα πάρει το όνομα του παππού του, Σπύρου , στις 14 Ιουνίου.
«Μειώσαμε τα άτομα. Αρχικά είχαμε καλέσει 130 άτομα , όμως τελικά θα μπορέσουν να έρθουν στη βάπτιση του Σπύρου, μόλις 30 με 50 καλεσμένοι. Το εκκλησάκι που θα γίνει το μυστήριο είναι μικρό, οπότε δεν θα χωρέσουν περισσότεροι από 15 άνθρωποι. Σκεφτόμαστε να γράψουμε στα προσκλητήρια ότι θα ήταν καλό, οι φίλοι και οι συγγενείς μας να έχουν μαζί τους μάσκα. Τα αντισηπτικά είναι υποχρεωτικά και θα τα παρέχουμε εμείς.»
«Θείες Λειτουργείες παρουσία πιστών»
Από τις 17 Μάϊου ανοίγουν οι Ιεροί Ναοί σε όλη τη χώρα για τους πιστούς. Οι ιερές ακολουθίες θα γίνονται με μέτρα και αποστάσεις, όπως και η Θεία Κοινωνία.
Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, πατήρ Ανδρέας Μαρκόπουλος, μας εξηγεί τι θα ισχύει για τους πιστούς από την ερχόμενη Κυριακή.
«Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα, ό,τι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση και η εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η είσοδος στο ναό θα ελέγχεται από το προσωπικό μας, τους νεωκόρους και τις κυρίες του φιλόπτωχου ταμείου. Όσες καρέκλες είναι για τους καθήμενους, θα καταλάβουν οι πιστοί που θα εισέρχονται στο ναό. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η χρήση του αντισηπτικού είναι απαραίτητη, ενώ συστήνουμε τη χρήση της μάσκας για την προστασία του καθενός. Οι εικόνες μας καθαρίζονται συχνά με ειδικό απολυμαντικό σπρέι. Όσοι πιστοί δεν καταφέρουν να μπουν στο ναό, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία από τα μεγάφωνα στο προαύλιο».
«Τι θα γίνει με τη Θεία Κοινωνία»
Διχασμένοι είναι οι πιστοί σε ότι αφορά τη Θεία Κοινωνία. Πολλοί δηλώνουν ότι θα εκκλησιαστούν την προσεχή Κυριακή αλλά δεν θα μεταλάβουν. Άλλοι, υιοθετούν την άποψη της εκκλησίας, ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας.
«Η Θεία Κοινωνία δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Δεν υπάρχει Θεία Λειτουργία, χωρίς Θεία Κοινωνία. Ακόμη και το μυστήριο του γάμου και της βαπτίσεως ήσαν εντός της Θείας Λειτουργίας. Δεν είναι κουταλάκι, είναι ιερή λαβίδα και ιερά σκεύη. Είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Η Εκκλησία καλείται να παίξει και θεραπευτικό ρόλο. Να μην φοβηθούν οι Χριστιανοί. Να έρθουν να κοινωνήσουν», δηλώνει ο πατήρ Ανδρέας Μαρκόπουλος.
Τι λένε οι επιστήμονες
Ο γενικός γιατρός Ευάγγελος Φραγκούλης δίνει τη δική του εκδοχή σχετικά με τη μετάδοση του κορονοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας.
«Υπάρχει το δεδομένο πως ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο, αλλά παράλληλα απουσιάζουν παντελώς δεδομένα, πως κάποιος πιστός ή ιερέας που κοινωνεί τελευταίος μετά από κάθε Θεία Λειτουργία, μολύνθηκε από κάποιο λοιμώδες νόσημα. Και δε μιλάμε μόνο για τον SARS COV2, αλλά οποιοδήποτε άλλο ιό ή μικρόβιο. Είναι θέμα που άπτεται της πίστης του καθενός. Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι και η Κεφαλή της Εκκλησίας θα πρέπει να συνεξετάσουν όλα τα δεδομένα και να αποφασίσουν κατάλληλα».