Γονείς Βαγγέλη Γιακουμάκη: «Πάμε στη δίκη για την ψυχούλα του. Να τιμωρηθούν. Δεν ήταν φίλοι του»

Η πολύκροτη υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη που συγκλόνισε το πανελλήνιο έρχεται και πάλι στο προσκήνιο καθώς σήμερα ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον θάνατό του.

Αρχικά, η εκδίκαση των εφέσεων για την πολύκροτη υπόθεση, είχε προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2021, αλλά τα μέτρα για τον κορωνοϊό ακύρωσαν τον προγραμματισμό.

Οι γονείς ζητούν τιμωρία των ηθικών αυτουργών και δικαίωση του παιδιού τους

Οι γονείς του, που ζητούν απεγνωσμένα δικαίωση, μίλησαν στην ΕΡΤ.

«Πάμε στη δίκη για την ψυχούλα του, μαζεύουμε και οι δυο τις δυνάμεις μας και πάμε για εκείνον. Εγώ θέλω να τιμωρηθούν και ας πάω χίλιες φορές ακόμα στα Γιάννενα. Θέλω να ακούω τη λέξη ένοχοι γιατί παλέψαμε πολύ να την ακούσουμε αυτήν τη λέξη. Τη λέξη “φιλία” την πήγαν αυτοί εκεί που τη θέλανε. Δεν μπορούν να μας πούνε ότι ήταν φίλοι του», λέει η μητέρα του Βαγγέλη, Μαρία Γιακουμάκη.

«Η δικαίωση του Βαγγέλη μου είναι ο κόσμος. Η αγάπη του κόσμου. Μετά από έξι χρόνια παλεύω για τη δικαίωση των αξιών του. Ευτυχώς βλέπω ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι με τα πιστεύω του Βαγγέλη μου. Εσείς όλοι που αγαπάτε τον Βαγγέλη μας δίνετε δύναμη», λέει ο πατέρας του, Ανδρέας Γιακουμάκης.

Οι ποινές πρωτόδικα

Τον Ιούνιο του 2019, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων είχε κρίνει ένοχους 8 από τους 9 κατηγορούμενους, για περιπτώσεις επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Το δικαστήριο καταδίκασε τους 5 εξ αυτών σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών. Στους υπόλοιπους τρεις, οι οποίοι ήταν ανήλικοι κατά την τέλεση των πράξεων, είχε επιβληθεί παροχή κοινωφελούς εργασίας 150 ωρών. Και οι 8 καταδικασθέντες είχαν ασκήσει έφεση. Μάλιστα το δικαστήριο είχε μετατρέψει την ποινή φυλάκισης των 3 ετών σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως για τους πέντε ενήλικες καταδικασθέντες…

Το θρίλερ της υπόθεσης Γιακουμάκη

Ήταν Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου του 2015, όταν ο 20χρονος Βαγγέλης εξαφανίζεται και ξεκινά ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ που συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Ο Βαγγέλης εκείνη την ημέρα εγκατέλειψε το δωμάτιο της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, στο οποίο διέμενε με έναν συμφοιτητή του.

Αίνιγμα στην υπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα, ο Βαγγέλης δεν ενημέρωσε τον συγκάτοικό του για το που θα πήγαινε, συμπεριφορά ασυνήθιστη για τον 20χρονο, αφού σχεδόν πάντα ενημέρωνε τον συγκάτοικό του.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης φεύγει από το δωμάτιό του και μαζί του παίρνει τα κλειδιά, όχι όμως το κινητό, το πορτοφόλι ή το μπουφάν του…

Η αναζήτηση του άτυχου σπουδαστή

Το ίδιο βράδυ, συμφοιτητές του Βαγγέλη που ανησυχούν για την τύχη του, καθώς δεν έχει επιστρέψει αλλά ούτε μπορούν να τον εντοπίσουν μέσω του κινητού του, χωρίζονται σε ομάδες και ξεκινούν την αναζήτηση.

Προηγουμένως είχε προηγηθεί και τηλεφώνημα αγωνίας από την μητέρα του Βαγγέλη, η οποία αφού δεν μπορούσε να βρει τον γιο της, στράφηκε στους φίλους του για βοήθεια.

Με τις προσπάθειες των σπουδαστών να αποβαίνουν άκαρπες, ειδοποιούνται οι Αρχές και τις ημέρες που ακολουθούν η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική, αλλά και ντόπιοι εθελοντές «σαρώνουν» την ευρύτερη περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τον σπουδαστή, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Οι έρευνες εντός της σχολής και το bullying

Με τις έρευνες να επεκτείνονται και στην σχολή που φοιτούσε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, έρχονται στο φως οι πρώτες μαρτυρίες που μιλούν για bullying εις βάρος του σπουδαστή. Συμφοιτητές του Βαγγέλη περιγράφουν περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης από ομάδα σπουδαστών από την Κρήτη, η οποία του έκανε συνεχώς καψώνια.

Τις πρώτες αποκαλύψεις αναφορικά με το βασανιστικό bullying που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αποκάλυψε η Αγγελική Νικολούλη, στην εκπομπή της οποίας αποκαλύφθηκε ότι οι συγκεκριμένοι σπουδαστές από την Κρήτη είχαν πετάξει τον Βαγγέλη από τις σκάλες, τον είχαν δέσει σε μια καρέκλα, καθώς και ότι τον έκλειναν στην ντουλάπα.

Έπειτα από έλεγχο που διενεργείται δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη από την τριμελή επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, διαπιστώνεται ότι όντως υπήρξε ενδοσχολική βία. Η κυβέρνηση ζητά την παραίτηση του διευθυντή της Γαλακτοκομικής σχολής και το πόρισμα της επιτροπής παίρνει τον δρόμο για τις εισαγγελικές Αρχές.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εντοπίζεται νεκρός

Σαράντα μέρες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, στα μέσα Μαρτίου, η υπόθεση κλείνει με το πιο τραγικό τέλος. Ο Βαγγέλης εντοπίζεται νεκρός από ζευγάρι που έκανε βόλτα, περίπου 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή.

Το άψυχο σώμα του, βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης σε ερημική περιοχή, δίπλα σε χωματόδρομο που οδηγεί στην λίμνη Παμβώτιδα. Δίπλα στην σορό του, βρέθηκε ένα μαχαίρι.